Matkailijoiden puhelinlaskuja paisuttaneet verkkovierailu- eli roaming-maksut poistuivat Euroopan unionin alueelta vuosi sitten. Suomessa operaattorit ovat yhä perineet verkkovierailuista lisämaksuja poikkeusluvan turvin.
Verkkovierailujen hinta suorastaan romahti uudistuksessa. Uusi, halvempi hinnasto nosti suomalaisten mobiilidatan käytön ulkomailla nopeasti moninkertaiseksi.
Suomalaiset ovat tottuneet kiinteähintaisiin ja rajattomiin nettiyhteyksiin, eikä moni mieti, paljonko dataa puhelimen käyttö lopulta nielee. Siksi lasku matkoilla käytetystä nettiyhteydestä voi yhä yllättää.
Näillä vinkeillä laskut mobiilidatasta pysyvät kurissa ulkomaillakin.
1. Tarkista aina ensin hinta
Moniin liittymiin kuuluu nykyisin kiinteä määrä dataa, jonka saa EU-alueella käyttää ilman lisämaksua. Rajan ylittävältä osalta maksu vaihtelee. Yle selvitti maksujen tasoa huhtikuussa.
Roaming-maksujen alennukset koskevat vain EU-aluetta. Niiden piiristä poistuttaessa netin käytön hinta nousee jyrkästi.
Pysy siis selvillä siitä, mitä liittymääsi kuuluu, ja tarkista kohdemaahan saapuessasi puhelimeen kilahtavat viestit roaming-hinnoista.
2. Suosi wifiä ja lataa tiedostot etukäteen
Jos puhelinta käyttää paljon, kannattaa yhdistää se langattomaan verkkoon aina kun mahdollista. Mobiilidatan voi myös kytkeä kokonaan pois päältä.
Sähköpostin tarkastus ei vie merkittäviä määriä dataa. Wifi-yhteyden piirissä kannattaa kuitenkin hoitaa paljon dataa kuluttavat toimet, kuten sovellusten päivitykset tai sähköpostin liitetiedostojen lataaminen.
Sovellusten automaattinen päivitys kannattaa kytkeä pois päältä.
Paljon dataa voi kulua myös esimerkiksi karttapalveluiden käyttöön. Matkakohteen kartat kannattaa ladata puhelimeen jo kotona.
3. Videot ovat varsinainen data-ahmatti
Monissa suoratoistoon perustuvissa videopalveluissa ohjelman voi halutessaan ladata katseltavaksi ja kuunneltavaksi ilman verkkoyhteyttä. Datan sijaan se kuluttaa tällöin puhelimen muistia.
Aina moinen ei onnistu.
Kaikki suoratoistopalvelut eivät kerro, kuinka paljon dataa niiden käyttö keskimäärin vie. Videopalveluista tarkimmat arviot esittää Netflix (siirryt toiseen palveluun).
Netflixissä tunnin mittaisen videon katselu alimmalla kuvanlaadulla kuluttaa noin 0,3 gigatavua dataa. HD-kuvalla sama ohjelma kuluttaa dataa kymmenkertaisesti.
Suhde heikoimman ja parhaan laadun välillä on samaa luokkaa esimerkiksi YouTube-videoissa.
4. Rajoita sovellusten mobiilidatan kulutusta
Musiikin suoratoistopalvelut, kuten Spotify, kuluttavat dataa videoita vähemmän. Normaalilla äänenlaadulla Spotifyn kuuntelu vie noin 40 megabittiä tunnissa (siirryt toiseen palveluun), korkealla laadulla noin 70 megabittiä.
Datasyöppöjä voivat olla myös viestipalvelut, kuten WhatsApp. Datankäyttöä voi vähentää WhatsAppin asetuksissa estämällä esimerkiksi sinulle lähetettyjä kuvien tai videoiden lataamisen automaattisesti.
Yleisesti kaikkien sovellusten oikeutta käyttää dataa kannattaa matkustaessa rajoittaa.
Puhelimen asetuksista kannattaa rajoittaa taustadatan käyttöä. Tällöin sovellukset eivät kuluta dataa, ellei niitä käytä aktiivisesti.
5. Seuraa datan käyttöä myös matkan aikana
Koska erilaisia sovelluksia on lähes loputtomasti, niin lopulta paras vinkki on tarkastella jatkuvasti, miten oma puhelimen käyttö mobiilidataa kuluttaa.
Esimerkiksi Android- ja iPhone-puhelimissa voi seurata niin mobiili- kuin wifi-yhteyden käyttämää dataa sovelluskohtaisesti. Jo vilkaisu eniten dataa käyttäviin sovelluksiin paljastaa, onko netin käyttöä syytä suitsia.