Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Rauhallinen pötköttely on syksyn kuntoilutrendi – mutta "pelkkä sohvalla makaaminen on aivokuollutta hommaa"

Ehkä juuri sinä hurahdat tänä syksynä päiväuniin salilla tai meditaatiokävelyyn puistossa.

Ihmiset pötköttelevät lattialla rentoutuneena.
Liikunnasta haetaan vastapainoa arjen stressiin ja vaatimuksiin. Kuva: Jani Saikko / Yle
Paula Tiessalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Tusina eri ikäistä ja -kuntoista ihmistä lekottelee nautinnollisesti valoisan salin lattialla rauhallisen joogatunnin päätteeksi. Avoimista ovista kuuluu pihalta sisälle linnunlaulua.

Salissa makailevat ihmiset ovat treenitrendin harjalla. Nyt liikunnasta haetaan vastapainoa arjen melu- ja someähkyyn.

Levon ja palautumisen merkitys hyvinvointiin on alettu ymmärtää entistä paremmin. Tämä näkyy liikuntayritysten ja kuntosalien tuntitarjonnassa.

– Näkisin yhtenä trendinä ”ohjatun olemisen”. Suosittuja ovat kaikenlaiset lempeät joogat, mindfulness, meditaatiokävelyt. Kuntoilijoita kiinnostaa kaikki, mikä tarjoaa tauon ajatusten välille ja ehkä vastapainoa avokonttorityölle, läppärille, kännykälle ja somelle, sanoo Allas Sea Poolin hyvinvointipäällikkö Tiina Vainio.

Pois kuntosalien melusta ja ruuhkasta

Arkielämämme on täynnä ääniä, valoja, kuvia ja erilaisia laitteita. Ne väsyttävät ja koukuttavat. Niistä on vaikea päästä eroon edes kuntoillessa, sillä kunto- ja liikuntasalit ovat usein kirkkaasti valaistuja ja ruuhkaisia.

Kovaääninen, jumputtava musiikki piiskaa kyllä treenaamaan tehokkaammin, mutta se voi myös väsyttää.

– Kaikelle auditiiviselle ja visuaaliselle melulle etsitään tasapainoa paitsi itse lajista niin myös tilasta, Tiina Vainio arvioi.

Rauhallista, ärsykkeistä vapaampaa liikuntatilaa etsitään nyt usein ulkoa. Puistojumpat, juoksuporukat ja ulkona sijaitsevat kuntoilulaitteet ovat suosittuja.

Sisäsaleilla tuskin silti nähdään kuntoilijoiden joukkopakoa. Mutta kuntoilijoiden uusiin tarpeisiin on kehitetty uusia kuntoilumuotoja. Ohjelmistosta löytyy jopa päiväunia.

Kuka hullu maksaa päiväunista?

Mutta mitä järkeä on maksaa siitä, että tulee salin lattialle makoilemaan, kun saman voi tehdä ilmaiseksi omassa olohuoneessaan?

– Sohvalla makaaminen ja ohjattu joogapötköttely ovat kaksi ihan eri asiaa. Sohvalla makaaminen on ikään kuin aivokuollutta hommaa, selittää joogaohjaaja Mariko Pajalahti.

Yhdessä muiden ihmisten kanssa rentoutuminen voi olla helpompaa ja syvempää. Ainakaan salilla ei tule vilkuiltua välillä kännykkää.

Paikalla ei loppujen lopuksi ole suurta merkitystä. Oma lattia kelpaa yhtä hyvin kuin salin lattia, kunhan ei vain makaa lahnana vaan pyrkii tietoisesti rauhoittumaan ja rentoutumaan.

– Silloin ajatus on, että haluaa tietoisesti tuoda rauhaa itseensä eikä vaan luovuttaa, Mariko Pajalahti nauraa.

Suosittelemme sinulle