Hyppää sisältöön

Kommentti: Englannin tämän hetken kuumin jalkapalloseura löytyy Mestaruussarjasta – Bielsa räjäytti tekosyyt ja paljasti huippujoukkueiden puutteet

Marcelo Bielsa on antanut Englannin Mestaruussarjan kärkeen povatuille joukkueille oppitunnin jalkapallosta. Leeds on käynnistänyt kautensa lähes täydellisesti, kirjoittaa Yle Urheilun Jaakko Parkkinen.

Kuva: AOP
Jaakko Parkkinen

Perinteinen mantra kuuluu, että kauden alussa peliä vielä haetaan eikä ensimmäisistä otteluista kannata vielä vetää suuria johtopäätöksiä. Sen Leedsin päävalmentaja Marcelo Bielsa on tuhonnut perinpohjaisesti.

United sijoittui viime kaudella Englannin Mestaruussarjassa sijalle 13. Nyt avauskierroksella joukkue rynnisti edellisvuonna Valioliigasta pudonneen Stoken yli 3-1. Seuraavassa ottelussa kaatui Frank Lampardin johtama Derby 4-1.

Kummankin joukkueen pitäisi kamppailla tällä kaudella Mestaruussarjan kärkisijoista, eli noususta Valioliigaan.

Viime kauden runkonsa olennaisilta osin säilyttänyt Stoke ei yksinkertaisesti pysynyt kyydissä Leedsin pelinopeudessa. Kesällä seuraan saapuneen valmentajalegenda Bielsan johdolla hiotut automaatiot tilan luomiseksi ja täyttämiseksi loksahtelivat näyttävästi kohdilleen. Timanttisesti ajoitettu, raju prässi sotki Stoken pelirakentamisen kokonaan.

Joe Allen oli käytännössä vartioitu pallon ulottumattomattomiin, keskikentän pohjalla Badou N'Diaye joutui jatkuvasti toteamaan, että syöttösuunnat ovat peitossa ja pallo karkaamassa vastustajalle.

Pallollisena Leeds rakensi lähes saumattomasti ylivoimia, joiden kautta se eteni kuin juna. Pallottomien pelaajien liikkeet repivät Stoken puolustusmuodosta pakanamaan aitaa, josta mentiin jatkuvasti läpi.

Stoken manageri Gary Rowett tuijotti tv-lähetyksen lähikuvissa kentälle neuvottomana. Pelin jälkeen Rowett kaatoi syyn tappiosta pelaajien niskaan.

Derbyn managerin paikan tällä kaudella ottanut Frank Lampard näytti olevan yhtä hukassa Bielsan organisoiman pelitavan kanssa.

Pienten muutosten kautta Leeds uhkasi laukauksilla ja varhaisilla keskityksillä. Derby yritti ottaa pelistä tempoa pois, mutta ei pystynyt tekemään sitä järjestelmällisesti. Leedsin kolmiot alkoivat tehdä työtään ja syöttöketjut venyivät. Jälleen luotiin tiloja ja viimeistä linjaa murrettiin monipuolisesti.

Lampard sentään myönsi avoimesti, että Derby hävisi huomattavasti paremmalle joukkueelle ja että heille tarjottiin arvokasta oppia.

Dynamiittia myyteille

Koska jalkapallo on Englannissa koko kansan peli, sen ohessa virtaa paljon tyhjää puhetta. Lauseita, joita entiset ammattipelaajat toistelevat kuulostaakseen uskottavilta.

Urallaan muun muassa Liverpoolia, Aston Villaa ja Nottingham Forestia edustanut Stan Collymore ennakoi The Mirrorin kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun), ettei 63-vuotias Bielsa voi kilpailla energian määrässä Gary Rowettia, Frank Lampardia tai WBA:n manageria Darren Moorea vastaan vastaan.

Kuulostaa yhtä hatusta heitetyltä kuin perinteinen alkukauden kankeus.

Bielsa on yksinkertaisesti tuhonnut tämän kaltaiset tyhjät argumentit. Ei tietenkään asettumalla ketään vastaan tai edes osallistumalla julkiseen keskusteluun aiheesta, vaan harjoituttamalla joukkuettaan kolme kertaa päivässä äärimmäisen yksityiskohtaisesti.

Hän on myös osoittanut, etteivät jalkapallon lainalaisuudet poikkea Valioliigan alapuolella muusta maailmasta.

Argentiinalainen ei ole lyhytsyöttöpelin tai pallonhallinnan pioneeri Mestaruussarjan tasolla. Esimerkiksi Fulham ja Wolverhampton nousivat Valioliigaan pitämällä huolta pallosta. Swansea, Bournemouth tai Southampton kohosivat aikanaan alasarjoista pitämällä kiinni samankaltaisesta filosofiasta.

Mutta Bielsan luoman pelitavan hengästyttävä tempo ja tinkimätön syöttöpeli pallonmenetyksen riskistä huolimatta on tällä hetkellä Euroopan kiinnostavinta jalkapalloa.

Kun Leeds on ollut kentällä, joukkue on ollut valmis. Luonnollisesti perfektionisti Bielsa näkee joukkueensa pelissä hiottavaa, mutta paketti on kunnossa. Lopputuote hivelee silmää.

Pelaajille Bielsan koulu tuntuu maistuvan. Nyt vain odotellaan, milloin loukkaantumisista kärsinyt Aapo Halme pääsee argentiinalaisen prässiin.

Lue myös:

Brittifutiksen uinuvan jättiläisen uusi aikakausi alkoi ryminällä – ”Hulluksi” tituleerattu valmentajanero vei pelaajansa keräämään roskia ja toi siestan brittifutiskulttuuriin

Suosittelemme sinulle