Hyppää sisältöön

Hyvästit Herr Heilerille – Pian myös saksalaiset saavat taistella natseja vastaan, kun Saksa sallii hakaristit ja muut natsitunnukset tietokonepeleissä

Aiemmin Saksassa myyntiin tulleissa tietokonepeleissä natsisymbolit muokattiin tunnistamattomiksi.

Elokuvissa hakaristit ovat olleet Saksassa sallittuja, toisin kuin tietokonepeleissä. Kuva elokuvasta Iron Sky (2012). Kuva: ironsky.net

Ideologista propagandaa vai historiallista kasvatusta?

Saksassa kysymys nousee usein esille keskustelussa kansallissosialismista ja natsiajasta. Rikoslaki kieltää tunnettujen natsitunnusten ja -tervehdysten käytön, ja natseja käsittelevään satiiriinkin suhtaudutaan varauksella.

Viikonloppuna Yle uutisoi, että Saksa sallii vastedes natseihin liitetyt symbolit tietokone- ja videopeleissä, mikäli ne ovat ”sosiaalisesti asiaankuuluvia”.

Sosiaalista asiaankuuluvuutta videoohjelmistoissa valvoo Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK), eli viihdetuotantojen itsesääntelyelin.

– Tietokonepelit, jotka käsittelevät kriittisesti historiaa, voivat nyt tulla normaalisti levitykseen, USK:ta johtava Elisabeth Secker kommentoi Der Spiegel -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– Ikärajat päätetään edelleen pelikohtaisesti. Jokainen peli tarkastetaan erikseen, Secker kertoi.

Tähän mennessä Saksassa on saanut käyttää kiellettyjä tunnuksia historiallisissa elokuvissa ja vaikkapa natseja käsittelevässä satiirissa.

Peliteollisuudelle tämä merkitsee sitä, että Saksan markkinoille ei jatkossa välttämättä tarvitse tehdä sensuroituja versioita. Samalla natsisymbolien tunnettuus ja yleisyys kasvavat.

Call of Duty: WWII -pelissä näkyy ajoittain natsien tunnuksia. Kuva: Activision

Hakaristejä muokattu peleissä muiksi symboleiksi

Vuosien mittaan natsisymbolien sensuroinnista on käyty Saksassa vilkasta keskustelua.

Viime vuonna Wolfenstein II: The New Colossus -videopelissä Adolf Hitleriltä poistettiin viikset digitaalisesti ja hakaristit korvattiin kolmikulmaisilla symboleilla.

Hitlerin nimi muutettiin pelissä "Herr Heileriksi". Muualla maailmassa pelaajat taistelevat Wolfenstein II -pelissä natseja vastaan, mutta saksalaisversio on irrotettu täysin tästä taustatarinasta.

Secker kertoi Deutschlandfunk-radiokanavalle (siirryt toiseen palveluun), että jatkossa natsitunnuksia voidaan nähdä myös pelien saksalaisversioissa.

Esimerkiksi natsiaikaan sijoittuvat pelit, joissa pääosassa on natsien vastainen taistelu ja vastarintaliikkeet, voisivat jatkossa käyttää rikoslaissa kiellettyjä tunnuksia.

– Joskus historiallista taustaa on näytettävä tyylillisillä elementeillä, Secker sanoi.

Natsilegot aiheuttivat kohun

Taiteen ja propagandan rajasta on keskusteltu Saksassa viimeksi vuoden 2017 joulukuussa, kun Business Insider paljasti (siirryt toiseen palveluun), että nettikauppa Amazon myy natsiaiheisia "legoja" Saksassa.

Legot eivät olleet Lego-yrityksen valmistamia, vaan muiden yritysten käsialaa. Esimerkiksi Custom Brick Design -niminen yritys möi natsi-Saksan asevoimien Wehrmachtin M35-mallisia kypäriä, jotka sopivat tavallisten legoukkojen päähän.

Amazonista saa edelleen myös ostaa legosta tehtyjä natsiajan panssarivaunuja, joiden valmistaja on Modbrix. Kummassakin tuotteessa on natsien käyttämiä symboleja, jotka eivät ole suoraan lainvastaisia Saksassa.

Äärioikeistolaiset uusnatsijärjestön kannattajat heiluttivat Saksan puna-musta-valkoisia reich-lippuja mielenosoituksessa elokuussa 2017. Kuva: Alexander Becher/EPA

Äärioikeisto tietää, missä kielletyn raja kulkee

Saksan perustuslaki kieltää kansallissosialismin, minkä takia rikoslaki kieltää hakaristien ohella Adolf Hitlerin muotokuvat. Samoin natsien SS-joukkojen kirjainsymbolin ja SS-pääkallon käyttö on kielletty rangaistuksen uhalla.

Symbolien käytöstä voi saada sakkoja tai jopa kolmen vuoden vankeustuomion.

Myös kiellettyjä symboleita matkivien tunnusten käyttö on kielletty. Esimerkiksi hakarististä käytetään äärioikeistolaisissa piireissä versiota, jossa ristin hakaset on pyöristetty.

Symboleja käyttävät Berliner Zeitung -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan natsi-ideologiaa ihannoivat piirit. Ulkopuoliset huomaavat niitä harvoin.

Esimerkiksi numeroiden käyttö vastaavien aakkosten sijaan on erittäin suosittua. Numero 18 tarkoittaa äärioikeiston kannattajille "Adolf Hitleriä", koska A on aakkosten ensimmäinen ja H kahdeksas kirjain.

Vastaavasti 88 tarkoittaa "Heil Hitler" -tervehdystä.

Ennen natsidiktatuuria käytössä ollut Saksan musta-valko-punainen reich-lippu on sekin sallittu ilman hakaristiä. Nationalistiset ja kansallissosialistiset liikkeet Saksassa käyttävät lippua mielenosoituksissaan.

Lisää aiheesta:

CNN: Saksassa sallitaan myös natsisymbolit tietokonepeleissä

Hakarististä pupuksi – Berliiniläiset maalaavat uusnatsien graffiteja uuteen uskoon

Suosittelemme sinulle