Syöpätauteihin erikoistuva lääkäri Jorma Sormunen kävi väitöskirjaansa varten läpi tiedot yli 30 000 suomalaisesta vuonna 1958 syntyneestä miehestä ja yli 2 000 suomalaisesta huippu-urheilijasta.
Lisäksi Sormusella oli apuna suuri, usean miljoonan henkilön materiaali työperäistä syöpää tutkineesta aineistosta.
Väitöskirjan tulos on selvä: Liikunta ja fyysisesti rankka työ suojaavat useilta syöviltä. Suojavaikutus oli Sormusen väitöskirjan mukaan enimmillään jopa 40–60 prosenttia.
Sormusen väitöskirja tarkastetaan Tampereen ylipistossa 24. elokuuta.
– Huippu-urheilijoilla oli etenkin keuhkosyöpää mutta lähes kaikkia syöpiä melanoomaa lukuun ottamatta vähemmän kuin muilla, Sormunen sanoo.
Huippu-urheilijoilla oli 11 prosenttia vähemmän riski saada syöpä kuin muulla väestöllä.
– Keskimatkanjuoksijoilla oli liki puolet alhaisempi syöpäilmaantuvuus verrattuna muuhun väestöön. Hyvin matala syöpäriski todettiin myös pitkänmatkanjuoksijoilla (43 prosenttia alhaisempi), ja hyppääjillä (40 prosenttia alhaisempi). Keuhkosyöpää huippu-urheilijoilla oli 60 prosenttia vähemmän kuin muulla väestöllä. Alhaisempi riski voi johtua terveistä elämäntavoista, erityisesti huippu-urheilijoiden vähäisemmästä tupakoinnista sekä hyvästä fyysisestä kunnosta, Sormunen sanoo.
Myös työn fyysinen rasitus suojaa
Vuonna 1958 syntyneiden miesten osalta kerättiin tietoja heidän varusmiespalvelunsa ajalta. Tämän jälkeen tutkittiin, onko heille tullut syöpää vuoteen 2014 mennessä.
– Hyvässä tai erinomaisessa kunnossa varusmiespalveluksen aikana olleilla miehillä oli selvästi alentunut riski sairastua syöpään myöhemmällä iällä, riskin alenema oli 18 prosenttia, Sormunen sanoo.
Kahdessa pohjoismaisessa tutkimuksessa tutkittiin lisäksi yhteyttä työn fyysisen rasittavuuden ja paksu- ja peräsuolen sekä eturauhassyövän ilmaantuvuuden välillä.
Erityisen suuri suojavaikutus oli laskevan paksunsuolen alueella esiintyvissä syövissä.
– Miehillä, jotka kuuluivat työn rasittavuudessa ylimpään kymmenykseen, todettiin laskevan paksunsuolen alueella liki 40 prosenttia vähemmän syöpiä kuin verrokkiryhmällä.
Ei selitä yksittäisen ihmisen sairastumista
Rankka työ suojasi väitöskirjan mukaan paksu- ja peräsuolen syöviltä verrattuna ryhmään, jolla ei ollut työssä merkittävää koettua fyysistä rasitusta. Naisten osalta todettu suojavaikutus oli pienempi. Fyysisesti rankkaa työtä tekevillä naisilla oli suolistosyöpiä 13 prosenttia vähemmän, kun miehillä syöpiä oli 26 prosenttia vähemmän.
Miehillä, joilla oli työhön kuuluvaa fyysistä rasitusta, oli merkitsevästi pienempi riski sairastua myös eturauhassyöpään kuin miehillä, joilla rasitusta ei ollut työssä ollenkaan.
Jorma Sormunen muistuttaa, että tulokset näkyvät väestötasolla. Yksittäisen ihmisen sairastumisen syytä ei voi sanoa. Myös urheilijat voivat sairastua.
– Yksittäisen ihmisen kohdalla on mahdoton sanoa, miten liikunta vaikuttaa syövän syntymiseen.
Sormunen sanoo, että liikunta voi auttaa myös sairastumisen jälkeen. Hänen mukaansa syöpähoidot voivat tehota paremmin, jos pystyy harrastamaan liikuntaa.
Muokkaus 17.35 lisätty, että aineisto on usean miljoonan, eikä miljoonan.