Hyppää sisältöön

Pitkä kuiva kausi aiheuttaa huolta poronhoitajille – Rehu kallistuu ja heinän saanti vaikeutuu

Rehun hinnan kallistuessa kova talvi tulee tuntumaan poronhoitajan kukkarossa, pelkää Näätämön paliskunnan poroisäntä.

Kuva: Vesa Toppari / Yle
Kaija Länsman,
Linnea Rasmus

Kesän aikana yksi kysymys on painanut Näätämön paliskunnan poroisännän mieltä: Minkälaista heinää saa ensi talvena, kun kuivuus on pilannut heinäsadon ympäri Eurooppaa?

– Huono ja ravinneköyhä heinä ei ole minkään arvoista. Varmasti heinän saanti vaikeutuu ensi talvena, ennustaa Tapio Kiviniemi.

Näätämön paliskunta joutuu kevättalvella ruokkimaan poroja noin kuukauden, loppukevään aikana. Heinän lisäksi tarvitaan rehuja. Kuivan kesän takia niiden hinnat tulevat kallistumaan.

– Viime vuosina on ollut kovia talvia. Mitä vaikeampi talvi, sitä enemmän se vie kukkarosta. Rehuille ei ole vaihtoehtoa. Pelkästään heinällä ruokkiminen ei ole hyvä, kertoo Kiviniemi.

Varmasti ensi talveksi on vaikeaa saada ostetuksi heinää, ennustaa Tapio Kiviniemi. Kuva: Erkki Gauriloff / Yle

Rehun hinta tulee nousemaan

Kuivuudesta on kärsitty ympäri Eurooppaa ja myös Australiassa asti. Pororehuissa käytettyjen kuitujakeiden hinnat ovat viime viikkoina nousseet. Monin paikoin Eurooppaa puinnit ovat vielä kesken ja lopullista tietoa satotilanteesta ei vielä ole, kertoo rehuyritys Hankkija Oy:n osastopäällikkö Mikko Anttila.

– On selvää, että osasta rehuraaka-aineita tulee olemaan niukkuutta tulevana talvena. 30 kilogramman säkki poronrehua maksaa tällä hetkellä hieman alle kymmenen euroa. On vielä liian aikaista arvioida syksyn hintoja, sanoo Anttila.

Suuri rehuyritys, Raisioagro, ei ota hintoihin kantaa. Yrityksen liiketoimintajohtaja Mikko Korhonen lupaa, että poronrehujen valmistus, myynti ja toimitukset tehdään normaaliin tapaan.

Pienempi rehuyritys, Kinnusen Mylly Os myöntää, että kuivuus vaikuttaa.

– Uskomme, että meidän tarpeisiimme viljaa saadaan hankittua riittävästi ja näin ollen poronrehua pystytään toimittamaan entiseen malliin. Viljojen ja muidenkin raaka-aineiden hinnat valitettavasti ovat nousussa ja se tietää porojen rehuihin hinnankorotuksia, kertoo toimitusjohtaja Aarne Kinnunen.

Paahteet kestivät tänä kesänä kauan koko Pohjois-Euroopassa. Maanviljelijät ympäri Eurooppaa ovat varoitelleet heikosta sadosta, Paikoin sato on puolet huonompi kuin ennen. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Helle ja kuivuus ovat riivanneet viljelijöitä ympäri Eurooppaa. Lapissa nurmipeltojen niittämisen jälkeen syntyi selkeä näkemys rehutilanteessa, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK-Lapin puheenjohtaja Marko Repo.

– Sen lisäksi, että säilörehun määrä jää olemattomaksi, niin laatukin on mitä sattuu. Rehu on osittain palanutta kuuman paahteen vuoksi, Repo kertoo.

Helteet kestivät tänä kesänä pitkään Pohjois-Euroopassa. Ympäri Eurooppaa ovat maanviljelijät varoittaneet heikosta sadosta. Sato on paikoin puolta huonompi verrattuna aikaisempaan.

Ruotsissa hallitus on jo luvannut maanviljelijöille hätäapua kuivuuden ja maastopalojen takia. Talousministeri Magdalena Anderssonin mukaan tämä on epätavallista Ruotsissa.

– Pitkäaikaisen kuivuuden vaikutus laitumiin aiheuttaa karkearehun puutetta eläimille.

Suosittelemme sinulle