Hyppää sisältöön

Siirtolaisia mereltä pelastava Aquarius-laiva ei taaskaan pääse satamiin

Italia ja Malta kielsivät avustuslaivoilta rantautumisen.

Aquarius-alukseen pelastettiin kesäkuussa kaikkiaan 629 ihmistä, mutta ensin Malta ja sitten Italia kielsi laivalta pääsyn satamaan. Lopulta alus sai rantautua Espanjaan. Kuva: Kenny Karpov,SOS Méditerranée / Epa

Avustusjärjestöjen Aquarius-laiva etsii jälleen satamaa Libyan rannikolta pelastamilleen ihmisille. Laiva poimi viime viikolla merestä 141 ihmistä, joista puolet on lapsia. Laiva on nyt kansainvälisillä vesillä Italialle kuuluvan Lampedusan saaren ja Maltan välissä. Italia ja Malta kieltäytyivät molemmat ottamasta laivaa vastaan.

Kesäkuussa 630 siirtolaista kuljettanut Aquarius käännytettiin pois Italian ja Maltan satamista. Lopulta laiva pääsi Espanjaan. Myöskään Ranska ei päästänyt laivaa satamiinsa, mutta otti vastaan maihinnousun jälkeen 78 siirtolaista laivasta.

Aquarius-laivan toiminnasta vastaavat ranskalaissaksalainen avustusjärjestö SOS Mediterranee ja Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

SOS Mediterranee -järjestön puheenjohtajan Sophie Beun mukaan Italia ja Malta uhmaavat kansainvälistä merenkulkulakia.

– Pyydämme kaikkia Euroopan maita hakemaan ratkaisua. Pyydämme heitä tuntemaan vastuunsa ja löytämään turvasataman Välimereltä.

Euroopan komission tiedottaja Tove Ernst vakuutti, että komissio hakee jäsenmaiden kanssa nopeaa ratkaisua Aquariuksen pulmaan.

Italia sai kesäkussa populistisen maahanmuuttovastaisen hallituksen, jonka sisäministeri Matteo Salvini on kieltänyt avustusjärjestöjen laivoilta pääsyn satamiin. Salvinin mukaan avustuslaivat hyödyttävät ihmissalakuljettajien toimintaa.

Siirtolaisten ja pakolaisten tasaisempaan sijoittamiseen eri jäsenmaihin ei ole EU:ssa löytynyt kunnollista ratkaisua. Italia katsoo kantavansa suurimman taakan ja vaatii Ranskan, Saksan ja Maltan suurempaa panosta. Pakolaisten vastaanotto jäytää maiden välejä.

Italian ja Maltan päätösten takia monetkaan avustuslaivat eivät enää partioi Libyan rannikolla. Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön arvion mukaan 720 ihmistä kuoli kesä-heinäkuussa, jolloin avustuslaivoja ei juurikaan ollut merellä.

Lue myös:

Aquarius-laiva sai Italian ja Ranskan riitelemään, Saksan hallitus rakoilee – Euroopan 4 suurta hakevat nopeaa ratkaisua maahanmuuttoon

Yksikään pelastuslaiva ei ole liikkeellä Välimerellä – Järjestöt: "Varaudumme satoihin tai tuhansiin kuolonuhreihin"

Välimeren riipaiseva ongelma – merta ylittävien siirtolaisten määrät vaihtelevat, kuolemien määrä pysyy vakiona

Suosittelemme sinulle