Hyppää sisältöön

KRP:n päällikkö Robin Lardot arvostelee kovin sanoin valtakunnansyyttäjää – "Jää käsitys, että syyte haluttiin nostaa esitutkinnasta riippumatta"

Virkarikossyytteen saanut keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot sanoo, että hänen kohdallaan tehtiin esitys tutkinnan lopettamisesta. Tämän jälkeen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti nostaa syytteen.

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.
Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva ja Jouni Immonen / Yle
Päivi Happonen

Keskusrikospoliisin päällikkö joutuu huomenna alkavaan Suomen historian laajimpaan poliisirikosjuttuun syytettyjen penkille.

Lardot sai tänään maanantaina iltapäivällä syytteen virkarikoksesta. Syytteen nosti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Lardot sanoo olevansa järkyttynyt hänen kohtelustaan tutkinnasta ja syyteharkinnassa. Lardotin asema muuttui lähes viisi vuotta kestäneen tutkinnan aikana. Poliisipäälliköihin kohdistunutta tutkintaa on tehty noin neljä vuotta ja yhdeksän kuukautta.

– Minua kuultiin tässä tutkinnassa ensimmäiset neljä vuotta ja seitsemän kuukautta todistajana. Viime kesänä roolini muuttui, kun valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi, että minun asemani tässä tutkinnassa muuttuu todistajasta epäillyksi.

Yle ei ole tavoittanut Toiviaista kommentoimaan asiaa.

Poliisijohtajiin kohdistunutta tutkintaa on johdettu valtakunnansyyttäjänvirastosta. Tutkintaa johtavat syyttäjät aina kun epäiltynä on poliisi.

Lardot kertoo olevansa hämmentynyt

Kun Lardotia alettiin kuulla epäiltynä tutkinnassa, tutkintaa tuli johtamaan uusi syyttäjätaustainen tutkinnanjohtaja. Hän teki esitutkinnan loppuvaiheessa esityksen, että Lardotin kohdalla esitutkinta tulisi lopettaa.

– Syyttäjätaustainen tutkinnanjohtaja siis katsoi, ettei esitutkinnan perusteella ole enää syytä epäillä minua virkarikoksesta, Lardot sanoo.

Tämän jälkeen valtakunnansyyttäjä päätti kuitenkin nostaa virkarikossyytteen Lardotia kohtaan.

Lardot on tilanteesta hämmentynyt.

– Erityisesti minua ihmetyttää, miten mielestäni syyttömyyttäni vahvistavan esitutkinnan jälkeen tänään saamani syyte ei ole muuttunut siitä, mistä minua ennen esitutkintaa minulle teonkuvauksen mukaan epäiltiin. Olen hämmentynyt. Minulle jää käsitys, että syyte haluttiin nostaa joka tapauksessa minua vastaan – esitutkinnasta ilmenneistä asioista riippumatta, Lardot sanoo.

Lardot toteaa, että syyteharkinnan tulee perustua suoritettuun esitutkintaan.

Lue myös:

KRP:n päällikölle Robin Lardotille vaaditaan jopa ehdollista vankeutta tietolähdejutussa

KRP:n päällikkö Robin Lardot joutuu oikeuteen – Virkarikossyyte vain päivää ennen suurta poliisioikeudenkäyntiä

Päivi Räsänen: Poliisi ei suostunut antamaan sisäministerille selvitystä tietolähteiden käytöstä

Syyttäjällä superkiire: "En ehdi puhua sanaakaan" – KRP:n päällikön esitutkinta valmistuu vain hetki ennen Suomen suurinta poliisirikosoikeudenkäyntiä

Virkarikoksista epäilty Robin Lardot Ylelle: Tapahtumat on selvitettävä asianmukaisesti – Ylimpään poliisijohtoon kohdistuva tietolähdetutkinta laajeni

Poliisiylijohtaja Kolehmainen: Virkarikostutkinta on "poliisin historian vakavin paikka" – kolmelle korkea-arvoiselle poliisimiehelle syytteet virkarikoksista

Suosittelemme sinulle