Hyppää sisältöön

Herätys: Kiistellyn HPV-rokotteen vaikutuksia tutkitaan, autot roihusivat Göteborgin lähiöissä, pilvipoutaa ja sateita luvassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: AOP

Suomalainen tutkimus: Tyttöjen HPV-rokote ei lisää riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin – tutkimusta jatketaan varmuuden saamiseksi

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimuksen mukaan kiistelty HPV-rokote ei lisää riskiä autoimmuunisairauksiin. Tutkimuksen ongelma on kuitenkin se, että useat tutkittavat sairaudet ovat hyvin harvinaisia ja tilastollisesti luotettavien tulosten saaminen on vaikeaa. Tästäkin syystä tutkimusta aiotaan jatkaa.

Kotimainen tv-draama kovassa nousukiidossa

Tv-draaman ja tv-sarjojen tuotannossa eletään Suomessa hurjaa nousukautta. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Sen ovat huomanneet myös perinteiset elokuvatuotantoyhtiöt, jotka ovat siirtyneet pelkkien pitkien elokuvien tuottamisesta myös tv-sarjojen tekoon. Nousukiidossa näkyy jo ylikuumenemisen merkkejä, kun elokuva- ja tv-tuottajat kilpailevat samoista tekijöistä. Pulaa alkaa olla etenkin käsikirjoittajista.

Karppi-tv-sarjan myyminen Netflixille oli suomalaisittain iso tv-sarja-uutinen. Kuvassa Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) ja Sofia Karppi (Pihla Viitala). Kuva: Dionysos Films

Suomen rikoshistorian suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa

Helsingin käräjäoikeus aloittaa tänään tiistaina Suomen rikoshistorian laajimman poliisirikosoikeudenkäynnin suullisella valmisteluistunnolla. Syytettynä virkarikoksista on yhteensä kahdeksan poliisimiestä. Syytteiden mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ole kirjattu vuosina 2008–2013 asianmukaisesti tietolähteitä rekistereihin. Syyttäjä katsoo myös, etteivät poliisijohtajat Helsingin poliisilaitoksella ja Poliisihallituksessa valvoneet riittävästi tietolähteiden käyttöä. Kaikki syytetyt kiistävät syyllisyytensä.

Kuva: Lehtikuva / Yle

Kilomummot kuljettavat suomalaista ruokaa Venäjälle pakotteista huolimatta

Kansainväliset pakotteet rajoittavat elintarvikkeiden vientiä Suomesta Venäjälle. Pietarilaiset haluavat silti syödä suomalaista ruokaa. Se koetaan laadukkaaksi ja turvalliseksi. Toimittaja Kerstin Kronvall otti selvää, miten kaupunkilaiset vielä voivat hankkia suomalaisia ruokatarvikkeita, ja miten pietarilaisia myös huijataan.

Suomalaismarkkinoita mainostetaan Pietarissa, todellisuudessa paikan päällä myydään vaatteita Turkista ja Kiinasta. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Ruotsissa poltettu kymmeniä autoja

Göteborgissa poltettiin yöllä ainakin 80 autoa. Tuhopolttoja oli useissa eri kaupunginosissa. Tekojen takana olivat nuorisojoukot. Poliisi uskoo, että tihutyöt oli organisoitu.

Tiistaina enimmäkseen pilvipoutaa

Sää on lähipäivinä melko pilvistä, mutta sateita tulee vain paikoin. Lämpötilat ovat enimmäkseen tavanomaisia. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan tiistaina päivällä pilvisyys lisääntyy selkeimmillä alueilla. Kainuussa ja Itä-Lapissa sataa paikoin vettä. Jokunen sadekuuro voi kehittyä myös maan Keskiosassa sekä Lapissa. Illan aikana sää poutaantuu koko maassa. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääennuste tiistaille 14. elokuuta. Kuva: Yle

Suosittelemme sinulle