Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Sipilä presidentti Niinistön kiky-roolista: Minusta se oli hyvä idea

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torjuu epäilyt, että presidentti Sauli Niinistö olisi ylittänyt valtaoikeutensa ja sekaantunut liikaa sisäpolitiikkaan.

Pääministeri Juha Sipilä kuvattuna saapuessaan keskustan ministeriryhmän kesäkokoukseen Lappeenrannassa 14. elokuuta.
Pääministeri Juha Sipilä kuvattuna saapuessaan keskustan ministeriryhmän kesäkokoukseen Lappeenrannassa 14. elokuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

LAPPEENRANTA Maanantaina julkaistussa Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen Niinistö-kirjassa kerrottiin, että presidentti Sauli Niinistö tapasi työmarkkinajohtajia joulukuussa 2015 ja vetosi hallituksen ajaman kilpailukykysopimuksen puolesta.

Keskustan puoluejohdon ja ministeriryhmän kokouksen yhteydessä Lappeenrannassa toimittajia tavannut pääministeri Juha Sipilä kertoi, että hän tiesi presidentin aikeista tavata työmarkkinajohtajia.

– Tästä keskusteltiin presidentin kanssa etukäteen ja hänellä tosiaan kerran oli Mäntyniemessä keskustelu ay-johtajien kanssa, mutta ei siellä varmaan kiky-sopimuksen sisällöstä keskusteltu. Sipilä kertoi.

Keskustalähteiden mukaan Mäntyniemen tapaamisen tavoitteena oli tukea työnantajaleirin sitoutumista kiky-sopimukseen. Erityisesti metsäteollisuuden johto oli harannut kiky-neuvotteluja vastaan.

– Presidentti kysyi, että tällaisia pyyntöjä on tullut, että mitä mieltä olen ja sanoin, että minusta se oli hyvä idea, Sipilä totesi.

Pääministerin mielestä presidentti ei tässä asiassa sekaantunut liikaa sisäpolitiikkaan.

– No ei tässä siitä ole kysymys. Ei tälle kikylle ole löytynyt liikaa vastuunkantajia, Sipilä huomautti.

Presidentin ja työmarkkinajohtajien tapaaminen ei Sipilän mielestä ollut ratkaisevaa kilpailukykysopimuksen hyväksymisessä.

– Ei kyllä se sitten löytyi sieltä osapuolten kesken sitten tammikuussa uudelleen se tahto lähteä löytämään ratkaisua ja vähän semmoinen sisuuntuminen siitä, että ei tämä Suomen kuntoon laittaminen voi olla heistä kiinni, Sipilä muisteli.

Suosittelemme sinulle