Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tuoreet tilastot paljastavat: Vain joka kymmenes aktiivimallin leikkuriin joutunut aktivoitui

Aktiivimalli on alentanut erityisesti iäkkäiden työttömyysetuuksia, ilmenee Kelan ja Finanssivalvonnan keräämistä tilastoista.

Ihmiset osoittivat mieltään aktiivimallia vastaan Helsingin Senaatintorilla helmikuussa 2018.
Työttömyyden vähentämiseksi suunniteltu aktiivimalli sai aikaan isoja mielenosoituksia kaksi vuotta sitten. Aika näyttää, käykö eläkeputken kanssa samoin, kun hallitus saa esityksensä valmiiksi. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Kelan arvion mukaan vain hieman yli 10 prosenttia niistä työttömistä, joiden työttömyysetuutta aktiivimalli leikkasi ensimmäisen tarkastelujakson jälkeen, onnistui täyttämään aktiivisuusehdot toisella tarkastelujaksolla.

Kelan ja Finanssivalvonnan keräämistä tilastoista ilmenee, että aktiivimalli on alentanut erityisesti iäkkäiden työttömyysetuuksia.

Aktiivimallin takia alennettua työttömyysetuutta sai mallin toisella tarkastelujaksolla eli huhti–kesäkuussa noin 150 000 ihmistä. Heistä 97 000 sai Kelan maksamaa työttömyysetuutta ja 54 000 työttömyyskassojen maksamaa ansiopäivärahaa.

Alennetun ansiopäivärahan saajista joka kolmas oli täyttänyt 60 vuotta. Kelan mukaan leikkuri iski myös sen maksamien etuuksien saajiin sitä enemmän mitä vanhemmasta ikäluokasta oli kyse.

Kelan tänään tiistaina julkistamat tiedot aktiivimallin leikkurista ovat samansuuntaisia kuin työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n heinäkuussa julkistamat tiedot.

Joka kolmannen etuutta alennettiin

Kelan mukaan huhti–kesäkuussa joka kolmas ansiopäivärahaa saaneista sai etuuden alennettuna. Kelan maksaman työttömyysetuuden saajista 38 prosenttia sai etuuden alennettuna.

Eroa selittää se, että ansiopäivärahan saajissa on enemmän lyhyen aikaa työttömänä olleita, eikä aktiivimalli leikkaa etuutta ensimmäisten kolmen kuukauden aikana.

Eniten leikattiin Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä

Alueellisesti eniten työttömyysetuuksia leikattiin Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä. Vähiten etuuksia leikattiin Pohjanmaan maakunnissa.

Kelan mukaan monissa suurissa kaupungeissa alennetun etuuden saajia oli suhteellisesti enemmän kuin muualla maassa.

Tämän vuoden alussa kovan vastustuksen saattelemana voimaan tullut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvasta 4,65 prosenttia, jos työtön ei ole ollut vähintään 18 tuntia palkkatöissä 65 työttömyysetuuden maksupäivän, eli noin kolmen kuukauden pituisella tarkastelujaksolla. Leikkurin voi välttää osallistumalla TE-toimiston koulutuksiin tai valmennuksiin.

Työttömän tilanne arvioidaan aina uudestaan noin kolmen kuukauden välein.

Ministeriö seuraa aktiivimallin vaikutuksia

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti tänään tiistaina käynnistäneensä yhdessä Kelan kanssa tutkimushankkeen, jolla seurataan aktiivimallin vaikutuksia.

Ministeriön mukaan tarkoituksena on saada yksityiskohtaisempaa tietoa siitä, millä toimilla aktiivisuusehto on täyttynyt tai miksi se on jäänyt täyttymättä. Tutkimuksella halutaan selvitää myös, miten aktiivimalli on vaikuttanut Kelan myöntämien etuuksien, kuten toimeentulotuen, sairauspäivärahan ja työkyvyttömyyseläkkeen hakemusmääriin ja käyttöön

Hankkeessa hyödynnetään Kelan rekistereitä.

Korjaus 15.8.2018, klo 13.30: Korjattu juttuun, että työttömyysturvaa leikataan, jos työtön ei ole ollut vähintään 18 tuntia palkkatöissä 65 työttömyysetuuden maksupäivän, eli noin kolmen kuukauden pituisella tarkastelujaksolla. Aiemmin jutussa väitettiin, että leikkaus tehdään 65 vuorokauden tarkastelujaksolla.

Suosittelemme sinulle