Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomalainen jalkapallojoukkue teki Mestarien liigassa tempun, jolle kannattaa nostaa hattua: ”Honka vetää aivan amatöörijoukkueen äärirajoilla”

FC Honka palautti Suomen Mestarien liigan pudotuspeleihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Viimeksi samaan vaiheeseen on yltänyt PK-35 Vantaa syksyllä 2015. Seuraavaksi haasteet kovenevat todella paljon.

Honka, naiset
FC Honka Naisten liigassa vuonna 2017. Kuva: Toni Hekkala/AOP
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Espoolainen FC Honka eteni maanantai-iltana jalkapallon naisten Mestarien liigassa 32 parhaan joukkoon.

Honka murskasi viimeisessä karsintaottelussaan färsaarelaisen EBS-Skålen numeroin 7–0.

Honka varmisti jatkopaikkansa karsintojen parhaana lohkokakkosena. Lohkovoiton vei liettualainen Gintra, mutta Honka selvisi kahden voiton sekä tasapelin myötä parhaana lohkokakkosena jatkoon.

Samalla Honka palautti Suomen Mestarien liigan pudotuspeleihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Viimeksi samaan vaiheeseen on yltänyt PK-35 Vantaa syksyllä 2015.

Alle 19- ja 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen valmentaja Marianne Miettinen pitää Hongan saavutusta todella kovana. Sen paljastavat jo Hongan mahdolliset sijoitetut vastustajat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Vastaan voi esimerkiksi tulla kolme edellistä kertaa Euroopan seurajoukkueiden ykköskilpailun vienyt ranskalainen Lyon, kaksi kertaa finaalin viime vuosina hävinnyt Wolfsburg tai kovasti jalkapalloon panostaneet englantilaiset suurseurat Chelsea ja Manchester City.

– Tämä on ehdottomasti kova saavutus, kun amatöörijoukkue Honka pääsee tähän ryhmään. Se on myös tärkeä saavutus suomalaiselle jalkapallolle. Tämä osoittaa, millaista arkipäiväistä kehitystyötä seuroissa tehdään, Miettinen sanoo.

Intohimoiset amatöörit vastaan ammattilaiset

Pelimerkeissä voidaan puhua kovimmillaan satojen tuhansien eurojen erosta Hongan ja tulevan vastustajan välillä. Kaikissa edellä mainituissa eurooppalaisissa huippujoukkueissa joukkueen jäsenet ovat täysammattilaisia. Pelaajat ja valmentajat ovat päätoimisia. Hongassa ei ole puolestaan yhtään päätoimista pelaajaa ja valmentajaa. Jokainen joukkueessa tekee jalkapallon ohessa vähintään puolipäivätöitä tai opiskelee.

– Naisjalkapallon kilpailu on kasvanut kovaksi tänä päivänä. Liettuan maajoukkue häviää meille useammalla maalilla, mutta mestariseurassa Gintrassa on ammattilaisia joukossa. Siellä on Serbian ja Brasilian maajoukkuepelaajia ja niin edespäin, Miettinen kuvaa tilannetta Mestarien liigassa.

Miettisen mielestä Honka tekikin karsinnoissa tempun, jolle kannattaa nostaa hattua.

– He ovat rakentaneet todella laadukkaan arjen niillä resursseilla, mitä heillä on ollut käytössä. Harjoitusympäristöt ovat huiput Tapiolan ympäristössä, Miettinen avaa.

– Valmentaja Luciano Posilipo tiimeineen tekee pyyteetöntä työtä. Luciano käyttää noin 30 tuntia viikossa valmentamiseen oman työnsä päälle. Hän valmentaa todella sitoutuneesti ja intohimoisesti. Hän on pystynyt tartuttamaan saman pelaajiin, jotka myös opiskelevat ja tekevät töitä. Honka vetää aivan amatöörijoukkueen äärirajoilla.

Kahdessa pelissä ei rahalla pelata

Huippusuorituksiin urheilussa tarvitaan aina välillä myös ripaus onnea. Sitä saatiin karsinnan arvonnoissa, kun Hongan kovin vastus oli Liettuasta. Esimerkiksi PK-35 oli törmännyt viime vuosina astetta kovempiin joukkueisiin Norjasta ja Irlannista.

Mutta Hongan pelitapa on myös soveltunut kansainvälisille pelikentille. Miettisen mukaan usko omaan tekemiseen ja omaan pelitapaan kantaakin nyt Hongassa vuosien kovan työn jälkeen.

– Kun pelaa itseään parempia vastaan, niin jonkin verran täytyy pitää hallussa palloa. Mutta tilanteenvaihtohyökkäykset ovat olennaisia. Siinä Honka on ollut hyvä viimeisinä vuosina, Miettinen sanoo.

Mikään suomalaisjoukkue ei ole koskaan edennyt 16 parhaan joukkoon nykymuotoisessa Mestarien liigassa. Vuodesta 2008 lähtien sitä on päässyt yrittämään kuusi joukkuetta.

Miettisen mukaan Hongan mahdollisuudet pudotuspeleissä riippuvat paljolti perjantain arvontatuloksesta. Mahdollisista vastustajista esimerkiksi tshekkiläisjoukkueita ei ole mahdotonta kaataa. Jos vastaan tulee joku suurseura, niin tilanne on vaikeampi.

– Lähtökohdat ovat hyvin erilaiset. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö Honka voisi saada tuloksen myös niistä peleistä. Kun on kyse kahdesta pelistä, niin siinä ei rahalla pelata.

Mestarien liigan pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelut pelataan 12–13.9. ja 26–27.9.

Lue lisää:

Hongan pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta – "Mahtavaa, että päästiin nyt sellaisiin karkeloihin mukaan"

FC Honka eteni naisten Mestarien liigan pudotuspeleihin – murskasi färsaarelaiset täysin

Suosittelemme sinulle