Hyppää sisältöön

Venäjän tunnetuin lastenkirjailija Eduard Uspenski on kuollut

Neuvostoaikana Eduard Uspenski ei saanut julkaista uusia kirjoja yli kymmeneen vuoteen, koska teokset eivät edustaneet virallista ideologiaa.

Eduard Uspenski Kuva: AOP
Raisa Pöllänen

Lastenkirjallisuuden klassikkojen Fedja-sedän ja krokotiili Genan luoja Eduard Uspenski on kuollut 80-vuotiaana Moskovassa.

Kirjailijan kuoleman vahvisti tiistaina hänen tyttärensä Irina uutistoimisto Tassille. Rakastetun lastenkirjailijan kuolemasta ovat kertoneet myös monet muut venäläisviestimet.

Eduard Uspenski syntyi 22. joulukuuta 1937. Hän valmistui lentokoneinsinööriksi Moskovassa 1961, mutta alkoi jo opiskeluaikoinaan kirjoittaa kertomuksia sekä aikuisille että lapsille. Vuonna 1964 hän jäi vapaaksi kirjailijaksi.

Uspenski on tullut tunnetuksi satiirisesta tyylistään, joka on naurattanut niin lapsia kuin aikuisiakin. Hänen tunnetuimpia hahmojaan ovat Fedja-setä ja krokotiili Gena.

Uspenskin kirjoja on käännetty lukuisille kielille, mutta Suomessa hänen kirjansa ovat saaneet erityisen suuren suosion. Vuonna 1975 suomeksi julkaistu teos Fedja-setä, kissa ja koira löytyy yhä monen tuon aikakauden lapsen kirjahyllystä ja kirjaa luetaan uusille sukupolville. Fedja-sedän seikkailuja on nähty myös teattereiden ohjelmistoissa ja kuultu kuunnelmina.

Neuvostoliiton kulttuuri-ilmapiirissä Uspenskin satiiriset lastenkirjat eivät olleet toivottuja. Teokset koettiin järjestelmälle vaarallisiksi, eikä kirjailija saanut julkaista uutta tuotantoaan 1970-luvun puolivälin ja 1980-luvun lopun välisenä aikana.

Eduard Uspenski vieraili useaan otteeseen Suomessa. Hänestä julkaistiin vuonna 2008 elämäkerta Eetu. Matkoja Eduard Uspenskin maailmaan (Tammi), jonka kirjoitti hänen pitkäaikainen ystävänsä kirjailija Hannu Mäkelä.

Suosittelemme sinulle