Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Vuokralaiset saavat lähtöpassit Toralinnasta – Asukkaiden mukaan Sato tiesi historiallisen talon surkeasta kunnosta vuosia

Yli 80 asukkaan vuokrasopimukset irtisanotaan vielä elokuun aikana 130 vuotta vanhasta Pasilan Toralinnasta. Sato lupaa maksaa asukkaiden muuttokustannukset ja auttaa uuden kodin etsimisessä.

Toralinnan kiinteistö Pasilassa.
Saton hallinnoima Toralinna on rakennettu vuonna 1899 ja se on peruskorjattu viimeksi vuonna 1987. Kuva: Susanna Siironen / Yle
Elina Jämsen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pasilassa, Veturitie 3:ssa sijaitseva historiallinen asuintalo, entinen rautatieläisten talo, Toralinna, joutuu laajaan peruskorjaukseen.

Saton hallinnoima Toralinna on rakennettu vuonna 1899 ja se on peruskorjattu viimeksi vuonna 1987.

Asukkaat joutuvat jättämään kotinsa Toralinnassa puolen vuoden sisällä.

Vaikka asukkaat ovat valittaneet aiemmin sisäilmaongelmista ja joitakin asukkaita on muuttanut pois huonon sisäilman takia, rakennuksen huono kunto yllätti vuokraisännän, Saton.

– Hirsirakenteista on löytynyt mikrobivaurioita, kuten paikallisia lahovaurioita. Lisäksi kellarissa maan vastaisissa seinissä on kosteusvaurioita, kertoo Saton liiketoimintajohtaja Antti Asteljoki.

– Nämä ovat meille ehdottomasti merkkejä siitä, että koko talo on peruskorjattava ja toimenpiteisiin aletaan välittömästi.

Asteljoki kertoo, että kellarissa seinät ovat yhdistelmä luonnonkiviladontaa ja tiilimuurausta, joka on ollut tyypillinen rakennustapa Toralinnan ikäkauden rakennuksille.

– Toki meillekin tuli yllätyksenä, että talo on siinä kunnossa. Mutta nyt se on aika korjata ja tärkeintä on huolehtia asukkaista ja saada talo kuntoon.

Asukas: "Sato on tiennyt kosteusvauroista vuosia"

14 vuotta Toralinnassa asunut Säde Kultanen väittää, että Sato on ollut tietoinen talon kosteusongelmista paljon aikaisemmin, eikä talon huono kunto ole voinut tulla vuokranantajalle yllätyksenä. Kultanen asuu talon ensimmäisessä kerroksessa.

– Itse olin yhteydessä Satoon ensimmäistä kertaa muistaakseni vuonna 2010. Epäilin silloin, että lattianrajassa oli kosteusvaurio ja hometta. Satolta tai Saton huoltoyhtiöltä tuli joku ihminen paikalle, mutta mitään tutkimuksia ei tehty eikä mitään rakenteita avattu, vaan todettiin, että mitään ongelmaa ei ollut.

– Noin kahden vuoden päästä olin jälleen Satoon yhteydessä, kun keittiössäni alkoi vesivahinko. Vasta siinä vaiheessa rakenteita avattiin ja todettiin, että täällä on useita vuosia kestänyt vesivahinko, joka johtuu virheellisistä putkiliitännöistä ja että siellä on useita vuosia valunut vettä. Ensimmäisen kerroksen asunto piti purkaa kellarin kattoon asti.

– Itse mietin tuolloin, että olikohan muissakin asunnoissa samanlaisia virheellisiä liitäntöjä. Sitä ei tutkittu millään tavalla.

Toralinnan kiinteistö Pasilassa.
Saton hallinnoima Toralinna on rakennettu vuonna 1899 ja se on peruskorjattu viimeksi vuonna 1987. Kuva: Sato

Kultanen on ollut Toralinnan asukasyhdistyksessä aktiivinen ja hän kertoo, että jo vuonna 2013-2014 asukkaat ovat olleet useasti Satoon yhteydessä ja kertoneet muun muassa, että kylpyhuoneiden seinissä on mustia homeläikkiä. Sato on käynyt katsomassa läikkiä ja on ollut niistä tietoinen. On Satolta virheellistä väittää, että ongelmat tulivat yllätyksenä, Kultanen sanoo.

– Useita vuosia sitten ilmoitimme myös kellaritiloissa kasvaneista sienirihmastoista.

Kaikissa Toralinnan asunnoissa ei ole Kultasen mukaan ollut kosteusongelmia, mutta monissa on ollut ja niistä on asukkaita muuttanut pois oireiden vuoksi. Uusia asukkaita on muuttanut tilalle: nyt hekin joutuvat lähtemään peruskorjauksen vuoksi.

Sato: "Me korvaamme muuttokustannukset"

Talossa on 62 vuokra-asuntoa ja 85 asukasta, joista lapsia on kymmeniä. Sato lupaa maksaa asukkaiden muuttokustannukset ja auttaa löytämään uuden kodin Satolta.

– Me tulemme korvaamaan muuttokustannuksia ja auttamaan uuden kodin löytymisessä. Muuttokustannukset ovat tietysti yksilöllisiä, mutta katsomme, että kenellekään ei tule ylimääräisiä kustannuksia.

– Meillä on tällä hetkellä 400 tyhjää asuntoa, hän sanoo.

Peruskorjauksen suunnittelu alkaa heti. Peruskorjaus voisi alkaa ehkä vuoden päästä ja se voisi olla valmis vuonna 2020. Sen jälkeen Toralinna säilyy Asteljoen mukaan Saton vuokrakohteena.

– Talon nykyiset asukkaat tulevat olemaan asukasvalinnoissa etusijalla sitten, kun peruskorjauksen valmistuttua sinne aletaan etsimään uutta asukaskuntaa, hän lupaa.

Toralinnan asukkaat harkitsevat ryhmäkanteen nostamista Satoa vastaan

Säde Kultanen suhtautuu varauksella siihen, korvaako Sato todelliset muuttokustannukset talosta talosta pois muuttamaan joutuville.

– Jos on asunut asunnossa, jossa on ollut vakavia kosteusvaurioita, huonekalut ja vaatteet pitää hävittää. Moni voi joutua maksamaan myös takuuvuokria uuteen asuntoon. Niiden, joilla on lemmikkejä, voi olla vaikeaa saada asunto ja moni lapsi voi joutua vaihtamaan koulua.

Kultasen mukaan talon asukkaat harkitsevat ryhmäkanteen nostamista Satoa vastaan, jos käy ilmi, että asunnot ja talo on ollut huonommassa kunnossa kuin mistä asukkaat ovat maksaneet vuokraa.

– Nämä ovat vakavia asioita. Sato on tiennyt ongelmista, mutta se ei ole tarttunut niihin. Jos talossa on kosteusvaurioita, se voi vaikuttaa ihmisten terveyteen, asukas Säde Kultanen sanoo.

Monia asukkaita mietityttää se, miksi Sato on juuri nyt tarkistuttanut Toralinnan kunnon ja miksi juuri nyt tehdään peruskorjaus.

– Kun Pasilan Tripla valmistuu, niin vuokrathan saattavat nousta tällä alueella pilviin. Satohan saattaa myydä koko talon, Kultanen epäilee.

Lisätty Toralinnan asukkaan kommentit kello 14.23. ja muutettu otsikkoa.

Suosittelemme