Presidentti Sauli Niinistö on julkaissut tiedotteen, jossa hän kiistää hänestä kirjoitetuttuun kirjaan pohjautuvia väitteitä.
Niinistö kirjoittaa presidentin kanslian verkkosivuilla tänään keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa katsovansa aiheelliseksi korjata kahta Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjan "Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra" tiimoilta julkisuuteen laajasti levinnyttä väitettä.
Niinistö: Tapaaminen työmarkkinaosapuolten kanssa ei ollut salainen
Ensimmäinen väite liittyy hänen tapaamiseensa työmarkkinaosapuolten kanssa vuonna 2015. Kirjan kirjoittajien mukaan Niinistö kutsui joulukuussa 2015 työmarkkinajärjestöjen johtajat Mäntyniemeen ja toi arvovallallaan ja kansansuosiollaan tiettäväksi, että tahtoo järjestöjen jatkavan neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta.
Puheeni ei tuolloin herättänyt ainuttakaan moitetta sisäpolitiikkaan puuttumisesta.
Sauli Niinistö
Tänään julkaisemassaan tiedotteessa Niinistö kertoo saaneensa yhteydenoton molemmilta työmarkkinaosapuolilta, kun syksyllä 2015 alkoi levitä tunnelma, jossa alettiin puhua seuraavan kevään lakoista. Niinistön mukaan osapuolet toivoivat yhteisen keskustelutilaisuuden järjestämistä.
– Puhuin asiasta pääministerin kanssa ja hänen myönteisen kantansa myötä kutsuin osapuolet Mäntyniemeen. Päällimmäinen huoleni oli riitainen tunnelma, ei niinkään itse kilpailukykysopimus
Niinistö sanoo halunneensa korostaa heikkoa taloustilannetta.
–Tilaisuuden on nyt sanottu olleen salainen. Salaamista siinä ei kuitenkaan ollut ja toin tilaisuudessa kertomani viestin julki muutamaa viikkoa myöhemmin, Niinistö kirjoittaa.
Hän kertoo suunnanneensa uudenvuodenpuheessaan sanansa suoraan työmarkkinaosapuolille kannustaen heitä löytämään sovinnon. Hän huomauttaa ottaneensa puheessa kantaa myös käynnissä olevaan talouskeskusteluun.
– Puheeni ei tuolloin herättänyt ainuttakaan moitetta sisäpolitiikkaan puuttumisesta, Niinistö kirjoittaa.
Niinistö Fortumin painostamisesta: Väite on käsittämätön
Niinistö sanoo myös, että kirjan pohjalta on väitetty, että hän olisi painostanut Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.
Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa.
Sauli Niinistö
– Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen, Niinistö kirjoittaa.
Niinistön mielestä asia on puitu perusteellisesti jo vuonna 2015, jolloin hallitusta moitittiin samasta asiasta.
Niinistö täydensi myöhemmin iltapäivällä, koska "julkaisussa tapahtuneen virheen takia alkuperäisestä tekstistä puuttui kaksi viimeistä kappaletta". Niissä hän täsmentää Fortumin käsittelyä Fennovoiman yhteydessä.
– Lokakuussa 2015 pääministeri Juha Sipilä vastasi Vihreiden kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen samasta aiheesta näin: ”Kysymykseen siitä, onko Fortumin kanssa käyty omistajaohjauksellisia neuvotteluja, ja onko Fortumin osallisuus Fennovoima Oy:ssä liiketaloudellisesti kannattavaa, omistajia hyödyttävää ja Fortumin strategian mukaista, totean, että niin Fortumin kuin muidenkin yhtiöiden liiketoimintastrategiasta vastaa yhtiön hallitus. Suomen hallitus ei ole käynyt Fortum Oyj:n kanssa omistusohjauksellisia neuvotteluja.”
– Väitetyn painostuksen tasavallan presidentin taholta ovat tällä viikolla kiistäneet sekä pääministeri Juha Sipilä että Fortum, joka on ilmoittanut tehneensä Fennovoima-päätöksen omista lähtökohdistaan laajan harkinnan perusteella ja yhtiön edun mukaisesti. Näistä lausunnoista huolimatta väite painostuksestani on esiintynyt julkisuudessa vielä tänäänkin. Sanottakoon selvästi: en ole painostanut mitään tahoa tai henkilöä Fortumin Fennovoima-päätökseen liittyen, Niinistö päättää kirjoituksensa.
Kaksi kirjaa samalla viikolla
Niinistöstä julkaistiin tällä viikolla kaksi kirjaa: Aamulehden toimittajien Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra" sekä toimittajan ja tietokirjailijan Risto Uimosen Sauli Niinistö – tasavallan presidentti.
Niinistö sanoo tiedotteessaan pitävänsä ymmärrettävänä, että hänen toimintaansa halutaan arvioida kirjoissa ja niiden pohjalta julkisuudessa.
Hän huomauttaa, että ei ole osallistunut kummankaan kirjan tekoon. Presidentin mielestä tästä syystä on selvää, että niissä esiintyy "suurempia tai pienempiä asiavirheitä ja erheellisiä tulkintoja". Hänen mukaansa niitä kaikkia on "mahdotonta ja tarpeetontakin lähteä julkisesti kommentoimaan".
Juttua päivitetty kello 16.49: Lisätty kaksi Niinistön kirjoituksesta alunperin pois jäänyttä kappaletta. Otsikkoa muokattu viittaamaan kiistettyjen väitteiden pohjatuneen kirjaan, ei suoraan kirjan väitteisiin.
Lue myös:
Tietokirjailija Risto Uimonen: Niinistön vaikutusvalta suurempi kuin valtaoikeudet
Professori: Presidentti Niinistön sekaantuminen sisäpolitiikkaan perustuslain hengen vastaista