Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Timo Soini puolustaa aborttia vastustavia esiintymisiään: "Ulkoministerin tehtävän hoitaminen ei estä minua nauttimasta oikeuksistani"

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on selvittänyt oikeuskanslerille osallistumistaan abortinvastaisen liikkeen tilaisuuteen virkamatkallaan toukokuussa Kanadassa.

Timo Soini
Timo Soini Kuva: Valdrin Xhemaj / EPA
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Timo Soinin mielestä ei ole mitään perusteita rajoittaa hänen oikeuksiaan osallistua abortinvastaisen liikkeen tilaisuuteen.

Soini on vastannut oikeuskanslerille touko-kesäkuussa tehtyihin kanteluihin, joissa on arvosteltu Soinin osallistumista toukokuisella virkamatkallaan Kanadassa abortinvastaisen liikkeen kynttilävigiliaan.

Soini korostaa, että hän osallistui katolisessa kirkossa järjestettyyn iltatilaisuuteen omalla vapaa-ajallaan.

– Osallistuminen kynttilävigiliaan abortin uhrien muistoksi ilmensi vilpitöntä ja aitoa uskonnollista vakaumustani ja uskoani, jotka nauttivat ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden suojaa, Soini perustelee toimintaansa oikeuskanslerille.

”Katolisena kristittynä ilmensin uskontoani”

Soinin mielestä valtioilla tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimella ei ole oikeutta arvioida uskonnollisten väittämien oikeellisuutta tai kyseenalaistaa vakaumukseen tai hartaudenharjoituksiin liittyvien tulkintojen pätevyyttä tai suhteellisia ansioita.

– Ihmiselämän kunnioittaminen on olennainen osa roomalaiskatolisen kirkon oppia ja katolisena kristittynä ilmensin uskontoani yhdessä muiden kynttilävigiliaan osallistuneiden kanssa, Soini toteaa.

Soini: Ei perusteita rankaisutoimille

Soini huomauttaa, että ulkoministerin tehtävän hoitaminen ei estä häntä nauttimasta oikeuksistaan.

Ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapautta voidaan Soinin mukaan rajoittaa kansainvälisellä ja eurooppalaisella lainsäädännöllä vain määritetyissä erikoistapauksissa, jotka eivät tule kyseeseen tässä tapauksessa.

– Näin ollen olen toiminut oikeuksieni mukaisesti ja toimintani oikeutettuun rajoittamiseen ei ole mitään perusteita, jotka mahdollistaisivat minuun kohdistuvat sanktiot, mikä itsessään merkitsisi oikeuksieni rajoitusta, Soini vastaa oikeuskanslerille.

Lue myös:

Kansainvälisen oikeuden asiantuntijat: Soinin toiminta kestämätöntä ulkopoliittisesti – harkinta petti osallistumisessa abortinvastaiseen tilaisuuteen

Soini joutui selittämään aborttiaktivismiaan hallitukselle – Sipilä: Pitäisi olla tarkkana, Orpo: Lisää harkintaa

Virkamatkallaan abortinvastaiseen protestiin osallistunut Soini: Tiettyjä asioita saa käsitellä ja tiettyjä ei

Suosittelemme