Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tällaisia hyötyjä pakollisella koirien rekisteröinnillä haetaan – "Tuleehan siitä lisää taakkaa koirien omistajille"

Kissat saattavat olla seuraava rekisteröinnin kohde. Ministeriössä ei ole vielä mietitty, mitä seuraa jos koiransa jättää rekisteröimättä.

Lähikuva labradorinnoitajan päästä
Kuva: Lucas Holm / Yle
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Pentutehtailu, sairaalloinen jalostus ja laiton tuonti. Muun muassa näihin ongelmiin maa- ja metsätalousministeriö toivoo voivansa puuttua säätämällä koirien rekisteröinnin pakolliseksi.

Varsinkin eläinsuojelijoiden toivoma koirien pakollinen rekisteröinti eteni viime viikolla. Maa- ja metsätalousministeriö kertoi, että Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädetään pakolliseksi. Säädökset tulevat eläinten tunnistamislainsäädäntöön.

– Tiedämme minkälaisia koiria tässä maassa on, haluamme suitsia pentutehtailua ja laitonta koirien maahantuontia. Lisäksi saadaan enemmän välineitä viranomaisille, jotta eläintautitilanne pysyy hyvänä, perusteli maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) koirien rekisteröintiä.

Tarkempia yksityiskohtia hankkeesta on luvassa syyskuussa, kun ministeriön asettama selvityshenkilö julkaisee raporttinsa.

Koirista jo nykyisin selvä enemmistö on rekisteröity, suurin osa Kennelliiton rekisteriin jossa on 530 000 koiran tiedot.

Toiveissa on, että rekisteröinnin ja tunnistusmerkinnän eli mikrosirun, avulla karanneen ja kiinnisaadun koiran omistaja olisi helpompi tavoittaa.

Koirien ja kissojen tunnistusmerkintään käytetään nykyisin yleensä ihon alle asetettavaa mikrosirua. Koirilla siru laitetaan yleisimmin selkään lapaluiden väliin. Mikrosiru ei näy ulospäin.

Myös ongelmatilanteissa koiran varma tunnistaminen voisi helpottua. Yle kertoi aiemmin tällä viikolla, kuinka koirahyökkäyksiä ilmoitetaan poliisille yhä enemmän.

Kissat rekisteriin ehkä myöhemmin

Myöhemmin sama rekisteröintipakko saatetaan laajentaa koskemaan kissoja. Tästä tulisi merkittävästi vaikeampi operaatio, sillä kissoista vain pieni osa on nykyisin kirjattu rekistereihin.

Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti kuvailee vaikeaksi arvioida, miten mahdollinen kissojen rekisteröinti voitaisiin toteuttaa.

– On paljon villiintyneitä kissoja, joilla on omistaja vain nimellisesti. Löytöeläintalot ovat kissoja pullollaan, eivätkä omistajat osaa edes niitä aina etsiä. Kissojen rekisteröinti olisi erittäin tarpeellinen uudistus, vaikkei sen toteutus välttämättä olisi helppoa, Lahti toteaa.

Kissa istuu maassa.
Kuva: Yle/Arja Lento

Rekisterin avulla omistajat voisi saada paremmin vastuuseen siitä, ettei kissoja jätettäisi heitteille. Myös maaseudulla hylätyissä taloissa oleviin kissapopulaatioihin voitaisiin puuttua paremmin, jos nähtäisiin selvästi että ne eivät ole kenenkään kissoja.

– Suomessa monilla on ajatus, että kissat pärjäisivät luonnossa, mutta eivät ne talvella selviä.

Yle kertoi viime viikolla, kuinka löytöeläinpalveluissa on nyt katastrofaalisen paljon löytökissoja. Biologi ja kirjailija Tiina Raevaara kirjoitti vastikään blogissaan Suomen Kuvalehdessä, että kissojen pitoon liittyvät vääryydet ovat mittakaavaltaan paljon koirien vastaavia isompia.

Parempi ulkonäköjalostukseen ja pentutehtailuun puuttuminen toiveissa

Monet käytännön kysymykset koirien rekisteröinnistä ovat vielä avoimina. Ministeriön asettama selvityshenkilö pohtii, kuinka rekisteri olisi paras toteuttaa.

Päävaihtoehdot ovat viranomaisten tuottama rekisteri, tai jonkin yksityisen tietokannan hyödyntäminen.

Eläinlääkäriliiton näkökulmasta pakollisen koirien rekisteröinnin etuna on mahdollisuus puuttua nykyistä paremmin pentutehtailuun ja koiranpentujen salakuljetukseen, sanoo Lahti.

Tämä edellyttäisi säädöstä, joka kieltäisi koiranpennun luovuttamisen ilman, että se on rekisteröity.

Toiseksi hyödyksi Eläinlääkäriliiton Lahti kuvailee parempaa mahdollisuutta puuttua ulkonäköjalostuksen tuomiin ongelmiin.

– Nyt valvontaviranomaisella ei ole keinoa saada tietoa, jos eläinlääkäri on joutunut tekemään koiralle rakennevikaa korjaavan toimenpiteen.

Lahti kertoo eläinlääkäreiden toivovan, että rakennevikojen korjaamisesta säädettäisiin ilmoitusvelvollisuus.

Lue myös Ylen uutinen syyskuulta 2017: Koirabisnes on kovaa peliä – pentutehtailua, huijausta ja kalliita lääkärilaskuja, mutta myös iloa omistajille.

Sanktioita ei ole vielä pohdittu

Eläinlääkintöylitarkastaja Anssi Welling maa- ja metsätalousministeriöstä (MMM) kertoo, että koirien pakollinen rekisteröinti kerää myös vastustusta.

Soraääniä hankkeelle on tullut byrokratian lisääntymisestä.

Kissojen rekisteröinti olisi erittäin tarpeellinen uudistus, vaikkei sen toteutus välttämättä olisi helppoa.

Päivi Lahti, Eläinlääkäriliitto

– Jos lainsäädännöllä tehdään pakolliseksi rekisteri, tuleehan siitä lisää taakkaa koirien omistajille, tosin monihan tekee rekisteröitymisen jo nytkin vaikka se on vapaaehtoista. Mutta jos pakko tulee ja hintalappu päälle ei se välttämättä kaikille riemunkiljahduksia aiheuta, Welling kuvailee.

Hänkin painottaa rekisterin saamista kattavaksi positiivisia puolia painottamalla ja koirien omistajia motivoimalla.

– Sanktioista ei ole ollut puhetta, mutta niitä pitää miettiä myöhemmin. Vaikea sanoa, miten pakottaminen onnistuisi.

Kaikkien kissojen saamista rekisteriin Welling kuvailee vielä vaikeammaksi.

– Kissoja on monissa paikoissa, hyvin vaikea on arvioida kuinka jonkun navettakissa saataisiin pakotettua rekisteriin, Welling miettii.

Koiranomistajan koettava hyötyvänsä

Lahti uskoo rekisterin tulevan parhaiten kattavaksi tiedottamalla sen hyödyistä, kuten kadonneen koiran löytymisen helpottumisesta. Samaan uskoo Kennelliiton toiminnanjohtaja Markku Mähönen.

– Omistajan pitää ehdottomasti kokea hyötyvänsä rekisteristä. Siitä olisi hyvä saada tietoa esimerkiksi koiran rokotuksista, Mähönen sanoo.

– Voisiko rekisteriin liittyä älypuhelinsovellus, joka auttaisi koiran häviämistilanteessa helpottaen koiran ja omistajan uudelleen kohtaamista. Jos siihen saadaan tällaisia hyödyllisiä ominaisuuksia uskon, että koiran omistajat olisivat tyytyväisiä.

Muutaman vuoden takaisen selvityksen perusteella Suomi on EU-maiden vähemmistössä joukossa, jossa koirien rekisteröintiä ei ole säädetty pakolliseksi.

Lahti kertoo että Ruotsissa pakollinen rekisteröinti koirille on ollut jo pitkään, mutta kaikkia koiria ei silti järjestelmässä ole mukana.

Mähösen mukaan Tanskasta on hyviä kokemuksia, kuinka sikäläinen järjestelmän auttaa tarkkailemaan, miten eri rodut kehittyvät ja syntyykö tuontitilanteissa ongelmia.

Lue myös

Kennelliitto koirahyökkäysten kasvusta: Osaan roduista voisi tarvita luvan

Kissanpentujen viskaaminen tielle järkyttää Kotkassa – jo kymmenet ihmiset ovat tulleet apuun etsimään niitä

Ehdotusta eläinsuojelulaista muutettiin: Jatkuvaa veden saantia edellytetään, koirille tulee pakollinen rekisteröinti

Suosittelemme sinulle