Hyppää sisältöön

Yllätysten makua ilmassa – Yle Urheilu arvioi Superpesiksen puolivälieräparit

Miesten Superpesiksen puolivälierät alkavat täydellä höyryllä ensi sunnuntaina. Runkosarjan neljän kärki lähtee sarjaan ennakkosuosikkeina, mutta useammallakin haastajalla muhii pieni yllätysmahdollisuus. Yle Urheilu arvioi otteluparien ratkaisun avaimet.

Sotkamon Jymy
Sotkamon Jymy on kärkinelikon musta hevonen pudotuspeleissä. Kuva: Matti Raivio/AOP
Antti Yli-Saunamäki

KPL (1.) – (8.) Kiteen Pallo

Läpi kesää runkosarjaa suvereenisti hallinneen KPL:n taivaalla on enemmän kysymysmerkkejä kuin koko kauden aikana. Joukkueen viidestä viime ylemmän jatkosarjan kamppailusta neljä päättyi tappioihin. Lisäksi joukkuetta riivaavat avainpelaajien loukkaantumiset. Päävaihtajana pelannut Anssi Lammila pelaa puolikuntoisena käytännössä ilman juoksuvastuuta. Myös kovalyöntinen Toni Laakso on ollut jo pidempään sivussa. KPL:n joukkue kierrätti myös selkeästi vähemmän kokoonpanoa kuin muut kärkijoukkueet kesän peliputkien aikana.

Kitee puolestaan ansaitsi paikkansa pudotuspeleissä voittamalla alemman jatkosarjan selkeästi. Pelinjohtaja Raimo Bragge huokuu itseluottamusta oman joukkueensa syyskunnosta. Joukkueen peli onkin parantunut pala palalta kesän edetessä. Loukkaantumishuolet ovat poissa ja elämänsä kesää jälleen pelannut Sami Partanen on palannut ulkopeliin. Mikäli lukkari Jesse Eskelinen saa tolpan kestämään ja Kiteen kotiuttajat käyttävät paikkansa, luvassa voi olla erittäin mielenkiintoinen sarja.

Kotietu ja laajempi kotiuttaja-arsenaali kääntävät sarjan lopulta kouvolalaisille, mutta helpolla varsinkin kotonaan vaikea KiPa ei runkosarjan voittajia päästä. Luvassa voi olla pitkäkin ottelusarja.

Sami Haapakoski, Vimpelin Veto
Sami Haapakoski. Kuva: Tomi Hänninen

Vimpelin Veto (2.) – (7.) Raahe

Vimpelissä pudotuspelien alkua on odotettu pitkään ja hartaasti. Vedon pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki on pyrkinyt säästämään avainpelaajiaan rasitukselta pudotuspelejä varten koko kesän ajan. Vimpeliläisten tavoitteena oli antaa 32 pelin sarjassa jokaiselle pelaajalle viidestä kuuteen huilipeliä. Lopulta runkosarjassa Vedon paidan puki ylleen 20 pelaajaa. Joukkue pelasi runkosarjassa todella railakasta sisäpeliä iskien 32 peliin lähes 400 juoksua (394).

Pudotuspelien alkaessa Veto kaivaa ykköstykistönsä esiin. Varsinkin Sami Haapakosken runkosarja oli säkenöivä. Kokenut taituri keräsi huimat 231 kärkilyöntiä, ja hän on ollut Vedon sisäpelin selkäranka läpi kesän rakentaen peliä kahtakin pesänväliä kerrallaan vastustamattomilla lyönneillä.

Topi Kosonen
Topi Kosonen Kuva: Tomi Hänninen

Raahen mahdollisuudet lepäävät lukkari Topi Kososen hartioilla. Pystyykö Kosonen tylsyttämään Vedon lyöntiarsenaalin ja pystyykö Raahe hyödyntämään vähäisen juoksuvoimansa maksimaalisesti? Viime vuosien aikana Raahe on ollut yksi haastavimmista vastustajista vimpeliläisille. Vedon tulivoimaa edustavat superjuniori Perttu Ruuska, Henri Puputti, Matias Rinta-aho ja Janne Mäkelä ovat kuitenkin raahelaisille liikaa, ja Sami-Petteri Kivimäen joukot marssivat välieriin.

Joensuun maila
Kuva: AOP

Joensuun Maila (3.) – (6.) JymyJussit

Joensuun Mailan kesä on ollut nousujohteinen. Varsinkin joukkueen ulkopelaaminen on ollut todella rautaista, mistä kertoo selkeästi annettujen juoksujen sarake. Juoksuja on keskimäärin vain viisi peliä kohden. JoMalla on puolestaan tiiviin ulkopelin ohessa pelissä riittävät elementit edetä vaikka mestaruuteen saakka.

JymyJussit pistivät jo vuosi sitten Sotkamon puolivälierissä ahtaalle. Yhtä haastavaa on tänäkin vuonna joensuulaisten kanssa. Joukkueelta on odotettavissa todellista hurmospesäpalloa sen kaikissa muodoissaan. Pudotuspeleissä pelit ratkeavat usein kotiuttamiseen. Saako JymyJussit tylsytettyä jokerikaksikko Juha Niemen ja Aleksi Rautiaisen? Vastaavasti seinäjokelaisten ratkaisuhetkillä pelejä ratkoo vuoden lyöjäkuningas, peräti 139 juoksua runkosarjassa iskenyt Jukka-Pekka Vainionpää.

Mikäli JoMa saa lukkari Juha Puhtimäen johdolla tilannemäärät pidettyä riittävän pieninä, on joukkue vahvoilla. Mikäli pelit menevät juoksunlyöntikilpailuksi, ote ja mahdollisuudet siirtyvät enemmän ja enemmän pohjalaisille.

Patrik Wahlsten
Patrik Wahlsten Kuva: Tomi Natri/AOP

Sotkamon Jymy (4.) – (5.) Koskenkorvan Urheilijat

Kauden kaksi todellista mustaa hevosta kohtaavat tässä parissa. Joukkueet tulevat tosin vähän erilaisista lähtökohdista.

Koskenkorvalta ei odotettu ennen kauden alkua käytännössä mitään. Jukka Latvalan joukot ottivat kuitenkin hullunrohkealla pelaamisella ja ennen kaikkea räiskyvällä lyöntipelillä runkosarjan viitossijan. Joukkue lähtee nyt ennakkoluulottomasti haastamaan Sotkamoa. Pohjalaisten kauden komeetta on ollut Patrik Wahlsten, josta tuli kaikkien aikojen nopeimmin 100 juoksua lyönyt pesäpalloilija 34 pelissä (aikaisempi ennätys: Lauri Rönkkö 44. peliä). Koskenkorva lähtee varmasti lyömään lujaa ja rikkomaan Jymyn ulkokenttää.

Toni Kohonen
Kuva: AOP

Jymy on puolestaan kärkinelikon musta hevonen. Jymyn pelaamisen yllä on eniten kysymysmerkkejä. Joukkueen peli on ailahdellut läpi kesän. Sotkamolaiset ovat kärsineet matkan varrella yllättäviä tappioita, mutta potentiaali Jymyn ryhmässä on valtaisa. On mielenkiintoista nähdä, tekeekö Toni Kohonen aikaisemmilta vuosilta tutun tasonnoston pudotuspeleissä. Roope Korhonen ja Lauri Rönkkö ovat avainroolissa lyöjäjokereina. Lisäksi loukkaantumisosalta on odotettavissa paluita.

Koskenkorvalla on mahdollisuudet varsinkin kotikentällä yksittäisiin otteluvoittoihin, mutta Jymyn ulkopeli ja sisäpelimateriaalin laajuus kääntävät sarjan lopulta kainuulaisille.

Lue myös:

Vainionpää laittoi Superpesiksessä ennätyksiä uusiksi

Superpesiksen runkosarjan voittaja Kouvola tappiosumassa pudotuspeleihin: ”Hirveästi entisiä juttuja ei mukaan pudotuspeleihin oteta”

IS: Pesäpallotähti Toni Kohonen jättämässä Sotkamon – ura jatkumassa Hyvinkäällä

Kommentti: Naisten ensimmäinen kierros lässähtämässä tylsäksi ylikävelyksi

Suosittelemme sinulle