Hyppää sisältöön

Intialaisille teenpoimijoille annettiin silmälasit, tuottavuus nousi yli kolmanneksella – Suomesta lahjoitetaan silmälaseja Tansaniaan

Uutisotsikoihin nousevat usein synkät asiat. Samaan aikaan tapahtuu paljon hyvää, josta kerromme arkiviikon päätteeksi. Lahjaksi saadut silmälasit voivat pelastaa köyhän kehitysmaan asukkaan koulutuksen ja työuran.

Lapsilla näköongelmat saattavat pahimmillaan vaikuttaa koko loppuelämään. Huono näkö vaikuttaa koulumenestykseen ja opiskelu-uran pituuteen. Specsaversin optikko Maria Åkerlund tutkii tansanialaispojan näköä. Kuva: Jaakko Jaskari / Specsavers

44-vuotias Delhissä asuva tekstiilityöntekijä Anil Awasthi kertoo The Economist-lehdessä (siirryt toiseen palveluun), millaista oli, kun ikänäkö alkoi vaivata.

– Minua ahdisti aina työpäivän lopuksi, kun mietin, mitä virheitä pomo kohta löytää työstäni.

Amerikkalainen sosiaalinen yritys VisionSpring lahjoitti Anilille lukulasit. Nyt mies voi luottaa siihen, että saumat ovat suorassa ja kelpaavat esimiehelle.

– Jos 42-vuotias ompelijatar tai räätäli ei näe enää kunnolla, hän ei voi enää tehdä työtään. Ja jos hän ei voi tehdä enää työtään, hän päätyy murskaamaan kiviä moukarilla tienposkeen, kuvaa VisionSpringin perustaja Jordan Kassalow.

Entä monenko lapsen koulutaival tyssähtää kehitysmaissa siihen, että he eivät näe kunnolla ja heitä pidetään sen vuoksi tyhminä? Miljoonien, arvioivat tutkijat.

Mutta tilanne olisi korjattavissa – eikä se edes maksa paljon.

Teenpoimijoilla tuottavuus nousi kolmanneksella

Silmälasien merkitystä on tutkittu Koillis-Intian Assamin osavaltiossa teenpoimijoilla. Belfastilaisen Queen's Universityn tutkijat jakoivat professori Nathan Congdonin johdolla 751 yli 40-vuotiasta teenpoimijaa kahteen ryhmään. Toiselle ryhmälle tehtiin näöntutkimus ja jaettiin silmälasit.

Yhdentoista viikon aikana silmälasit saaneiden poimijoiden tuottavuus nousi 39 prosenttia.

Myös lasitta jääneiden kontrolliryhmän tuottavuus nousi 18 prosenttia, koska tyypillisesti jo pelkkä tutkimukseen osallistuminen kannustaa aktiivisempaan työntekoon. Silti tulos on vakuuttava. Muutos oli selvempi kuin muissa vastaavissa kokeissa, joissa oli testattu moskiittoverkkojen ja hivenainelisien vaikutuksia.

Monessa kehitysmaassa ei välttämättä ole optikoita tai silmälääkäreitä mailla halmeilla. Esimerkiksi länsiafrikkalaisessa Liberiassa on professori Congdonin mukaan vain kaksi silmälääkäriä, ja hekin ovat molemmat pääkaupungissa Monroviassa.

Lasien myynti voi joissain maissa vaatia toimiluvan, minkä seurauksena silmalasiliikkeitä on vähän. VisionSpring onkin kouluttanut keski-ikäisiä naisia ja antanut heille välineet myydä laseja ovelta ovelle.

Lasittomuus ei välttämättä liity hintaan tai saatavuuteen. Myös kehitysmaissa osa välttelee laseja ulkonäkösyistä. Esimerkiksi Intiassa silmälasit saattavat haitata tytön naimakauppoja.

Jopa 800 miljoonaa lasta tarvitsisi lasit

Arviot ongelman laajuudesta vaihtelevat. Vähintään maailmassa arvioidaan olevan 1,1 miljardia ihmistä, jotka tarvitsisivat lasit, mutta joilla ei niitä syystä tai toisesta ole.

Vision Impact -instituutin raportin (siirryt toiseen palveluun)mukaan luku olisi jopa 2,5 miljardia. Neljännes autoilijoista ei näe kunnolla liikenteessä.

Nämäkin luvut saattavat olla alakanttiin arvioituja, sillä raportissa ei ole mukana Afrikan maita.

Muun muassa liki kolmanneksella lapsista ja nuorista on instituutin mukaan ongelmia näön kanssa, mikä heikentää oppimistuloksia. Se tarkoittaa yli 800 miljoonaa alle 18-vuotiasta, jotka tarvitsisivat kipeästi silmälasit.

– Monet näistä lapsista luokitellaan huonoiksi oppijoiksi tai ihan vain tyhmiksi, ja siksi heidän koulu-uransa lopahtaa, sanoo New York Timesin haastattelema (siirryt toiseen palveluun) Kovin Naidoo, joka johtaa ilmaisia silmälaseja Afrikkaan toimittavaa Our Children's Vision -kampanjaa.

Iäkkäillä ihmisillä heikentyvä näkökyky vaikuttaa mahdollisuuksiin elättää itseään. Kuva: Gillian Tycoat / Specsavers

Vaikka kyse on kansakunnan tuottavuuteen vaikuttavasta kansanterveyden ongelmasta, se ei herätä samalla lailla huomiota ja kerää lahjoituksia kuin esimerkiksi tappavien tartuntatautien torjunta.

New York Timesin mukaan vuonna 2015 kehitysmaiden silmälaseihin kerättiin vain 37 miljoonaa dollaria.

Specsavers vie Tansaniaan laseja

Suomessa Specsavers-optikkoketju on kerännyt kymmenen vuotta asiakkailta vanhoja silmälaseja eri kohteisiin, viime vuosina Tansaniaan. Yhtiön viestintäjohtaja Irene Hernberg on lähdössä jälleen marraskuussa jo viidettä kertaa mukaan.

– Meillä on optikot mukana. Olemme siellä runsaan viikon, teemme pitkää päivää, tarkastamme näön ja valitsemme sopivat lasit, kuvailee Hernberg Ylelle.

Vanhoja silmälaseja otetaan vastaan kaikissa ketjun 48 liikkeessä pitkin vuotta, mutta mediassa kampanja käynnistyy syksyllä.

Tansaniassa kohdealue vaihtelee. Tänä vuonna mennään Sansibarin saarelle.

– Siellä on yli miljoona asukasta, mutta vain yksi optikko ja yksi silmälääkäri, kertoo Hernberg.

Vuosittain keräykseen saadaan 7 000–10 000 silmälasia, joista valitaan yleensä pari tuhatta hyväkuntoista silmälasia. Lasien on kestettävä saajilla pitkään, joten puolikuntoisia ei kannata viedä.

– Eniten tarvetta on +1–+3 -lukulaseille tai pienivahvuisille miinuslaseille. Myös aurinkolaseja tarvitaan, kertoo Hernberg.

Tansanialaisnainen näki lapsensa ensi kertaa

Tansaniassa silmälasien kehykset maksavat noin sata dollaria. Linssejä saa sen sijaan halvemmalla. Jos mukana tuoduissa laseissa ei ole sopivia, Specsaversin tiimi jättää kehykset linssitettäviksi.

– Sadan dollarin summa voi olla monelle vuosipalkka, joten pelkät pokatkin ovat iso apu, kuvaa Hernberg.

Kerran, matkan viimeisenä klinikkapäivänä, näöntutkimukseen tuli noin 40-vuotias nainen, joka oli käytännössä lähes sokea. Hän ei ollut nähnyt omaa lastaan tai peilikuvaansa.

Naisen ainoan näkevän silmän näöntarkkuudeksi mitattiin -14. Melkein kaikki lasit oli jo jaettu, mutta jäljellä olevista löytyi kuin ihmeen kaupalla vielä sellaiset, joissa oikeanpuoleisen linssin voimakkuus oli -14.

– Kun laitoimme lasit hänen kasvoilleen hänen ilmeensä oli unohtumaton, kun hän katsoi lastaan ja omaa peilikuvaansa. Se oli koko matkan kohokohta ja kukaan ei säästynyt kyyneliltä.

Suosittelemme sinulle