TURKU Työministeri Jari Lindström (sin.) vahvistaa, että irtisanomissuojan heikennys pienissä yrityksissä etenee palkansaajajärjestöjen arvostelusta huolimatta. Hallitus esittää, että alle kahdenkymmenen työntekijän yrityksissä yksilöllistä irtisanomissuojaa heikennettäisiin.
Tavoitteena on, että yritykset uskaltaisivat helpommin palkata työntekijöitä, jolloin työttömyys vähenisi.
Sen sijaan Lindström arvioi, että suurissa yrityksissä työntekijöiden irtisanomissuojan parantaminen yhteistoimintaneuvotteluissa tuskin johtaa tuloksiin tämän hallituksen aikana.
Lindström kommentoi tilannetta Ylelle sinisten ministeriryhmän kokouksen yhteydessä Turussa.
Irtisanomissuojan parannus jää seuraavalle hallitukselle
Hallitus selvityttää suurten yritysten irtisanomisehtojen toimivuutta yt- eli yhteistoimintaneuvotteluissa. Syynä selvittelyyn on oletus, että taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanominen olisi Suomessa helpompaa kuin muissa maissa.
Molemmat hallituksen hankkeet laitettiin liikkeelle viime kevään kehysriihessä. Hallitus tuskin kuitenkaan tekee esityksiä irtisanomissuojan parantamiseksi yt-laissa.
– En usko, että ehditään, sanoo työministeri Lindström.
Lindström arvioi, että elokuun lopun budjettineuvottelu on todennäköisesti viimeinen hetki kun hallitus esittelee uusia työllisyyden parantamiseen tarkoitettuja keinoja.
– Tässä alkaa olemaan loppusuora niiltä osin. Tuo riihi on varmaan viimeinen paikka, jossa kansliapäällikköryhmä tuo työllisyysehdotuksia. Mutta on rehellisyyden nimissä sanottava, että kyllä laarin pohjat alkaa olla aika lailla tyhjinä.
Keväällä pienten yritysten irtisanomissuojan heikentämisen kanssa samanaikaisesti käynnistetty selvittely irtisanomissuojan parantamiseksi suurissa yrityksissä on tuloksiltaan siis jäämässä seuraavalle hallitukselle perinnöksi.
Siniset esittää: Lex Lindström 2 ja pitkäaikaistyöttömiä eläkkeelle
Siniset esittää hallituksen budjettiriihessä sovittavaksi vaikeasti työllistettäville pitkäaikaistyöttömille uutta mahdollisuutta saada tukea ja jäädä odottamaan vanhuuseläkettä. Siniset siis uusisi hallituksen aikaisemman ratkaisun.
Jos pitkäaikaistyötön olisi täyttänyt 60-vuotta ja olisi ollut työttömänä yli viisi vuotta, siniset olisi valmis antamaan mahdollisuuden odottaa vanhuuseläkettä erillistuen avulla.
Ehdotus on osa sinisten toivomaa työkykyohjelmaa, joka kestäisi yli hallituskausien.
Tarkoitus olisi varmistaa, että työttömät pääsevät heille oikeiden palvelujen piiriin ja ihmisiä kuntoutettaisiin takaisin työmarkkinoille. Työvoimahallinnon resursseja vapautuisi, kun vaikeasti työllistettävät pitkäaikaistyöttömät pääsisivät odottamaan vanhuuseläkettä.
Aiempaa, vuonna 2016 säädettyä Lex Lindströmiä on työministerin muistaman mukaan käyttänyt noin kaksi tuhatta työtöntä. Hallitus oli varannut tukimahdollisuuden korkeintaan viidelle tuhannelle pitkäaikaistyöttömälle.
Ehtona oli, että työtön oli syntynyt ennen syyskuun alkua vuonna 1956 ja työttömyyttä oli jatkunut lähes yhtäjaksoisesti viisi vuotta.
Lisää rahaa poliisille ja armeijalle
Sinisen tulevaisuuden ministeriryhmä esitteli muitakin budjettitoiveitaan kokouksessaan Turussa.
Puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan turvallisuus yhteiskunnassa ei säily ilman toimenpiteitä. Terho huomautti, että Ruotsissa autot palavat, mutta Suomikaan ei ole lintukoto.
Siniset varmistaisi poliisien riittävyyden palauttamalla poliisiopiskelijoille aiempia opintoetuja, kuten ilmaisen asumisen ja ruoan. Lähivuosien aikana Suomeen tarvittaisiin Terhon mielestä 800 uutta poliisia.
Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) tavoite ensi vuodelle on poliisien määrän säilyttäminen 7200:ssa.
Lisäksi siniset haluaisi armeijalle sata uutta virkaa ensi vuoden budjettiin.
Puolueen budjettitoiveiden listalla on myös maanviljelijöiden tukeminen jo tänä vuonna lisäbudjettiesityksellä.