Hyppää sisältöön

Miksi Jari Sillanpään haastattelun taustalla mies kaatuilee ikuisesti puku päällä meressä? Tästä on kyse Helsingin oikeustalon videoteoksessa, joka tarjoaa "syytetylle samaistumispintaa"

Videotaideteos on Helsingin oikeustalossa salin 209 edessä, jossa käsitellään isot mediaoikeudenkäynnit.

Jari Sillanpää haastattelussa oikeussalin edessä.
Viihdetaiteilija Jari Sillanpää kommentoi elokuussa 2018 huumesyytteitä ja tunnelmiaan tuolloin.
Hannes Nissinen

– En tiedä pystynkö selittämään tämän oikein.

Jari Sillanpää kertoi huumeoikeudenkäynnin vaiheista toimittajille Helsingin oikeustalossa salin 209 edessä. Uutisvideo näyttää aivan normaalilta, jos ei huomioi sitä, että taustalla henkilö kompuroi sinnikkäästi ja ikuisesti meressä. Video on nähtävissä yltä.

Helsingin käräjäoikeuden sali 209 on huone, joka on ehkä se kaikkein tutuin suurista oikeudenkäynneistä. Samassa salissa käsiteltiin esimerkiksi Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeustapausta, joka johti käräjäoikeuden päätökseen kymmenen vuoden vankeusrangaistuksesta.

Salin edessä kommentoidaan usein toimittajille tapahtumia.

Ja silloin taustalle rajautuu ikuisesti meressä harppova pukumies. Aivan salin sisäänkäynnin vasemmalla puolella on äänetön videoteos, jossa aalto toisensa perään tulee ja tumps, kävelijä kaatuu. Hän nousee ylös märkä puku heiluen, astuu taas ja tumps, kaatuu jälleen. Teos tuntuu kommentoivan aihetta kuin aihetta, mitä oikeustalolla käsitellään: Tässä sitä tarvotaan.

Niko Saarela kävelee meressä. Kuva Noora Geagean videoteoksesta STRUGGLE: Untitled (2014).
Niko Saarela kävelee meressä. Kuva Noora Geagean videoteoksesta STRUGGLE: Untitled (2014). Kuva: Noora Geagea

Mutta mistä taideteoksesta on kyse? Oikeustalon taiteesta vastaa valtion taideteostoimikunta, joka hankkii taidetta valtion kiinteistöihin ja valtion käytössä oleviin rakennuksiin. Pelkästään käräjäoikeudessa on esillä 80 teosta.

Assistentti Marjo Saarinen kertoo puhelimitse, että kyseessä on Noora Geagean videotaideteos STRUGGLE: Untitled vuodelta 2014.

Kävelijä on näyttelijä Niko Saarela. STRUGGLE-videosarjan muissa osissa Saarelan hahmo muun muassa raahaa painavaa laukkua hangessa metsässä, soutaa jäisessä järvessä ja yrittää olla nukahtamatta Ateneumissa, eräänlaisena toimistotyön ikiliikkujana Sisyfuksena.

Assistentti Saarinen ehdotti sitä 2016 oikeussalin eteen juuri siksi, että siinä näkyvä ikuinen kamppailu sopii hengeltään oikeustaloon. Videoteos on vilahtanut uutiskuvien taustalla loppuvuodesta 2016 lähtien.

– Huomasin sen itsekin siellä taustalla. Teos kuvaa hyvin sitkeyttä: henkilö jatkaa kaatumisista ja vaikeuksista huolimatta.

"Teos humoristisesti tuo esiin modernin elämän paradokseja [...] Kokonaisuutena katsottuna se muuntuu moni-ilmeiseksi farssiksi tämän päivän modernista luonteesta. STRUGGLE [suomeksi kamppailu] muistuttaa että me kaikki olemme matkalla riippumatta sen tyhjänpäiväisyydestä", lukee STRUGGLEN esittely englanniksi (siirryt toiseen palveluun).

Noora Geagea vastaa puhelimeen Lontoosta.

– Pakko myöntää, että on mainio veto valtion taideteostoimikunnalta sijoittaa se oikeustaloon, koska oikeudessa kamppaillaan laajasti erilaisista näkökulmista ja tapauksista. Video on tarkoitettu mahdollisimman vapaaksi tulkinnasta, sen voi tulkita miten haluaa.

Se voi tarjota syytetyille samaistumispintaa Geagean mukaan.

Oikeustalon video kestää kuusi minuuttia, mutta se jatkuu ikuisella luupilla. Se alkaa aina uudestaan, kun talon ovet avataan ja päättyy vasta, kun valot sammutetaan. Voi näyttää siltä, että sen päähenkilö kävelisi syvemmälle veteen, mutta tästä ei ole kyse. Hän tarpoo Saarisen mukaan rantaviivan suuntaisesti.

Oikeustalo
Helsingin oikeustalo. Kuva: Milla Vahtila / Yle

–Tämä on aika jännittävää, en ole ikinä ennen ollut tällaisessa tilanteessa, Jari Sillanpää sanoo puheenvuorossaan toimittajille.

Toimittajien kysymykset Sillanpäälle jatkuvat ja jatkuvat.

Taustalla pukuhenkilö kävelee yhä uudestaan meressä ja kaatuu hyökyaallon tyrmäämänä. Ja harppaa taas tarpomaan.

Suosittelemme sinulle