Hyppää sisältöön

Kielletäänkö kosmetiikan mikromuovit pian lailla? 50 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite etenemässä eduskuntaan

Tarvittava kannattajamäärä täyttyi loppumetreillä. Seuraavaksi Väestörekisterikeskus tarkistaa kannatusilmoitukset.

Suomessa myydään paljon kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät mikromuovia. Kuva: AOP
Julia Sieppi

Kansalaisaloite kosmetiikan mikromuovien kieltämiseksi lailla (siirryt toiseen palveluun) on saavuttanut 50 000 allekirjoittaneen määrän. Raja ylittyi nimien keräämisen viimeisenä päivänä 19. elokuuta. Aloite voi edetä eduskuntaan, jos Väestörekisterikeskus hyväksyy kannatusilmoitusten määrän oikeaksi.

Allekirjoittaneet esittävät, että mikromuovia sisältävien kosmetiikkatuotteiden maahantuonti, myynti ja valmistaminen kiellettäisiin Suomessa lailla. Aloitteen mukaan osa suomalaisista kosmetiikkavalmistajista on jo korvannut tuotteidensa mikromuovit biohajoavilla vaihtoehdoilla.

Suomessa myydään kuitenkin paljon kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät mikromuovia.

– Tästä johtuen mikromuovien käyttöä on rajoitettava lainsäädännöllä, joka estää myös mikromuoveja sisältävien tuotteiden maahantuonnin ja myynnin. Mikromuovit ovat kosmetiikassa täysin korvattavissa haitattomilla vaihtoehdoilla, joita on jo runsaasti markkinoilla, aloite vaatii.

Mikromuoveja on esimerkiksi suihkusaippuoissa ja hammastahnoissa. Kuva: AOP

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Suomen vesistöjen tila on parantunut (siirryt toiseen palveluun) viime vuosikymmeninä, mutta muun muassa mikromuovit uhkaavat vesistöjä. Mikromuovit ovat muovihiukkasia, jotka ovat alle 5 millimetrin kokoisia.

Mikromuoveja kulkeutuu vesistöihin muun muassa yhdyskuntajätevesien ja hulevesien kautta. Syke mainitsee mikromuovin lähteiksi esimerkiksi kosmetiikan, hygieniatuotteet ja keinokuituvaatteiden pesun.

Kansalaisaloitteen mukaan mikromuovihiukkasten kertymän määrään liittyvät ennusteet ovat synkät.

– Siksi kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin muovien meriin päätymisen estämiseksi on ryhdyttävä viipymättä, lakia perustellaan kansalaisaloitteessa.

Aloitteen on pannut vireille turkulainen Marion Routti.

Seuraako Suomi muiden maiden esimerkkiä?

Esimerkiksi Ruotsi on jo kieltänyt mikromuovin käytön tietyissä kosmetiikkatuotteissa (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat). Yhdysvallat ja Britannia ovat kieltäneet muun muassa suihkusaippuoissa esiintyvät mikrohelmet. Vastaavia kieltoja on voimassa tai tulossa voimaan myös Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Irlannissa ja Taiwanissa.

Kansalaisaloitteen mukaan Suomen on seurattava esimerkkiä. Aloitteen kannattajat uskovat, etteivät suositukset tehoa, vaan kosmetiikkateollisuuden toimintaan on puututtava lailla.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan ulkomailla lainsäädännöllä on saatu hyviä tuloksia mikromuovin kitkemiseksi.

Harva aloite etenee eduskuntaan

Kansalaisaloite voi edetä eduskuntaan, jos 50 000 ihmistä allekirjoittaa sen kuuden kuukauden sisällä. Ennen eduskuntaan etenemistä Väestörekisterikeskuksen on tarkistettava kansalaisaloitteen kannatusilmoitukset.

Sen jälkeen kansalaisaloitteen edustaja voi toimittaa aloitteen eduskuntaan.

Tarkkaa ajankohtaa eduskunnan käsittelylle ei ole. Kansalaisaloite.fi-palvelussa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että aloite otetaan käsiteltäväksi viivytyksettä, mikäli eduskunta on koolla. Jos aloitetta ei ole ehditty käsitellä vaalikauden loppuun mennessä, se raukeaa. Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään vuoden 2019 keväällä.

Kansalaisaloitelaki tuli voimaan vuonna 2012. Kuluneiden noin kuuden vuoden aikana eduskunta on vastaanottanut yhteensä 23 kansalaisaloitetta. Kaiken kaikkiaan aloitteita on pantu vireille yli 780.

Lue lisää:

Kuorintavoiteista ja suihkugeeleistä päätyy miljardeja muovihelmiä maailman meriin – Yhä useampi maa kieltää kosmetiikan mikromuovit

Carmen aikoo kerätä 10 000 tupakantumppia kuukaudessa – "Maailma ei ole meidän kaatopaikkamme"

Parjattu muoviala: Muovi on ympäristöystävällinen ja hyvä materiaali, mutta ihmiset toimivat typerästi

Aurinkorasvalla läträävät uimarit saavat kaupunkivesien tutkijalta nuhteita – "Syy vesien likaantumiseen on meidän kaikkien"

WWF:n raportti: Välimerestä tulossa muovimeri – jopa 40 prosenttia muoviroskista aiheutuu turismista

Suosittelemme sinulle