Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Apuraha pelasti Susanna Tapanin kesäharjoittelun: ”Muuten olisin treenannut yksin”

Urheilija-apuraha oli kesällä kullan arvoinen naisten jääkiekkomaajoukkueen hyökkääjälle Susanna Tapanille.

Susanna Tapani.
Kuva: Tomi Hänninen
Johannes Oikarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisjääkiekkoilijoilla on edessään olympiakauden jälkeen heti perään mielenkiintoinen kausi. Sen takaa huhtikuussa pelattava MM-turnaus Espoossa kotiyleisön edessä.

Kesän harjoittelujakso on takana ja edessä ovat ensimmäiset ottelut EHT-turnauksessa Tshekissä. Hyökkääjä Susanna Tapani oli mukana kesällä harjoitusryhmässä Turussa, jossa oli eri lajien urheilijoita, muun muassa jääkiekkoilijoita NHL-pakki Rasmus Ristolaisesta lähtien ja vapaaottelijoita. Harjoituksia oli aamupäivisin maanantaista perjantaihin. Mukaan mahtui myös leiri Espanjassa.

Ilman opetus- ja kulttuuriministeriön keväällä myöntämää 10 000 euron apurahaa Tapani olisi saanut vain haaveilla yhteisharjoituksista.

– Se apuraha mahdollisti, että pystyin maksamaan vuokran ja muun elämisen. Pystyin olemaan treeniporukassa mukana. Muuten olisin varmaan treenannut yksin, kertoi olympiavuoden jälkeen vanhempien luota Turkuun muuttanut Tapani.

– Oheistreenit tehtiin luisteluasennossa, mutta se palvelee myös vapaaottelijoita. Vastaavasti kävimme kerran viikossa painimassa, ja he opettivat vuorostaan meitä kiekkoilijoita. Tuntui, että kehityin painissa ja nyrkkeilyssä hyvin. Ne toivat kehonhallintaa ja mielekkyyttä harjoitteluun, kun tuli uutta.

Kotikisat kiinnostavat

Naisten jääkiekon MM-kisat järjestettiin edellisen kerran Suomessa vuonna 2009. Tapani ei ollut vielä silloin mukana, mutta ringeten puolelta kotikisat ovat jo koettu. Niiden kokemusten perusteella hän odottaa huhtikuun kiekkotapahtumaa innolla.

Arvoturnaukseen suhtautuminen ei kuitenkaan poikkea muista vuosista. Tavoite on sama, on kisapaikka Suomessa tai muualla. Leirimäärätkin ovat samankaltaiset muihin MM-kausiin verrattuna. Lisäintoa toki pelaajilla on enemmän.

– Olympiavuonna on vähän enemmän leiripäiviä. Nyt tuli tietty uudet ohjelmat seuraavalle olympiadille, mutta leirimäärät ovat aika samat. Turnauksia on vähän eri maissa ja eri ajankohtaan, mutta määrät ovat samat, Tapani sanoi.

Lue myös:

Suomi kohtaa olympiavoittaja USA:n naisten MM-kiekon avauksessa

Naisleijonien apurahat saivat kiitosta – "Siinä ei ole mitään järkeä, että olympiapronssimitalisti velkaantuu tai kärsii"

Naisleijonien tähti pääsee apurahan turvin pois vanhempien nurkista – ei puhu enää uran lopettamisesta

Naisleijonien ei tarvitse stressata jokaista laskua apurahapotin jälkeen – "Tuo on todella iso raha minulle"

Historiallinen päätös – Naisleijonat sai jättipotin urheilija-apurahoja

Jutussa korjattu urheilija-apurahan myöntäjäksi opetus - ja kulttuuriministeriö 20.8.2018 klo 20.20.

Suosittelemme