Hyppää sisältöön

WHO: Tuhkarokkotartunnat ennätyksellisissä lukemissa Euroopassa

Yli 41 000 lasta ja aikuista on saanut tartunnan. Yli puolet tapauksista on Ukrainassa.

Kuva: David Gee / AOP
Marika Kataja

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Euroopassa on tänä vuonna todettu ennätysmäärä turhkarokkotartuntoja. Pelkästään vuoden alkupuoliskolla tautitapauksia on ollut jo yli 41 000.

Viranomaiset pitävät epidemian syynä rokotusten puutteita.

Tähän mennessä eniten tapauksia tällä vuosikymmenellä on ollut 2017, jolloin koko vuoden aikana todettiin lähes 24 000 tuhkarokkotartuntaa.

Euroopan alueella yli tuhat sairastapausta on todettu seitsemässä maassa: Ranskassa, Georgiassa, Kreikassa, Italiassa, Venäjällä, Serbiassa ja Ukrainassa. Tuhkarokko on koetellut eniten Ukrainaa, missä yli 23 000 ihmistä on saanut tartunnan.

Kaikissa tartuntamaissa tautiin on myös kuollut ihmisiä, eniten Serbiassa, jossa kuolonuhreja on 14. Yhteensä tautiin on kuollut tänä vuonna 37 ihmistä.

Tuhkarokkovirus on erittäin tarttuva ja se leviää helposti ihmisten välillä. Epidemioiden välttämiseksi rokotuskattavuuden pitäisi olla vähintään 95 prosenttia, muistuttaa WHO.

Tällä hetkellä koko Euroopan lasten rokotuskattavuus on 90 prosenttia. Toisaalta erot ovat alueellisia: paikoin kattavuus on 95 prosenttia ja toisaalla vain alle 70 prosenttia.

WHO vaatii toimia paitsi jäsenmailta myös ihmisiltä itseltään.

– Voimme pysäyttää tämän tappavan taudin. Emme kuitenkaan onnistu, mikäli kaikki eivät osallistu: on rokotettava lapsensa ja itsensä, potilaat ja kansalaiset – sekä on muistutettava muita, että rokottaminen säästää ihmishenkiä, sanoi WHO:n Euroopan-johtaja Zsuzsanna Jakab.

Lue lisää:

Ranskan tuhkarokkoepidemia vaati kuolonuhrin – 32-vuotiaalla naisella ei ollut rokotusta

Poikkeuksellisen laaja tuhkarokkoepidemia Göteborgissa – "Voisi tapahtua myös Suomessa"

Ei piikkejä minun lapseeni! Tuhkarokko tappaa Euroopassa jälleen, mutta pariisilaisäiti pelkää rokotuspakkoa vaarallisten tautien sijaan

Aiheesta muualla:

WHO:n tiedote (siirryt toiseen palveluun)

BBC: Measles cases hit record high in Europe (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle