Hyppää sisältöön

Heikki Kinnunen, miksi Mielensäpahoittaja on kansan suosikki? "Se ei ole remppanaurua, vaan ihmiset ovat oikeita"

"Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun on monta asiaa, joita ei saa takaisin: Kivutonta selkää, kestävyysjuoksumenestystä ja yhteistä elämää". Mielensäpahoittajasta on tullut ilmiö, jolle löytyy monta selitystä.

mielensäpahoittaja
Kuva: Solar Films
Minna Rinta-Tassi

Kahdeksankymppinen ukonjäärä "Sysi-Suomesta" alkaa olla kaikille suomalaisille tuttu.

Mielensäpahoittaja on laukonut elämänfilosofioitaan kuunnelmissa, kirjoissa, teatterissa ja nyt jo toisessa elokuvassa.

Näyttelijä Heikki Kinnunen laittaa karvareuhkan päähänsä ja ryhtyy Mielensäpahoittajaksi perjantaina ensi-iltansa saavassa, Tiina Lymin ohjaamassa Iloisia aikoja Mielensäpahoittaja -elokuvassa.

Tällä kertaa päähenkilö aikoo kuolla. Oma arkkukin on jo tekeillä, mutta sitten vanhan Ford Escortin rattiin ja pihakaivolle tupsahtaa lapsenlapsi. Suunnitelmat muuttuvat.

– Elokuvassa naurattaa ihan tavallinen ihmisten elämä. Ihmiset ovat oikeita. Siinä ei ole klovneriaa, eikä se ole remppanauruhuumoria. Oikein löi vettä silmiin joissakin kohdin, Heikki Kinnunen sanoo.

"Remppanauruhuumorilla" hän tarkoittaa tyhjän nauramista, pelleilyä ja vitsailua.

Heikki Kinnunen
Heikki Kinnunen Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Kirjat myyvät ja elokuvateatterit täyttyvät

Kirjailija Tuomas Kyrö kirjoitti ensimmäisen Mielensäpahoittaja-kirjan vuonna 2010. Sitä edelsi radiokuunnelma.

Kirjanimikkeiden tahti on ollut kova. Lokakuussa ilmestyy jälleen uusi: Ennen kaikki oli paremmin, Mielensäpahoittaja. Teoksia on myyty kaikki formaatit mukaan lukien lähes 550 000 kappaletta.

– En ajatellut, että vanhan miehen sisäinen monologi, joka perustuu lähtökohtaisesti valittamiselle, olisi kirjallinen hitti, Tuomas Kyrö on sanonut Ylen haastattelussa.

Ensimmäisen Mielensäpahoittaja-elokuvan ohjasi Dome Karukoski vuonna 2014. Antti Litjan tähdittämä elokuva oli vuoden katsotuin. Sen on nähnyt runsas puoli miljoonaa ihmistä.

Parasta on, jos näyttelijän ei tarvitse näytellä, vaan voi elää esittämänään henkilönä.

Heikki Kinnunen

Lisäksi Mielensäpahoittaja on täyttänyt teatterikatsomoita eri puolilla Suomea.

Kesällä Ylen Radioteatteri esitti 10-osaisen kuunnelmasarjan Mielensäpahoittaja maailmalla.

Suomalaisille tuttu jupisija

– Mielensäpahoittaja on tavallinen suomalainen vanha mies kuten minäkin. On helppo asettua hänen maailmaansa. Ei se paljon omasta ajattelustani poikkea, Heikki Kinnunen myöntää.

Jupisevan vanhuksen kansansuosioon löytyy monta syytä.

Tampereen yliopiston emeritus professori Juhani Niemen mielestä "Kyrö osaa ottaa kaiken irti henkilöistään".

– Uskon, että suosio johtuu paljolti siitä, että elokuvarooleihin on saatu niin hyvät ja sopivat näyttelijät.

Tampereen yliopiston mediatutkija Mikko Hautakangas on samaa mieltä.

– Yleensähän elokuvan markkinointia helpottaa, jos kasvot ovat jo ennestään tuttuja. Suosikkinäyttelijän kasvoilla voidaan markkinoida tuttua hahmoa.

Tampereen yliopiston kirjallisuudentutkimuksen blogissa (siirryt toiseen palveluun) Juhani Niemi kirjoittaa suosiosta otsikolla Mielensäpahoittajan anatomiaa. Siinä hän toteaa, että "tyyppi on taitavasti rakennettu ja kutkuttaa laajoja yleisöjä: mielensäpahoittajan voi kuka tahansa tunnistaa lähipiiristään tai yleisönosaston kirjoituksista".

Mikko Hautakangas
Mikko Hautakangas Kuva: Janne Lindroos / Yle

"Ennen kaikki oli paremmin"

Henkilöstä on helppo löytää oman isän, isoisän tai valittajanaapurin piirteitä.

Mielensäpahoittajaa harmittavat arkielämän asiat ja maailmantapahtumat.

Mediatutkija Mikko Hautakankaan mielestä siksi Mielensäpahoittajan purkaukset naurattavat ihmisiä.

Huumori on silloin vahvimmillaan, kun se osuu johonkin aitoon ja koskettavaan.

Mikko Hautakangas

– Huumori on silloin vahvimmillaan, kun se osuu johonkin aitoon, koskettavaan ja tärkeään, ettei se ole vain hassuttelua. Esimerkiksi nykyajan kotkotusten pilkallinen naureskelu on aika ymmärtävää ja lempeää.

Suomalaisia kiehtovat hanttiinpistäjät, oman tiensä kulkijat ja vastavirtaan kauhojat.

– Eihän mielensäpahoittaja mikään tyhmä jätkä ole. Häneltä löytyy ymmärrystä, itseironiaa ja huumoriakin. Hän vain on määrätyistä asioista vankasti omaa mieltä ja on ollut koko ikänsä, Heikki Kinnunen sanoo.

Ennen kaikki oli paremmin. Kunpa radiosta tulisi Kankkulan kaivo.

Heikki Kinnunen

72-vuotias Kinnunenkaan ei pidä tietokoneista ja ymmärtää, kuinka vanhuksille hipaisupuhelimen käyttäminen, verkkopankki ja ylipäätään Internetin käyttö voivat tuottaa tuskaa.

– Ennen kaikki oli paremmin. Televisio-ohjelmatkin olivat ennen parempia. Nyt se on sitä yhtä ja samaa. Kunpa radiosta tulisi Kankkulan kaivo, hän sanoo ja nauraa.

Heikki Kinnunen elokuvassa 'Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja'.
Heikki Kinnunen elokuvassa 'Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja'. Kuva: Solar Films / Marek Sabogal

Tekeillä jo tv-sarja

Elokuvan maaseutukuvat perunannostoineen vievät nostalgisiin muistoihin, vaikkei koskaan olisi traktorin pukilla istunutkaan.

– Aika monet kaupunkilaiset ovat maaseudulta lähtöisin ja mummolat ovat maaseudulla. Maaseutu on yhteinen kokemus suurimmalle osalle suomalaisia, Mikko Hautakangas toteaa.

Katsojaa kiinnostaa myös konservatiivisen maalais- ja sallivamman kaupunkilaiselämän törmäys.

Tuttuja voivat olla myös sukupolvien väliset kuilut.

Hautakankaan mielestä nuorille Mielensäpahoittaja voi olla kurkistusikkuna isovanhempien maailmaan, joka muuten tuntuisi oudolta ja käsittämättömältä.

– Mielensäpahoittaja on sketsihahmotyyppinen henkilö, melkein kuin Putouksen hahmo. Hänellä on selkeästi tunnistettavat hokemat, jotka toimivat someaikanakin.

– Somessakin ihmiset lainaavat lausahduksia "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" tai "kyllä ei pidä".

Halutaan rakentaa ilmiöitä, joita voidaan myydä monissa eri paketeissa.

Mikko Hautakangas

Emeritus professori Juhani Niemi ja mediatutkija Mikko Hautakangas muistuttavat, että ilmiön syntyyn on vaikuttanut myös laaja näkyvyys eri medioissa.

– Monimediallisuus on nykyisin usein suosion takana ja oleellinen asia. Paitsi että elokuvalle tulee jatko-osia, sitä pitää pystyä hyödyntämään erilaisilla alustoilla. Halutaan rakentaa ilmiöitä, joita voidaan myydä monissa eri paketeissa, Hautakangas sanoo.

Näyttelijä Heikki Kinnunen ei vielä laita Mielensäpahoittajan karvareuhkaa naulaan. Hän paljastaa tulevasta sen verran, että Mielensäpahoittajasta on jo tekeillä tv-sarja.

Suosittelemme sinulle