Hyppää sisältöön

Euroopan mestari Tähti hämmästyi ylivoimaisuuttaan 200 metrillä: "Olen tottunut siihen, että kaverit tulevat lopussa ohitse, mutta nyt ei näkynyt ketään"

Kakkosmatkallaan 200 metrillä EM-kultaan kelannut Leo-Pekka Tähti oli äimänä kilpailun jälkeen.

Leo-Pekka Tähti Pekingin paralympialaisissa
Leo-Pekka Tähti Pekingin paralympialaisissa Kuva: EPA / Diego Azubel
Kirsi Teiskonlahti,
Maija Kautto

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti vei Euroopan mestaruuden kakkoslajissaan 200 metrillä niin ylivoimaisesti, että urheilija hämmästyi sitä itsekin.

Tähden kausi on ollut nousujohteinen, ja hän luotti omaan kuntoonsa. Hermostuneisuutta T54-luokan finaaliin toi kuitenkin se, missä kunnossa kilpakumppanit mahtavat olla.

Suomalainen oli lopulta täysin suvereeni avausmatkallaan parayleisurheilun EM-kisoissa. Tähti kelasi 200 metriä kisaennätykseen 24,74.

– Aika lailla nappikelaus kieltämättä. En olisi missään tapauksessa uskonut, että menee näin hyvin, Tähti kommentoi kelauksen jälkeen Yle Urheilulle.

Matkaa viime vuosina Euroopassa hallinnut Kenny van Weeghel jäi Tähdestä lähes sekunnin. Hollantilaisen aika 25,67 riitti hopealle.

– Oli iso yllätys, että voittomarginaali oli noin iso. 150 metrin kohdalla oli outo olo. Olen tottunut siihen, että kaverit tulevat lopussa ohitse, mutta nyt ei näkynyt ketään oikein missään. Annoin vain mennä maaliin rennosti ja nautin loput 50 metriä.

200 metrin finaalissa vastatuulta oli 0,6 metriä sekunnissa. Tuuli ei kuitenkaan Tähteä hidastanut.

Ratapinnoite Berliinissä oli kuitenkin hidas. Tähti jäi finaalissa kauden parhaastaan 34 sadasosasekuntia.

– En olisi uskonut, että pystyn alittamaan 25 sekuntia täällä.

Tähti urakoi EM-kisoissa vielä kolme matkaa. Keskiviikkona ohjelmassa on 400 metrin finaali. 400 metriä ei ole Tähden vahvuuksia, mutta hän uskoo yllättämismahdollisuuksiinsa pidemmälläkin matkalla.

– Kakkonen oli hyvä signaali. Tilastojen perusteella nelosella edelläni on kolme minua kovempaa menijää. Toisaalta tämä 200 metriä yllätti minut itseni niin paljon, että into huomiseen nousee. Mitalisijoja lähden kärkkymään. Siihen on varmasti kaikki edellytykset.

Euroopan mestaruuden ottaminen heti avausmatkalta oli Tähdelle myös helpotus.

– Tämä oli hyvä alku kisoille. Parempi kuin uskalsin odottaa. Onnistuminen tietysti ruokkii loppukisoja, ja isoimmat menestyspaineet karisivat alta pois. Nyt on helppo lähteä muille matkoille.

Katso Tähden kultakelaus tästä.

Lue myös:

Tähti täysin ylivoimaisesti EM-kultaan – Suomeen neljä mitalia Berliinin tiistai-illasta

Tähti ei ota paineita Suomen kehnosta yleisurheilukesästä – "Olemme jo tottuneet siihen"

Järkyttävä kunnianhimo siivittää Leo-Pekka Tähteä yhä kovempiin suorituksiin – viisinkertainen paralympiavoittaja urakoi EM-kisoissa neljä matkaa

Leo-Pekka Tähti 200 metrin SE-aikaan – "Oli yllätys, että parani noin paljon"

Milloin Tähti ja Kotaja kelaavat? – Näin seuraat parayleisurheilun EM-kisoja

Leikkauksen jälkeen halvaantuneen Marjaana Heikkisen oli vaikea hyväksyä vammautumistaan – "Urheilun ansiosta hyväksyn itseni yhteiskuntaan"

Suosittelemme sinulle