Hyppää sisältöön

Ranska vikittelee Suomea puolustusasioissa – Macronin interventiojoukot houkuttelevat

Suomi ja Ranska solmivat pian sopimuksen puolustusyhteistyöstä. Ranskan puolustusministeri maanittelee Suomea myös Ranskan ideoimaan eurooppalaiseen puolustushankkeeseen.

Jos Suomi lähtee mukaan Ranskan ideoimaan eurooppalaiseen puolustushankkeeseen, saattaa se viedä suomalaiset sotilaat ranskalaisten rinnalla sotaoperaatioihin Euroopan ulkopuolelle. Kuva: Christophe Petit Tesson / AOP
Sampo Vaarakallio

Suomi jatkaa sopimusten tekemistä puolustusyhteistyön saralla. Tällä kertaa on vuorossa Ranska.

Ranskan puolustusministeri Florence Parly ja suomalainen virkaveljensä Jussi Niinistö kertoivat yhteistyökuvioista Helsingissä.

Suomi on solminut vastaavan sopimuksen muun muassa Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Saksan kanssa. EU:n yhteisen puolustuspolitiikan kehittämisessä aktiivinen Ranska on luonnollinen jatke kahdenkeskisten sopimusten osapuolena.

Sopimusta rustataan ja se allekirjoitetaan lähiaikoina, jolloin selviää myös sen sisällön raamit.

Parly kiittelee Suomen luotettavuutta kumppanina ja eritoten sitä, että vuoden 2015 terrori-iskujen jälkeen Suomi vastasi ensimmäisten joukossa myöntävästi Ranskan avunpyyntöön.

Suomi vapautti omilla joukoillaan noin 300 ranskalaista sotilasta Libanonin Unifil-operaatiosta. Ranska kiittää Suomea edelleen vuolaasti.

Ranska kehuu Suomen kykyä

Puolustusministeri Parly oli myös kääntämässä Suomea presidentti Emmanuel Macronin puolustushankkeen taakse. Ranska on kysynyt niin kutsuttuihin interventiojoukkoihin halukkaita Euroopan maita.

Kasassa on kymmenkunta maata. Suomi ja muun muassa Ruotsi vielä empivät.

– On Suomen asia tahtooko se mukaan hankkeeseen. Suomi on Ranskan kannalta mitä kykenevin ja tervetullein maa, Florence Parly kehuu.

Macronin kuningasideana on rakentaa nopeasti lähtevät joukot, joita voisi käyttää erilaisiin kriiseihin aina sotilaallisista konflikteista luonnonkatastrofeihin ja terrorismiin.

Ranskan tavoitteet ovat selkiytyneet siitä, kun Macron lanseerasi idean vuosi sitten.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tarkasti terrorisminvastaisen operaation Malissa kesällä 2017. Macronin idea interventiojoukoista on tarkoitettu muun muassa taisteluun terrorismia vastaan. Kuva: Christophe Petit Tesson / AOP

Suomi lämpenemässä Macronin idealle?

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan ajatusta mukaan lähtemisestä kypsytellään. Hanke tulee lähiaikoina ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan käsittelyyn.

– Suomi pohtii, mitä lisäarvoa Ranskan idea tuo niihin hankkeisiin, joissa jo olemme mukana, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo.

Suomi on vastikään lähtenyt Ison-Britannian JEF-joukkoihin (Joint Expeditionary Force) sekä Saksan niin sanottuun kehysvaltio –konseptiin.

Niinistö arvioi, että Ranskan monikansallisesta hankkeesta saattaisi löytyä hyötyjä myös maiden kahdenvälisessä kanssakäymisessä.

Lue lisää:

Ranskan presidentti puskee eteenpäin 10 maan ydinryhmää EU-puolustuksessa – alustavan tiedustelun saanut Suomi harkitsee vastausta

Suomi jätti yhä vastaamatta Ranskan kyselyihin - Macronin uudet joukot puuttuisivat maailman konflikteihin

Suosittelemme sinulle