Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ulkoministeriö toi egyptiläisen toimittajan tutustumaan Suomeen – miehen mukaan uusnatsit hyökkäsivät kimppuun

Moustafa Daly oli Turussa samaan aikaan, kun kaupungissa järjestettiin kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus.

Pohjoismainen vastarintaliike järjestäytyi marssille Puutorilla Turussa lauantaina 18. elokuuta
Pohjoismainen vastarintaliike järjestäytyi marssille Puutorilla Turussa lauantaina 18. elokuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Petri Burtsov
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa vieraileva egyptiläinen toimittaja Moustafa Daly joutui Turussa hyökkäyksen kohteeksi lauantaina 18. elokuuta, vahvisti ulkoministeriö Ylelle torstaina.

Perjantaina ulkoministeriö tarkensi tietojaan tapahtumien kulusta. Ministeriöstä kerrotaan, ettei se voi varsinaisesti vahvistaa hyökkäystä eikä sillä ole varmaa käsitystä tapahtumien kulusta. Ministeriö vahvistaa, että Daly on kertonut joutuneensa pakenemaan mielenosoituksesta.

Daly oli osa 16 Euroopan ulkopuolelta tulleen toimittajan ryhmää, jonka ulkoministeriö oli kutsunut tutustumaan Suomeen kolmen viikon ajaksi.

Daly kertoo blogikirjoituksessaan ulkoministeriön ylläpitämällä thisisFINLAND -sivulla, että uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen järjestämään mielenosoitukseen osallistuneet henkilöt hyökkäsivät hänen kimppuunsa.

Dalyn mukaan hän oli esittänyt mielenosoittajille lehdistökorttinsa ja kuvanneensa heitä, kun muutama heistä kävi häneen käsiksi.

Toimittajavierailua järjestävä Juhana Tuunanen ulkoministeriöstä kertoo, ettei Dalya ollut etukäteen varoitettu kaupungissa järjestettävästä uusnatsien mielenosoituksesta.

– Toimittajat olivat kyseisen viikonlopun ajan sijoitettuina isäntäperheisiin eri kaupungeissa, eikä ulkoministeriö ollut heidän mukanaan, Tuunanen kertoo Ylelle.

Hyökkäyksen jälkeen Daly oli itse yhteydessä ulkoministeriöön.

– Varmistimme, että hän on kunnossa ja kerroimme hänelle, miten hänen tulee toimia, jos hän haluaa tehdä tapahtuneesta rikosilmoituksen, Tuunanen sanoo. Hän ei ole tietoinen siitä, että tapauksesta olisi tehty rikosilmoitus.

Ulkomaalaiset toimittajat olivat Suomessa osana ulkoministeriön ylläpitämän thisisFINLAND-verkoston Foreign Correspondents’ Programme -hanketta.

Vuodesta 1990 järjestettyjen toimittajavierailuiden tarkoituksena on esitellä toimittajille Suomea, suomalaista yhteiskuntaa ja suomalaista elämäntapaa.

Ulkoministeriö ei koe, että ohjelma olisi epäonnistunut, vaikka yksi toimittajista joutui hyökkäyksen kohteeksi.

– Kuten Daly itsekin blogikirjoituksessaan toteaa, tämä ikävä kokemus opetti hänelle kuitenkin sen, että Suomessa viranomaisiin voi luottaa, Tuunanen sanoo.

Tämä tukee hänen mukaansa toimittajavierailuiden tavoitetta, joka on esitellä Suomi toimivana yhteiskuntana.

Uutista täydennetty 24.8. Lisätty toinen kappale "Perjantaina ulkoministeriö tarkensi...", 27.8. otsikon lähteytystä täydennetty: "miehen mukaan.."

Lue myös:

Sadat marssivat Vastarintaliikkeen kulkueessa Turussa, vastamielenosoituksessa tuhat – Uusnatsien päälle heitettiin hedelmiä

Uusnatsijärjestö saa jatkaa toimintaansa – hovioikeus hylkäsi vaatimuksen Vastarintaliikkeen väliaikaisesta toimintakiellosta

Suosittelemme sinulle