Hyppää sisältöön

Suomeen saapuu Ranskan presidentti, joka saa kovaa kritiikkiä kotimaassaan – ja haluaa hukuttaa skandaalit uudistuksiin

Kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron ensi viikolla vilkuttaa puolisonsa Brigitten kanssa Presidentinlinnan parvekkeelta, he toivovat varmasti syyskaudesta kesää helpompaa.

Brigitte ja Emmanuel Macron kävivät toukokuussa 2018 Pietarissa, jossa presidentti osallistui talousfoorumiin. Kuva: Alexander Ryumin / AOP

Vielä heinäkuun puolivälissä asiat olivat hyvin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron vastaanotti Élysée-palatsissaan jalkapallon maailmanmestaruuden pokanneen Les Bleus -joukkueen.

Entinen konserttipianisti kuunteli Brigitte-vaimonsa kanssa kohteliaasti hymyillen, kun jalkapallotähdet kajauttivat palatsin portailla epävireisen Marseljeesin. Mestaruusjoukkueelle sateli kiitoksia, kunniaa ja positiivista huomiota, josta innokkaana jalkapallomiehenä tunnetun presidentin uumoiltiin myös hyötyvän.

Juhlatunnelma kuitenkin lässähti jo ennen presidentin kesäloman alkua.

Emmanuel Macron ja Ranskan maajoukkuen valmentaja Didier Deschamps (vasemmalla) juhlivat jalkapallon MM-kultaa Pariisissa 16. heinäkuuta. Kuva: Ludovic Marin / EPA

Sanomalehti Le Monde julkaisi videon, jossa näkyi poliisin kypärään ja visiirin sonnustautunut mies pahoinpitelemässä mielenosoittajia. Lehti kertoi, että video oli kuvattu Pariisin vappuprotestien aikaan ja että kypäräpäinen mies oli presidentin esikuntaan kuuluva Alexandre Benalla.

Yhtäkkiä Ranskan kesän ykkösuutiseksi nousi MM-juhlinnan sijaan affaire Benalla eli Benalla-jupakka.

Miksi presidentin turvamies, jolla ei olisi pitänyt olla mielenosoituksen järjestyksenpidossa minkäänlaista roolia, partioi Pariisin kaduilla? Videokuvat isokokoisesta Benallasta lyömässä ja retuuttamassa mielenosoittajia Pariisin keskustassa eivät heti unohdu.

Benalla-sotku aiheutti Ranskassa valtavan kohun, ja sitä pidetään Macronin kauden tähän asti pahimpana virheenä. Itse tapaus oli jo vakava, mutta vielä pahemmin metsään meni Élysée-palatsin kriisinhallinta.

Alexandre Benalla (oikealla) turvasi Emmanuel Macronin käyntiä maatalousmessuilla Pariisissa helmikuussa 2018. Kuva: Ludovic Marin / EPA

Benalla sai potkut, mutta vasta mediakohun vellottua kohtuullisen tovin. Macron ei suostunut myöskään kommentoimaan turvamiehensä toilailuja. Syntyi vaikutelma ylimielisestä johtajasta, joka pyrki peittelemään avustajansa sopimatonta käytöstä.

Salamyhkäisyys sopii myös huonosti yhteen sen ranskalaisen politiikan "uuden ja avoimen" aikakauden kanssa, jota Macron on sanonut edustavansa. Moni ranskalainen kyseli, missä on Macronin empatia, rohkeus ja harkintakyky.

Kesälomalta on siis palannut aiempaa heikommassa asemassa oleva kansakunnan johtaja. Macronin kannatus on ollut viime kuukaudet vapaassa pudotuksessa, eikä edes juhlinnasta MM-joukkueen kanssa tarttunut mukaan toivottua kultapölyä.

Tutkimusyhtiö Elaben tuoreen kyselyn mukaan yli puolet ranskalaisista on tyytymättömiä presidenttinsä toimintaan.

Benalla-jupakka paljasti myös nuoren presidentin tukiverkostojen ohuuden. Macronin perustama La République en marche (LREM) eli Tasavalta liikkeelle -puolue tukee presidenttiään toki uskollisesti, mutta muualta ymmärrystä ei tipu.

Skandaali myös yhdisti, ainakin hetkellisesti, koko poliittisen opposition. Konservatiivinen oikeisto ja vasemmistopuolueet kritisoivat presidenttiä kuin yhdellä suulla.

Entinen presidentti Nicolas Sarkozy ajautui hänkin toinen toistaan seuranneisiin kohuihin ja skandaaleihin mutta löysi niiden keskellä aina puolustajia. Macron on sen sijaan jäänyt toistuvasti yksin.

Presidentinvaalien toisen kierroksen voittaja Emmanuel Macron puhui kannattajilleen Louvren taidemuseon ulkopuolella Pariisissa 7. toukokuuta 2017. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Macron on pyrkinyt esiintymään Sarkozya puhtoisempana ja edeltäjäänsä François Hollandea vahvempana presidenttinä. Sen seurauksena komentoketju kulkee Élysée-palatsissa useiden asiantuntijoiden arvioiden mukaan jo liian pystysuoraan. Päätösvalta on keskittynyt Macronille ja pienelle ydinpiirille.

Se on kenties tehokasta, mutta myös itsevaltaista ja kriisinhallinnan näkökulmasta riskialtista. Ranskan perustuslaki takaa presidentille poikkeuksellisen laajat valtaoikeudet, mutta Macronia on toistuvasti verrattu "vaaleilla valittuun monarkkiin".

Antiikin roomalaisten ylijumalaan Jupiteriin itseään ironisesti verrannut Macron ei aio luopua tyylistään. Syksyn alkaessa presidentti turvautuu tuttuun taktiikkaansa eli tiukkatahtisiin uudistuksiin.

Toiveena kenties on, että niiden hengästyttävä vyöryttäminen hautaa alleen menneet ongelmat.

Kesäkuussa 2017 Macron kuvattiin pyöräilemässä Le Touquet'n kaupungissa, jossa perheellä on talo. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Syksyllä parlamentin käsittelyyn on tulossa esimerkiksi Benalla-jupakan seurauksena lykkääntynyt lakiesitys Ranskan valtiollisten instituutioiden uudistamisesta.

Perustuslakiuudistus vähentäisi muun muassa parlamentin molempien kamarien eli kansalliskokouksen ja senaatin edustajien määrää ja nopeuttaisi lainsäädäntöprosessia. Oppositio on kritisoinut hanketta kovin sanoin: sen mukaan uudistus typistää parlamentin roolia ja pönkittää hallituksen valtaa.

Vieläkin tulenarempi on Macronin suunnitelma Ranskan eläkejärjestelmän remontista. Presidentti haluaisi uudistaa kirjavan järjestelmän siten, että eläke määräytyisi kaikille samalla tavalla. Kaikki 35 eri järjestelmää niputettaisiin siis yhteen hieman Pohjoismaiden tyyliin.

Esityksen yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu, mutta eläkereformista on povattu Macronin kauden vaikeinta uudistusta. Vastustuksen ennakoidaan olevan huomattavasti kovempaa kuin esimerkiksi viime syksyn kiistellyn työlakiuudistuksen aikaan.

Vasemmistopuolue La France Insoumisen kansanedustaja François Ruffin puhui Emmanuel Macronille tämän vieraillessa Whirlpoolin tehtailla Amiensin kaupungissa lokakuussa 2017. Kuva: Philippe Wojazer / EPA

Macronin vahvuuden presidenttinä ratkaisee kuitenkin lopulta Ranskan talouden kehitys. Viime aikoina apuja ei ole tullut, sillä talouskasvu on jäänyt arvioitua hitaammaksi.

Ranskan bruttokansantuote kasvoi alkuvuonna vaatimattomat 0,2 prosenttia, ja työttömyys on pysytellyt sekin sitkeästi yli yhdeksässä prosentissa.

Macronin lupaama valtiontalouden tasapainotus tulee siis vaatimaan uusia vyönkiristyksiä jo syksyn mittaan. Leikkaukset eivät tunnetusti lisää kansansuosiota. Yhä useampi kansalainen kyseenalaistaa uudistusten järkevyyden, jos tuloksia ei synny.

Kasvulukuja tarvittaisiin myös Macronin Eurooppa-visioiden tueksi. Ranskan oman talouden pitää olla kunnossa, jotta Macronin suunnitelmat euroalueen kehittämisestä tiiviimmäksi talousunioniksi saisivat kunnolla kaikupohjaa.

Macronin epäsuosio ei ole toisaalta yllättävää. Työttömyyden ja terrorismin kurittaman maan johtoon nousseella nuorella johtajalla oli edessään keväällä 2017 monella tapaa mahdoton tai ainakin hyvin vaikea tehtävä.

Ranskalaiset suhtautuvat uudistuksiin perinteisesti epäillen. Macron on saanut silti vietyä läpi keskeisiä hankkeitaan, kuten laajan työlakireformin. Presidentin puolueella on parlamentin alahuoneessa selvä enemmistö, jonka turvin kiistellytkin lakiesitykset saadaan tarvittaessa hyväksyttyä.

Kannatuslommot olivat ennakoitavissa, ja presidentti itse on toistellut, että häntä kiinnostavat vain tulokset – ei suosio.

Brigitte Macron edusti puolisonsa rinnalla kesäkuussa 2018 Kanadassa, jossa Emmanuel Macron osallistui G7-kokoukseen. Kuva: Ludovic Marin / EPA

Kannattaisiko Ranskan presidentin kuitenkin panostaa tehokkuuden sijaan nykyistä empaattisemmalta vaikuttavaan kommunikointiin? Tätä mieltä ovat useat ranskalaiset poliittiset kommentaattorit. Tällä hetkellä Macronista piirtyy kyselytutkimuksissa kuva johtajana, joka ei ole kansalaisten ajatuksista tai arkisista ongelmista riittävän kiinnostunut.

Taustatukea on tähän asti tuonut vaimo Brigitte, jonka kansansuosio on selvästi miestään korkeampi. Hän osaa lukea hiljaisia viestejä ja hurmata kansanjoukkoja.

Yksi Brigitte Macron ei kuitenkaan pysty pelastamaan presidenttiä ylimielisyyden suosta.

Lue myös:

”Emme pärjää, kohta pimahtaa!” – Uudistuksia tehtaileva Ranskan presidentti on jo saanut suuren joukon vihaisia vastustajia ja lakkoaalto jatkuu tänään

Ranska vikittelee Suomea puolustusasioissa – Macronin interventiojoukot houkuttelevat

Ranskan presidentin Suomen vierailun ohjelma julki – Puoliso kiertää lastensairaalassa ja Suomenlinnassa

Verkko Macronin ympärillä kiristyy: Presidentiltä vaaditaan kannanottoa pahoinpitelyskandaaliin

Podcast: Ranskalaiset rakastavat viiniä, mutta nyt ilmastonmuutos uhkaa sen viljelyä – "Presidentti jyrähti, että hän juo viiniä sekä lounaalla että illallisella"

Suosittelemme sinulle