Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Onko budjettisi retuperällä kesäloman jäljiltä ja rahat loppu ennen palkkapäivää? Tässä 7 vinkkiä, miten saat taloutesi tasapainoon

Aloita selvittämällä, mihin rahasi hupenevat. Sen jälkeen ryhdy karsimaan menojasi sieltä, mistä pystyt.

Grafiikka
Kuva: Laura Koivunen / Yle Uutisgrafiikka
Maarit Aulasmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Menevätkö rahasi loman jälkeen luottokorttivelkojen maksuun? Suistavatko yllättävät menot sinut ahdinkoon? Vältteletkö laskujen avaamista? Sorruitko jälleen kerran tuhlailemaan verkkokaupoissa?

Näin kesän jälkeen sinulla olisi oiva hetki alkaa suunnitella ja seurata rahankäyttöäsi. Kun tiedät, mihin rahasi menevät, sinun on myös helpompi karsia turhia menoja.

Tässä 7 vinkkiä, miten saat taloutesi tasapainoon

1. Selvitä rahatilanteesi.

Käy läpi tiliotteet, kuitit, maksamattomat laskut sekä mahdollisilta velkojilta, perintätoimistoista tai ulosotosta saamasi laskut ja maksuhuomautukset. Näin saat kokonaiskuvan, mihin kaikkeen rahasi kuluvat kuukaudessa.

Grafiikka

2. Ala suunnitella rahankäyttöäsi laatimalla oma budjetti.

Tee suunnitelma, mihin tulojesi on riitettävä. Kirjoita ylös sekä viikoittain ja kuukausittain toistuvat että satunnaiset, harvoin toistuvat tulot ja menot. Näin osaat etukäteen varautua tuleviin menoihin. Voit myös budjetoida, kuinka paljon eri menoihin saat kuukaudessa käyttää rahaa.

Voit myös laskea, paljonko sinulla on rahaa käytössäsi viikossa. Voit tehdä tämän konkreettiseksi nostamalla summan käteisenä, ja seurata lompakosta päivittäin paljon rahaa on vielä käytettävissä.

Vaikkapa Takuusäätiön ja Marttojen sivuilta löydät valmiita lomakkeita ja malleja tulojen sekä menojen kirjaamista ja seuraamista varten. Niitä on verkossa täytettäviä sekä tulostettavia ja käsin täytettäviä.

Takuusäätiöllä on esimerkiksi ilmainen verkossa toimiva sovellus Penno. Älypuhelimeen ja tablettiin saat ladattua monia muitakin rahankäyttöäsi seuraavia sovelluksia.

3. Karsi menojasi.

Jos menosi ovat suuremmat kuin tulosi, sinun on päätettävä, mistä voit karsia menojasi. Osta esimerkiksi vain sitä, mitä todella tarvitset.

Ruokakuluissa voi säästää tekemällä ruokaa kotona ja syömällä vähemmän ravintoloissa. Ruokakauppaan voit tehdä ostoslistan, jota noudatat. Näin vältyt helpommin heräteostoilta.

Osta muutenkin harkiten. Välttele esimerkiksi vaate- tai elektroniikkakaupoissa kiertelyä, jos et ole ostamassa jotain ehdottoman välttämätöntä. Unohda myös verkkokauppojen sivuilla pyöriminen ja kirpputorit. Alennusmyynneissä harkitse huolella, tarvitsetko todella tätä tuotetta vai ostatko sen vain, koska hintaa on laskettu.

Voit säästää menoissa myös kilpailuttamalla aika ajoin sähkösopimukset, vakuutukset ja puhelinliittymät.

Grafiikka

4. Mieti laskujen tärkeysjärjestys, jos rahasi eivät juuri nyt riitä kaikkien maksamiseen.

Listan kärjessä ovat ruokaan sekä tietysti asumiseen liittyvät menot, kuten vuokra, vastike, sähkölasku ja vakuutukset. Sen jälkeen tulevat liikkumiseen liittyvät menot, kuten matkaliput, auton menot ja kännykkälaskut.

Käy läpi hieman vähemmän kiireiset laskut. Ota yhteyttä velkojiin, ja yritä neuvotella laskuille uusi eräpäivä tai maksusuunnitelma.

5. Aloita lainojen takaisinmaksu.

Maksa pois kulutusluotot, pikalainat ja luottokorttivelat. Yhdistä ne yhdeksi lainaksi, esimerkiksi omasta pankista otetulla lainalla. Näin lyhennät vain yhtä lainaa, jonka korkokulut eivät ole kohtuuttoman suuret.

Jos tämä ei onnistu ota yhteyttä kuntasi velkaneuvojaan tai Takuusäätiöön ja kysy, miten he voivat auttaa.

Grafiikka

6. Käytä vain yhtä luottokorttia.

Jos olet joutunut luottokorttikierteeseen, niin maksa luottokorttivelat pois, ja säilytä sen jälkeen vain yksi luottokortti. Menojen seuraaminen on huomattavasti helpompaa.

7. Säästä puskurirahastoa.

Jos vain mahdollista, niin laita rahaa sivuun pahan päivän varalle. Näin taloutesi ei jatkossa täysin luhistu, jos tapahtuu jotain yllättävää, esimerkiksi pesukone, televisio, tietokone tai auto hajoaa.

Vararahastoon olisi hyvää säästää ainakin yhden kuukausipalkan verran, mielellään enemmän. Jos olet säästänyt vaikka kuuden kuukausipalkan verran, niin esimerkiksi työttömyyden tai sairastumisen alkuajat helpottuvat. Työttömyyskorvaukset ja sairauspäivärahat tulevat aina viiveellä.

Nyt on myös hyvä aika alkaa säästää hyvän päivän varalle, esimerkiksi seuraavaan kesälomaan tai johonkin suurempaan hankintaan.

Lähteet: Takuusäätiö, Kuluttajaliitto, Martat

Suosittelemme