Kirjaston perustaja on Luonnonvarakeskuksen kalantutkimuksessa pitkään työskennellyt ja nykyään Luken kalastusmestarina Inarissa toimiva Ari Savikko. Hän on kerännyt kirjallisuutta ja pelastanut kirjoja hävitykseltä kolmekymmentä vuotta.
Yhä karttuva kokoelma on Savikon jo neljättä vuosikymmentä jatkuvan keräystyön ansiota. Hänen mukaansa yli 20 000 teosta sisältävä kokoelma kattaa hyvin suomalaisen alan kirjallisuuden.
– Kalakirjallisuus, Suomessa tehty, suomalaisen tekemä tai Suomesta kertova ajalta 1730-1950 on melko täydellinen, että sitä ei hirveästi puutu, esittelee Ari Savikko.
– Kokoelmassa on myös uutta kirjallisuutta ja tutkimusta kattavasti nykypäivään asti.
Tunnetuista Suomeen liittyvistä teoksista puuttuu vain kymmenkunta harvinaisuutta. Kirjastosta löytyy myös Suomalaisen kalakirjallisuuden aloittanut teos.
– Sen voidaan katsoa lähteneen Daniel Bongen 1730 tekemästä väitöskirjasta, joka kertoo Perämeren lohesta. Oululainen kauppiaan poika Bongen väitteli Uppsalan yliopistossa, Savikko kertoo.
Tutkijoiden ja kalastusharrastajien aarreaitta
Kirjaston tieteelliseen aineistoon kuuluu myös eri kalantutkimuslaitosten ja tutkijoiden ainutlaatuisia päiväkirjoja ja raportteja, joita Savikko on pelastanut kirjastoon.
Urheilukalastajia sukupolvi toisensa jälkeen sykähdyttäneitä välineluetteloita kirjastolla on hieno kokoelma.
Hyllystä löytyvät Nyt Nappaa – vuosikirjasen kaikki suomenkieliset painokset ensimmäisestä vuonna 1959 ilmestyneestä lähtien.
Täällä voi selailla myös Turun Kalanpyydys-Liikkeen luetteloa 1899–1901 ja perinteisen helsinkiläisen kalastustarvikeliike Schröderin ensimmäistä luetteloa vuodelta 1908. Niistä on hyvät kuvat klassisten perhokoukkujen kokoskaalasta.
Suomen kalakirjasto toimii käsikirjastona jossa lukijat ja tutkijat voivat perehtyä aineistoihin. Kirjaston nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy myös tietoa.
Kalakirjaston avajaisia vietetään perinteisen Jerisjärven Apaja – tapahtuman aikana viikonvaihteessa. Kirjaston vihkii lauantaina muoniolaislähtöinen kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä.