Hyppää sisältöön

Ravitsemustieteiden professori: "Puolustusministeri ei taida kovin paljon tietää ruokavalioista"

Puolustusministeri Niinistön ulostulon syy on tietämättömyys, ennakkoluulo ja poliittinen agenda, sanoo Mikael Fogelholm.

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm. Kuva: Jani Saikko / Yle

Puolustusvoimat suunnittelee kasvisruokapäivää, ja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vaatii asiasta selvitystä.

Ministerin mukaan mikään armeija ei marssi linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla.

– Ihan pelkkää potaskaa ja höpöä, sanoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

– Ihan varmasti armeija marssii vaikka pelkällä maitovalmisteita sisältävällä kasvisruoalla. Puolustusministeri ei taida kovin paljon tietää ruokavalioista.

Fogelholmin mukaan asiassa ei ole selvitettävää. Varusmiesten fyysistä suorituskykyä kasvisruoka tukee ihan yhtä hyvin kuin sekaruokakin. Terveyden kannalta muutos olisi hyvä.

– Kysehän ei edes ole varusmiesten ruokavalion muuttamisesta kasvisruoaksi. Suunnitelmana on tarjota kaksi kasvisateriaa viikossa.

Professorin mukaan armeija marssisi varsin hyvin siinäkin tapauksessa, että joka päivä olisi kasvisruokapäivä – etenkin jos maitotuotteet olisivat mukana.

– Kasvisruokavaliolla voi elää ja urheilla. Monet maailman parhaat kestävyysurheilijat ovat vegetaristeja, Fogelholm sanoo.

– On olemassa jopa kehonrakentajia, jotka ovat täysin vegaaneja.

Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnan tuotteita – ei edes maitoa tai kananmunia.

Suomalaisia kasvissyöjäurheilijoita (siirryt toiseen palveluun)ovat Helsingin Sanomien mukaan esimerkiksi suunnistaja Merja Rantanen ja jääkiekkoilija Hannu Toivonen. Täysin vegaani urheilija (siirryt toiseen palveluun) on vielä harvinaisuus, mutta sellaisia ovat esimerkiksi F1-kuljettaja Lewis Hamilton ja tennistähti Venus Williams.

Poliittinen agenda

Mikael Fogelhom arvioi, että puolustusministerin kannanottoon on kolme syytä.

– Ensinnäkin tietämättömyys, toiseksi ennakkoluulot ja kolmanneksi se, että sinisten ja perussuomalaisten kuuluu vastustaa kaikkea, joka vähänkin viittaa vihreään liikkeeseen – ja heidän mielestään kasvissyönti on yksi sellainen asia.

Fogelholmin oma tausta on vihreissä, ja hän on toiminut puolueen eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 2007.

Toisaalta professori esittää myös varovaista kritiikkiä Puolustusvoimien suunnitelmille.

– Kasvissyönnin lisääminen on erittäin tärkeä asia sekä terveyden että ympäristön kannalta, mutta onko pakottaminen kasvatustieteellinen metodi sen edistämiseksi? Sitä voi pohtia, hän sanoo.

Fogelholmin mukaan toinen vaihtoehto voisi olla esimerkiksi lihan määrän vähentäminen. Kymmenen lihapullan sijasta annettaisiinkin kuusi lihapullaa – ja loppu korvattaisiin kasviksilla.

Kaikesta huolimatta kasvisruokakokeilu on ravintotieteen professorin mukaan kannatettava.

– Huonoimmillaan tässä käy niin, että varusmiehet lähtevät sotkuun syömään pizzaa. Parhaimmillaan he unohtavat asian ja ovat tyytyväisiä siihen mitä saavat.

Aiempia uutisia aiheesta

Varusmiesten muonituksesta vastaava Leijona Catering kasvisruokalinjauksesta: "Mielestämme tämä ei ole järkyttävä muutos"

Puolustusministeri Niinistön kasvisruokakommentit nousivat Ruotsin television kärkiuutisten joukkoon

Puolustusministeri kimpaantui armeijan kasvislinjasta: "Ideologista pakkotuputusta ei tarvita" – Pyytää kasvisruoasta selvityksen

Armeija lisää kasvisruokia ja puolustusministeri vaatii selvitystä – Väitöskirja paljastaa, millaisella ruualla sota-aikana oikeasti sodittiin

Armeijaan tulee pakollinen kasvisruokapäivä joka viikko – syynä terveellisyys ja ilmastonmuutos

Päivitys 21.35: Lisätty tieto puoluetaustasta.

Suosittelemme sinulle