Hyppää sisältöön

Italian siirtolaisriita: Sisäministerin toiminta tutkinnan alle

Albania, Irlanti ja Italian katolinen kirkko lupaavat laivassa olleille siirtolaisille turvapaikan.

Matteo Salvini
Sisäministeri Matteo Salvini on halunnut muiden EU-maiden ottavan vastaan Välimereltä pelastettuja pakolaisia. Kuva: Luca Zennaro / EPA
Raisa Pöllänen

Italiassa, Sisiliassa, syyttäjät ovat aloittaneet tutkinnan maan sisäministeri Matteo Salvinin toimista sen jälkeen, kun Italia kielsi Diciotti-aluksessa olevia siirtolaisia astumasta maihin.

Italian rannikkovartioston Diciotti-alus pelasti 15. elokuuta Välimereltä noin 200 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista. Laiva saapui Sisilian satamaan maanantaina yöllä, eikä Italia ole päästänyt kaikkia laivassa olleita siirtolaisia pois.

Laivassa olevien ihmisten kohtalo on saanut Italiassa aikaan riidan korkeimmalla poliittisella tasolla.

Presidentti Sergio Mattarella vaatii, että laivalla olevien olisi päästävä maihin humanitaarisista syistä. Oikeistopopulistista Pohjoinen liitto -puoluetta edustava Salvini vaatii, että muiden EU-maiden on luvattava ottaa siirtolaiset vastaan. Muuten siirtolaisia ei päästetä Italiaan, vaan heidät palautetaan Libyaan.

Sisiliassa syyttäjät tutkivat sisäministerin toimia nyt muun muassa vallan väärinkäyttämisenä ja laittomana vangitsemisena

Salvini on puolustautunut sanoen, että hänen tehtävänsä on puolustaa Italian rajoja.

Laivalla olleiden ihmisten kohtalo on aiheuttanut riidan niin Italian sisäpolitiikkaan kuin EU-maidenkin välille. Italia uhkasi keskeyttää maksuosuutensa EU:lle, jos kiistaan ei saada ratkaisua.

Ratkaisu löytyi tiettävästi lauantain aikana. Italialainen kirkko on lupautunut ottamaan siirtolaiset huomaansa. Lisäksi Irlanti ja Albania ovat luvanneet ottaa vastaan osan siirtolaisista.

Uutista täydennetty 26.8. klo 7.16 siirtolaisia koskevan ratkaisun osalta

Suosittelemme sinulle