Hyppää sisältöön

Olympialaiset välkkyvät jo taekwondohuippujen mielissä

Euroopan karsintakilpailu on suomalaisten paras väylä Tokioon.

Jenna Partanen.
Jenna Partanen. Kuva: Milla Vahtila / Olympiakomitea
STT Urheilu

Kamppailulaji taekwondossa kisapaikka vuoden 2020 Tokion olympialaisiin on kovan työn takana.

Yksi olympiapaikkaa hamuavista ottelijoista on 22-vuotias Jenna Partanen, joka kilpailee alle 67-kiloisten sarjassa. Partanen haki olympiapaikkaa jo kaksi vuotta sitten Rion kisoista, mutta karsiutui tuolloin Euroopan karsintakilpailussa.

Lajin suomalaisten olympiaehdokkaiden tulikokeena on Euroopan karsintakilpailu. Kilpailuun on vielä kohtalaisen paljon aikaa, sillä se järjestetään alkuvuodesta 2020.

– Samanlainen kilpailupäivä se sinänsä on kuin kaikki muutkin. On samat rutiinit ja kilpailijat, vaikka onhan se totta, että yksi kilpailu ratkaisee suurilta osin olympiadin onnistumisen, Partanen sanoo.

Helsinkiläistä Taekwondourheilijat 2011 -seuraa edustavan Partasen kilpailukausi alkaa lokakuussa. Olympialaisten kannalta tärkein välietappi on ensi keväänä järjestettävät lajin MM-kilpailut.

Mikkosen olympiapaikka realismia

Partasen tärkein taustavoima on henkilökohtainen valmentaja Teemu Heino, taekwondon kolminkertainen EM-mitalisti ja olympiaurheilija kesältä 2004. Heinon mukaan Euroopan karsintakilpailu on suomalaisille ainoa realistinen väylä lajin olympiakisoihin.

– Painoluokittain olympialaisiin pääsee myös rankingpisteiden perusteella. Se väylä kuitenkin vaatisi jättipottia esimerkiksi MM-kisoista. Käytännössä kisoja pitäisi kiertää maailmalla viikonlopusta toiseen, mikä ei ole meille mahdollista, Heino korostaa.

Lajin todennäköisin suomalaisnimi tulevissa olympialaisissa on Suvi Mikkonen, joka on saavuttanut kaksissa edellisissä olympialaisissa viidennen ja yhdeksännen sijan.

Valmentaja Jesus Ramal ja Suvi Mikkonen
Valmentaja Jesus Ramal ja Suomen taekwondotähti Suvi Mikkonen Kuva: Taekwondoliitto

Heino ja Mikkosen vanavedessä karsintapaikkaa havitteleva Partanen nostavat miesten puolelta päteväksi ehdokkaaksi nuoren Niko Saarisen.

Yhteistyötä Espanjan kanssa

Partasen ja Heinon mielestä suomalainen taekwondo kehittyy vuosi vuodelta parempaan suuntaan.

Kotimaassa tärkeä edistysaskel lajille on ollut Turussa sijaitseva valmennuskeskus, mutta etenkin Heino toivoisi keskuksia lisää myös muualle Suomen väestökeskittymiin.

Taekwondourheilijat 2011 on pyrkinyt osaltaan vaikuttamaan pääkaupunkiseudun valmennuskeskuspuutteeseen kehittämällä kaikille avointa valmennuskeskuksenomaista harjoituspaikkaa.

Konkreettisesti lajin nousu näkyy esimerkiksi Partasen harjoitusvastustajissa, joita löytää nykyään myös omasta seurasta.

Kovemman luokan vastustajia haetaan muun muassa ulkomaanleireiltä. Suomalaisottelijoille yleinen leirityspaikka on lajin huippumaihin kuuluva Espanja, sillä Mikkonen harjoittelee pääasiassa siellä valmentaja Jesus Ramalin johdolla.

– Suvin tilanne on kannaltamme hieman kaksipiippuinen juttu. Hyötyisimme luonnollisesti enemmän, jos hän harjoittelisi Suomessa päivittäin, Heino miettii.

Lue myös:

Suvi Mikkosen revanssi MM-pronssinaisesta jäi ottamatta - "Voitto lipsahti sormieni välistä

Suosittelemme sinulle