Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Saksan Chemnitzissä useita loukkaantunut äärioikeiston ja vastamielenosoittajien yhteenotoissa – Miesjoukot ovat jahdanneet ulkomaalaisia puukotuksen jälkeen

Saksan hallitus on tuominnut oman käden oikeuden Chemnitzissä.

Mieleneosoittajia, punaisia soihtuja.
Ulkomaalaisvastaiset mielenosoittajat kokoontuivat viikko sitten maanantaina Chemnitzissä aukiolle, jolla puukotus tapahtui. Kuva: Filip Singer / EPA
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan Chemnitzissä useat ihmiset ovat loukkaantuneet, kun äärioikeistolaiset mielenosoittajat ja heidän vastustajansa ovat heittäneet toisiaan soihduilla ja muilla esineillä.

Poliisi on pyrkinyt pitämään erillään tuhansien äärioikeistolaisten mielenosoituksen ja noin tuhannen hengen vahvuisen vastamielenosoituksen.

Maanantai on jo toinen päivä, kun Chemintzissä on nähty väkivaltaisia mielenosoituksia.

Sunnuntaina noin 800 ihmisen joukko kokoontui osoittamaan mieltään, kun poliisi oli pidättänyt 23-vuotiaan syyrialaismiehen ja 22-vuotiaan irakilaismiehen epäiltyinä 35-vuotiaan saksalaisen miehen puukottamisesta kuoliaaksi.

Syyttäjä on vaatinut kaksikon vangitsemista. Miesten epäillään puukottaneen uhriaan tappelussa katufestivaalin lähistöllä. Myös kaksi saksalaismiestä loukkaantui tilanteessa vakavasti.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan poliisi on kiistänyt huhut, joiden mukaan tappelu olisi johtunut naisen seksuaalisesta ahdistelusta.

Poliiseja ja sivullisia vastaan hyökättiin

Sunnuntain mielenosoituksia oli kutsunut koolle muun muassa äärioikeistolainen jalkapallohuligaaniryhmä. Saksan median julkaisemalla videolla sadat mielenosoittajat huutavat äärioikeiston suosimia ja ulkomaalaisia vastustavia iskulauseita.

Ainakin 50 mielenosoittajaa oli poliisin mukaan osallisena väkivaltaan ja hyökkäsi poliiseja vastaan pulloilla ja kivillä. Eräällä videolla miesjoukko ajaa takaa ulkomaalaiseksi oletettua miestä.

Poliisin mukaan mellakoijat kävivät syyrialaisen ja afganistanilaisen nuoren miehen sekä jälkimmäisen seurana olleen saksalaisen 15-vuotiaan tytön kimppuun. Lisäksi 30-vuotiasta bulgarialaista uhkailtiin. Kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Neljää mielenosoittajaa epäillään pahoinpitelyistä ja muista rikoksista.

Hallitus tuomitsee oman käden oikeuden

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert on tuominnut Chemnitzin sunnuntaiset väkivaltaisuudet.

– Saksassa ei ole sijaa oman käden oikeudelle, ryhmille jotka haluavat levittää vihaa kaduilla, suvaitsemattomuudelle tai rasismille, Seibert sanoi.

Itäisessä Saksassa sijaitseva Chemnitz on islamia vastustavan Pegida-liikkeen ja maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen tukialueita. Puolue sai viime vuoden liittopäivävaaleilla neljänneksen kaupungin äänistä.

Maahanmuuton vastustajat ovat lisänneet kannatustaan vuoden 2015 jälkeen, kun Saksaan saapui noin 1,3 miljoonaa turvapaikanhakijaa pääasiassa Syyriasta ja Irakista.

Korjattu 28.8.2018 klo 9.34 15-vuotiaan hyökkäyksen uhrin luonnehdintaa.

Lue myös:

Analyysi: Teinitytön kuolema sysäsi Saksan pakolaiskeskustelun uusille kierroksille – epäilty turvapaikanhakija pääsi livahtamaan takaisin Irakiin

Suosittelemme sinulle