Hyppää sisältöön

Suomeen saapuva Brigitte Macron on miestään suositumpi: halusi itse avata virallisen rahankäyttönsä julkiseksi

Paris Match -lehden tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta ranskalaisesta on tyytyväinen "Bibiin". Katso videolta, mikä on hänen salaisuutensa.

Mikä on Bibin salaisuus?
Mikä on Bibin salaisuus?
Petri Burtsov

Suomeen saapuu tänä iltana vierailulle mielenkiintoinen presidenttipari.

Siinä missä uudistajana esiintyvän Emmanuel Macronin suosio on laskenut reilusti hänen valtaannousunsa jälkeen, on hänen vaimonsa Brigitten suosio huipussaan.

Paris Match -lehden kesällä tekemän mielipidetutkimuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan vain 43 prosenttia ranskalaisista on tyytyväisiä presidentti Macroniin, kun vastaavasti Brigitteen on tyytyväisiä 67 prosenttia kansalaisista.

Ranskalaiset kuvaavat Brigitteä huumorintajuiseksi ja rennoksi tahtonaiseksi, johon on helppo samastua. Hän on myös omaksunut aiempia presidenttipuolisoja aktiivisemman roolin yhteiskunnallisena ja poliittisena vaikuttajana.

Presidentti Macron halusi puolisolleen aktiivisen poliittisen tehtävän

Vaalikampanjansa aikana Macron lupasi vaimolleen virallista lakisääteistä virkaa ensimmäisenä naisena. Tämä kaatui kuitenkin kansalaisten laajamittaiseen vastustukseen.

Yli 300 000 ranskalaista allekirjoitti vetoomuksen, jossa vastustettiin presidenttipuolison roolin virallistamista.

Brigitten suosioon tämä ei kuitenkaan vaikuttanut.

Hän on Paris Matchin tutkimuksen mukaan Ranskan nykyisen hallintomallin, eli presidenttivetoisen niin sanotun viidennen tasavallan ajan, toiseksi suosituin presidentin puoliso.

Vain Bernadette Chirac, Ranskaa vuosina 1995–2007 hallinneen Jacques Chiracin vaimo, on Brigitte Macronia suositumpi.

Käyttää poliittista valtaa sekä itsenäisesti että miehensä kautta

Huolimatta siitä, että Brigitte Macronin roolia Ranskan ensimmäisenä naisena ei virallistettu, käyttää hän merkittävää valtaa.

Hän on käyttänyt asemaansa muun muassa koulutuksen tasa-arvon sekä autististen lasten aseman edistämiseen.

Brigitte Macron tutustuu yhdessä presidentti Niinistön puolison Jenni Haukion kanssa pian avautuvaan lastensairaalaan Meilahdessa. Lisäksi rouvat vierailevat Suomenlinnassa.

Brigittellä on oma henkilökuntansa sekä budjettinsa, jonka läpinäkyvyydestä hän on ollut tarkkana. Presidentin puolison virallinen rahankäyttö sekä hänen tapaamisensa ovat julkista tietoa Brigitten omasta tahdosta.

Lisäksi Brigitte käyttää poliittista valtaa myös miehensä kautta. Presidentin sanotaan konsultoivan vaimoaan kaikissa tärkeissä päätöksissä.

Lue myös:

"Brigitte on nostanut monen naisen itsetuntoa" – Ranskan presidentin 64-vuotias vaimo ei suostu seinäruusuksi vaan saa kohta lisää valtaa

Suomeen saapuu Ranskan presidentti, joka saa kovaa kritiikkiä kotimaassaan – ja haluaa hukuttaa skandaalit uudistuksiin

Suosittelemme sinulle