Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pieni palvelus sai aikaan huikean hymyn – Katso valloittava video vanhusten päiväretkestä

Nauru oli herkässä, kun vanhukset pääsivät uuden kulkupelin kyytiin Lappeenrannassa.

Katso millaista oli kyyti, kun Sirkka Värtö pääsi riksakyytiin yhdessä toimittaja Kalle Schönbergin kanssa.
Kalle Schönberg
Avaa Yle-sovelluksessa

LAPPEENRANTA – Mie oon aina valmis, ilmoittaa yli 90-vuotias Sirkka Värtö kuin partiolainen ja höräyttää pitkän naurun päälle.

Istumme vierekkäin eksoottisessa kulkuneuvossa riksassa. Tosin tämä kulkuneuvo on selvästi kaukoitäistä kaimaansa modernimpi. Joka tapauksessa kyse on kolmipyöräisestä polkupyörästä, jota yksi polkee ja kaksi matkustajaa istuu kyydissä edessä.

Vauhti ei päätä huimaa, mutta tunnelma on sitäkin parempi.

– Tämä on kivaa vaihtelua arkipäivän ohjelmaan. On erittäin mukavaa, että ollaan vähän kauempana tuosta talon pihasta, sanoo Sirkka Värtö.

Sirkka Värtö riksan kyydissä.
Matka meni nauraessa! Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Nyt olemme matkalla Lappeenrannan keskustan tuntumassa sijaitsevasta palvelutalo Toivo-kodista kohti Lappeenrannan kauppatoria.

Takanamme kuljettajan paikalla polkimia pyörittää SPR:n Lappeenrannan piristäjäpalvelun vapaaehtoinen avustaja Mikko Lampinen. Tämä riksa on sähköavusteinen eli polkijaa auttaa myös sähkömoottori.

Sirkka Värtö nauttii ajeluista. Maisemat vaihtuvat kyydissä sopivan hitaasti, joten lähitienoon ihmisiä, taloja, katuja ja luontoa ehtii silmäillä sopivasti

Matkustaja Sirkka Värtö ja riksan kuljettaja Mikko Lampinen ovat lähdössä matkaan.
SPR:n vapaaehtoinen Mikko Lampinen jäi reissun jäkeen vielä tarinoimaan Sirkka Värtön kanssa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Lappeenrannan SPR: osaston piristyspalvelulla on ollut kaksi riksaa käytössä nyt parin kuukauden ajan. Riksat on lahjoittanut Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan energia ja Asuntopalvelu.

Riksoja käytetään Lappeenrannassa vanhusten ja kehitysvammaisten ulkoiluretkiin.

– Palvelukodit ovat lähteneet hyvin mukaan tähän. Meillä on riksat käytössä joka päivä, SPR:n Lappeenrannan osaston piristyspalvelun vetäjä Kyösti Heikkonen kertoo.

Hänen mukaansa vanhusten ja kehitysvammaisten virkistystoimintaan on saatu näin vaihtelua.

– Tällä tavalla saamme kyyditettävät luontoon, kun aikaisemmin olemme käyneet museoissa, teattereissa, kirjastoissa ja konserteissa.

Vanhuksille tarjottavat riksakyydit ovat levinneet viime aikoina eri puolille Suomea.

ja Mikko Lampinen ovat riksan kuljettajia.
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Suosittelemme sinulle