Hyppää sisältöön

Ranska kiittää Suomen mukaantuloa puolustusaloitteeseen – Yle seurasi Macronin ja Niinistön tiedotustilaisuutta

Presidentti Sauli Niinistön mukaan pelkästään se, että kaikki tulevat tietämään eurooppalaisten pitävän yhtä on strategisesti tärkeää.

Erikoislähetys presidentti Macronin vierailusta – presidenttien tiedotustilaisuus ja asiantuntijoiden arviot
Erikoislähetys presidentti Macronin vierailusta – presidenttien tiedotustilaisuus ja asiantuntijoiden arviot
Katriina Töyrylä,
Heli Suominen,
Juho Takkunen

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tyytyväinen siitä, että Suomi on lähdössä mukaan Ranskan ajamaan interventioaloitteeseen, jossa eurooppalaisille halutaan luoda yhteistä puolustustrategista kulttuuria.

Macron esitti kommenttinsa aamupäivällä tiedotustilaisuudessaan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Haluamme olla vilpittömästi mukana rakentamassa turvallista Eurooppaa, joka saa sanansa kuuluviin, Niinistö puolestaan totesi.

Niinistö kertoi myös, että Suomi ja Ranska allekirjoittavat syksyllä puolustusyhteistyötä koskevan aiesopimuksen.

Macron puolestaan kertoi haluavansa, että EU vahvistaa perussopimuksiaan niin, että EU-maiden välille tulee automaattinen solidaarisuuslauseke.

Yle seurasi Macronin ja Niinistön tiedotustilaisuutta sekä erikoislähetyksessään että tällä sivulla hetki hetkeltä -seurantana. Voit katsoa erikoislähetyksen myös jälkikäteen Yle Areenasta tai tältä sivulta. Erikoislähetyksessä vierailua kommentoi Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä. Lähetyksen juonsi Heli Suominen.

Iltapäivällä Macron vierailee Aalto-yliopistolla ja tapaa pääministeri Juha Sipilän. Macronin ja Sipilän tiedotustilaisuutta voi seurata suorana nettisivuiltamme alkaen kello 14.40.

Kello 11.58 Heikkilä: Ranska on toiminut Pohjois-Euroopan ja Etelä-Euroopan erilaisten lähestymistapojen välittäjinä. Suomen ja Ranskan näkemyksetkään eivät ole aina yhteneväiset.

Kello 11.56: Suominen toteaa, että talousasiat jäivät käsittelemättä. Niistä Macron puhuu todennäköisesti pääministeri Juha Sipilän kanssa tavatessaan tämän iltapäivällä.

Kello 11.54: Suominen huomauttaa, että suurvaltajohtajista ei puhuttu mitään ikävää, vaan puhuttiin siitä, että eurooppalaiset pitävät yhtä. Ovatko Ranskan ja Venäjän suhteet kiristyneet? Heikkilä. Ovat, mutta Macron pyrkii pitämään yllä keskusteluyhteyden.

Kello 11.52: Suominen toteaa, että Suomi auttoi Ranskaa vuonna 2015 lähettämällä lisää rauhanturvaajia. Näin Ranska saattoi irrottaa omia sotilaitaan terrorismin vastaiseen taisteluun. Ranskassa tämä on tuoreessa muistissa, Heikkilä arvioi.

Kello 11.51: Myös Ranskassa on vielä osittain epäselvää, mitä aloite konkreettisesti merkitsee, Heikkilä sanoo.

Kello 11.50: Suominen: Mihin Suomi on lupautunut mukaan? Heikkilä: Niinistö ei avannut konkreettisesti, vaan puhui yhteisestä hengestä.

Kello 11.47: Heikkilälle tiedotustilaisuudesta jäi mieleen yhteinen sävel ja se, että Suomi lähtee mukaan interventioaloitteeseen.

Kello 11.46: Tiedotustilaisuus on päättynyt. Ylen erikoislähetys jatkuu.

Kello 11.44 Macron: Meidän pitää päivittää näkemystä Venäjän osalta. Olemme jääneet kiinni virheisiin ja väärinkäsityksiin viime vuosikymmenten aikana. Olen tuonut esiin myös Putinin kanssa, erttä esimerkiksi kyberturvallisuuden osalta meidän on luotava yhteistyötä. Ennakkoedellytys on, että saamme Euroopan sisälle suuremman strategisen autonomian. Pitää tehdä aloitteita Venäjän suuntaan. Esimerkiksi Minskin prosessi on tällainen. Ei pidä unohtaa kaikkea, mitä on tapahtunut, mutta meidän on oltava realisteja ja mentävä eteenpäin.

Kello 11.39: Niinistö: Puhuin siitä, miten ennen Euroopan ympärillä oli sellainen keskustelujen kehä, joka tuntui turvalliselta. Se on rikkoutunut Ukrainan-kriisin myötä, Pohjois-Afrikassa julmalla tavalla ja Turkinkin kanssa on vaikeuksia. Meidän on kysyttävä haluammeko elää näin, voi onko mahdollista rakentaa parempaa. Krimin kysymys muodostaa suuren kynnyksen, ja siinä pitäisi päästä eteenpäin. Kun Venäjä nyt selvästi haluaa lähestyä Eurooppaa taloudellisesti, ei voida edetä kahta raidetta. Minskin sopimuksessa on päästävä tuntuvasti eteenpäin. Turkin kanssa täytyy keskustella, miten suhde jatkossa järjestetääbn. Tiedän, että Ranska tekee paljon Pohjois-Afrikassa.

**Kello 11.41:**Toimittajan kysymys: Mitä edellytyksiä on saada Venäjä tiivisti mukaan turvallisuusaloitteeseen ja miten?

Kello 11.36: Macron: On olemassa hyvin konkreettisia asioita, kuten silloin, kun Ranskaan hyökättiin 2015. Ensimmäinen maa, joka auttoi meitä oli Suomi. Tämä oli konkreettinen esimerkki siitä, mitä olemme tehneet yhdessä ja olemme siis velkaa Suomelle.

Kello 11.35: Niinistö: Pelkästään se seikka, että kaikki tulevat tietämään, että eurooppalaiset pitävät yhtä on strateginen ase.

Kello 11.34: Macron: Meillä on interventioaloite, joka vahvistaa eurooppalaista puolustusta. Meidän täytyy tehdä yhteistyötä armeijoidamme välillä. Meidän pitää vahvistaa perussopimuksia, että saamme automaattisen solidaarisuuslausekkeen EU-maiden välillä. Suomella on aivan omia erityispiirteitään. Teillä on aivan oma alue Ruotsi ja Norja mukaan lukien. Strateginen seikka on kaikkein tärkein tällä hetkellä. Meillä on samanlaiset strategiset näkemykset.

Kello 11.31: Niinistö: Tärkeintä, että meillä on yhteinen ajatus siitä, että olemme yhteisellä asialla ja olemme valmiit auttamaan toisiamme. En usko, että meidän täytyy nyt tehdä suuria lupauksia, vaan meidän täytyy yhdessä ymmärtää. Kiitän Macronia siitä, että hän on herättänyt keskustelun siitä, onko meillä riittävästi yhteistä, että olemme valmiit auttamaan toisiamme.

Kello 11.31: Niinistö: Olemme menettäneet 1990-luvun yhteisyyden tunteet EU:ssa ja se pitäisi saada takaisin.

Kello 11.27: Niinistö: Tutustuin Unkarin presidenttiin Orbaniin aikoinaan ja hän oli hyvin rakentava. Ihmiset muuttuvat. Myös vallassa olevien pitää katsoa peiliin. Meidän pitää pyrkiä ymmärtämään toisiamme entistä paremmin. En sano, että ymmärtämälle pääsemme eroon kaikista liikkeistä. Olen kuitenkin huomannut, että somessa ihminen reagoi kaksinkertaisesti, jos joku on häntä vastaan.

Kello 11.23: Macron: Meidän on tarkoitus saada vahvempi Eurooppa, joka on toisaalta poliittisesti yhtenäisempi ja turvallinen. Kansalaisille tulee selittää, mitä tämä turvallisuus on. Se on myös digitaalisuutta ja ympäristökysymyksiä. Globalisaatiossa linja on hämärtynyt. Meillä on kansallismielisten ja progressivisten välillä kuilu.

Kello 11.22: Toimittajan kysymys Niinistölle: Jaatteko Macronin näkemyksen bipolarisaatiosta, populistien, nationalistien ja edistyksellisten välillä?

Kello 11.20: Macron: Suomen puheenjohtajuus Euroopan neuvoston ministerikomiteassa edeltää Ranskan puheenjohtajuutta. Voimme tehdä yhteistyössä neuvoston roolin palauttamiseksi.

Kello 11.20: Macron: Euroopalle tarvitaan strategista puolustusautonomiaa. Meidän täyrtyy ajatella uudelleen myös suhteemme Venäjää. Eurooppa tarvitsee myös laajempaa arvojen Eurooppaa. Täytyy ottaa huomioon myös alueemme reunoilla olevat alueet, joilla on myös yhteistä historiaa kanssamme.

Kello 11.19: Macron: Emme vie Euroopassa eteenpäin Naton vastaisia hankkeita. Nämä kaksi asiaa tukevat toisiaan.

Kello 11.18: Macron: Toivomme, että pääsemme yhä pidemmälle Euroopan yhteisesessä solidaarisuudessa puolustuksen saralla.

Kello 11.16: Macron: Olemme tyytyväisiä, että Suomi tulee mukaan interventioaloitteeseen. Haluamme luoda eurooppalaisille yhteistä strategista kulttuuria. Toivomme, että Suomi ja Ranska voivat jakaa näkemyksiään. Toivomme mukaan myös Ruotsia ja Norjaa. On tärkeää, että yhteisen puolustuksen hankkeita vahvistetaan.

Kello 11.16: Macron: Meillä on sama käsitys geopoliittisista riskeistä ja tarvitsemme eurooppalaista puolustusta, yhteneväisyyttä ja lähentymistä.

Kello 11.15: Macron: Ranskan presidentin edellisestä vierailusta 19 vuotta. Ranska oli Ruotsin kanssa ensimmäinen maa, joka tunnusti aikoinaan Suomen.

Kello 11.14 Niinistö: Haluamme olla vilpittömästi mukana rakentamassa turvallista Eurooppaa, joka saa sanansa kuuluviin.

Kello 11.13 Niinistö: Meillä on mahdollisuus tavata myöhemmin syksyllä New Yorkissa. Olen lisäksi saanut kutsun Pariisin rauhankokoukseen marraskuussa. Lisäksi voimme tavata joulukuussa Marrakeshissa.

Kello 11.12 Niinistö: Meidän on tärkeä tietää, mitä suurvalloissa ajatellaan.

Kello 11.10 Niinistö: Presidentti Macron on tuonut turvallisuusarkkitehtuuria koskevan aloitteen. Aiemmin meillä oli käsitys, että ympärillämme on turvan rengas. Suhteet Venäjään, Turkin EU-pyrkimykset, demokraattisen kehityksen edistäminen Pohjois-Afrikassa. Nyt kehä on rikkoutunut. Macron haluaa rakentaa sen uudestaan, ja tuemme sitä.

Kello 11.08 Niinistö: Tänään on tarkoitus sopia Ranskan ja Suomen julistuksesta, joka koskee EU:n puolustusta.

Kello 11.08 Niinistö: Kiitän presidenttiä siitä, että olen kymmenisen vuotta odottanut sentyyppistä keskustelua, jota olemme käyneet. On tärkeää, että Eurooppa alkaa tuntea enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan ja roolistaan maailmalla.

Kello 11.07 Lehdistötilaisuus alkaa

Kello 11.05 Suominen toteaa, että Macron kuuluu niihin johtajiin, joka tulee hyvin toimeen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

Kello 11.05 Suomi kiinnostaa Macronia myös, koska toimi Yhdysvaltain ja Venäjän tapaamisen näyttämönä.

Kello 11.03 Suominen toteaa, että on kiinnostavaa nähdä, miten suurvaltapolitiikka vaikuttaa. Macron ja Niinistö ovat kumpikin toimineet sillanrakentajina, Heikkilä sanoo.

Kello 11.02 Vierailun keskeiset aiheet ovat turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, arktiset kysymykset, ilmastonmuutoksen torjunta ja suhteet Yhdysvaltoihin ja Venäjään. Heikkilä odottaa kaikkien näiden aiheiden nousevan esiin lehdistötilaisuudessa.

Kello 10.59 Brigitte Macron ja Jenni Haukio vierailivat tänään uudessa lastensairaalassa. Emmanuel Macron puolestaan laski seppeleen Hietaniemen hautausmaalla

Kello 10.56 Heikkilä toteaa, että Ranska hakee aktiivista osallistumista joukkoihin, jotka voisivat osallistua nopeasti eskaloituiviin kriisitilanteisiin. Suomelta kaivataan strategista kkumppanuutta, koska Suomi ei ole halukas lähettämään isoja joukkoja esimerkiksi Maliin. Ranska haluaa välttää senkaltaiset tilanteet kuin aikoinaan Malissa, jossa se taisteli yksin islamisteja vastaan, Heikkilä kertoo.

Kello 10.53 Ranskassa Macronin vierailu noteerataan, mutta huomio on kuitenkin vähäistä. Agendaa sotkee Ranskan ympäristöministerin tiistainen yllättävä eroilmoitus, sanoo Heikkilä.

Kello 10.52 Suomelle tämä on tärkeä tapa näyttää suomalaista osaamista. Illallisilla tarjottiin suomalaisia ruokia, toteaa Suominen.

Kello 10.50 Macron puhui illallisilla muutaman lauseen Suomea. Heikkilän mukaan hän tekee kaikenlaisia hurmaavia tempauksia, jotka osoittavat paneutumista.

Kello 10.49 Emmanuel ja Brigitte Macronin suhde kiinnostaa ranskalaisia poikkeuksellisen tarinan, pariskunnan ikäeron ja Brigitte Macronin henkilökohtaisen olemuksen takia, Heikkilä sanoo. He tapasivat, kun Macron oli 16-vuotias ja Brigitte hänen äidinkielenopettajansa.

Kello 10.48 Suomi kiinnostaa Macronia muun muassa lähestyvien EU-vaalien, uudistusten ja hävittäjäkauppojen takia, Heikkilä sanoo.

Kello 10.47 Vierailu on Suomelle tärkeä. Macron on pyrkinyt olemaan Euroopan johtaja ja Suomen pitää olla kehityksessä mukana, arvioi Anna-Stiina Heikkilä.

Kello 10.46 Lehdistötilaisuuden alku siirtyy kymmenellä minuutilla

Kell0.10.45 Ylen erikoislähetys alkaa.

Kello 10.36 Macronin ja Niinistön neuvottelut ovat käynnissä. Odotamme lehdistötilaisuuden alkamista, aikataulun mukaan kello 10.50.

Lisää aiheesta:

Helsinkiin saapuu tänään tiiviimpää Eurooppaa visioiva Emmanuel Macron – Suomessa kiinnostavat ainakin puolustus ja start-upit

Suomeen saapuu Ranskan presidentti, joka saa kovaa kritiikkiä kotimaassaan – ja haluaa hukuttaa skandaalit uudistuksiin

Ranskan presidentin Suomen vierailun ohjelma julki – Puoliso kiertää lastensairaalassa ja Suomenlinnassa

Suomeen saapuva Brigitte Macron on miestään suositumpi: halusi itse avata virallisen rahankäyttönsä julkiseksi

Macronin Ranska on maailman kolmanneksi suurin aseviejä – hävittäjäkauppa Suomen kanssa olisi kruununjalokivi

Brigitte Macron vierailee Suomenlinnassa – linnoituksessa, jota ranskalaiset ensin rahoittivat ja myöhemmin pommittivat

Macron: Euroopan turvallisuuden ei pidä nojata USA:han

Ranskan puolustusaloite kiinnostaa Suomen poliittista johtoa

KORJAUS 30.8.2018 kello 17.058: Macron kello 11.20: Suomen puheenjohtajuus Euroopan neuvoston ministerikomiteassa edeltää Ranskan puheenjohtajuutta. (ei EU-puheenjohtajuus)

Suosittelemme sinulle