Hyppää sisältöön

Värikkäät kalat kääntävät Uuden lastensairaalan potilaiden huomion pois peloista – Upeaa riutta-akvaariota on tehty neljä vuotta

Lastensairaala avautuu vaiheittain 17. syyskuuta alkaen. Siihen mennessä vakioasukkaat ovat jo asettuneet taloksi. Vai pitäisikö sanoa mereksi?

Keltavälskärikalat ovat Uuden lastensairaalan riutta-akvaarion katseenvangitsijoita Kuva: Tero Ylioja/Yle
Riikka Porttila

HELSINKI Uuden lastensairaalan pääaulan vieressä on rakennelma, joka vetää puoleensa magneetin lailla. Kun illalla on pimeää, sen voi havaita myös ulkopuolelta sairaalan valtavista ikkunoista: kyseessä on riutta-akvaario, jonka vedenalainen maailma vie ajatukset hetkessä eksoottisiin sukelluskohteisiin.

– Se on vielä kesken. Käynnissä on levävaihe, mutta valmista tulee aikataulussa, vakuuttaa akvaarion suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava meri- ja ympäristöbiologi, tutkimussukeltaja Markus Dernjatin.

Meri- ja ympäristöbiologi, tutkimussukeltaja, Sealifen intendentti Markus Dernjatin on suunnitellut ja toteuttanut Uuden lastensairaalan akvaarion. Kuva: Tero Ylioja/ Yle

Dernjatinia voi kutsua todelliseksi akvaariomieheksi. Parinkymmenen vuoden aikana hän on ehtinyt perehtyä akvaarioiden anatomiaan niin tarkasti, että alan ammattitaito on huippuluokkaa. Hän työskentelee intendenttinä Helsingin Sea Lifessa, ja miehen kädenjälkeä moni on tietämättään ihaillut myös Korkeasaaressa.

Uuden lastensairaalan akvaario on monella tapaa ainutlaatuinen.

– Rakennusprosessi on ollut jännittävä, sillä töitä tehtiin samaan aikaan, kun sairaalaa rakennettiin. Minulla piti olla suuren rakennustyömaan vaatimat työturvallisuusasiat hallinnassa. Samoin kaikilla muilla, jotka olivat mukana akvaarion rakentamisessa, Dernjatin kertoo.

Lasten huomio pois peloista

Lastensairaalassa toistuu kaksi teemaa: saaristo ja meri. Siksi akvaario istuu ympäristöön hyvin.

– Riutta-akvaario sijaitsee sairaalan rantakerroksessa, sanoo Uuden lastensairaalan toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkö, lastentautien dosentti Pekka Lahdenne.

Jo Lastenlinnassa ja Lastenklinikalla huomattiin, että akvaariot kiinnostavat lapsia valtavasti. Tällaiset viihdyttävät elementit vievät lasten huomion pois ikävistä asioista, peloista ja sairauksista, Lahdenne täsmentää.

– Mitä parempia muistoja voimme lapsille tarjota, sen helpompaa ja mukavampaa sairaalassa on käydä ja olla hoidettavana.

Hän iloitsee myös siitä, että uusissa tiloissa on otettu perheet ja sisarukset huomioon.

Meriteema näkyy Uuden lastensairaalan sisustuksessa monella tapaa. Aulassa on suuri näyttö, jonka merimaailmassa uiskentelee lasten värittämiä kaloja. Kuva: Tero Ylioja/Yle

– Yksi akvaarion lasiseinistä avautuu erityiseen sisarusparkkiin. Joskus voi tulla tilanteita, että sisaruksilla käy aika pitkäksi, kun sairaalassa vietetään pitkiä aikoja. Akvaario voi tarjota heille mielenkiintoista katseltavaa sillä välin, kun vanhemmat keskustelevat vaikka hoitohenkilökunnan kanssa.

Viisituhatta litraa, kuusituhatta kiloa

Kriittiset mitat ovat vaikuttavat. L-kirjaimen muotoinen akvaario ei ole pohjastaan täysin tasainen, vaan osa siitä on korotettu, jotta tekniikkaa mahtuu altaan alle.

Koivuvanerista ja epoksista rakennettu kehikko on asennettu kevytsoraharkko- ja teräsalustan päälle. Pelkästään akvaarion lasit painavat 500 kiloa.

Jos akvaarion lasia tutkisi mikroskoopilla, näkisi kokonaisen eliöiden maailman, Markus Dernjatin kertoo. Kuva: Tero Ylioja/Yle

Akvaarion suunnittelu ja rakentaminen on kestänyt lähes neljä vuotta. Markus Dernjatin on kirjoittanut prosessista blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Kaksi kiertovesipumppua varajärjestelmineen ja ylivuotoputkineen pitää huolen veden virtauksesta ja vaihtuvuudesta.

– Tietokoneohjauksella voimme luoda altaaseen keinotekoisesti aaltoja päivällä ja tyynempää yöllä. Yhdessä tuoreimman valoteknologian kanssa saadaan aikaan olosuhteet, jotka muistuttavat oikeaa koralliriuttaa, Dernjatin kertoo.

Maisemointiin on käytetty muun muassa keraamista taustalevyä, josta on tehty korallin näköistä. Luonnonkiviä varten on rakennettu erilaisia PVC-putkista valmistettuja telineitä, jotka pitävät näyttäviä kivirakennelmia koossa.

Akvaarion pohjaa peittää vaalea korallihiekka.

Intohimoiset harrastajat saattavat tunnistaa osan koralleista

– Akvaarion sisustuksen suunnittelussa olen halunnut ajatella myös eettisesti. Periaatteessa olisin voinut tuoda sinne materiaaleja merestä, mutta päätin edetä muuta kautta, Dernjatin kertoo.

– Suomessa on runsaasti akvaristeja, joille olemme aikojen saatossa voineet lahjoittaa koralleja. Nyt he puolestaan haluavat lahjoittaa meille. Lisäksi koralleja on saatu muista Euroopan akvaarioista, joista on jaettu koralleja muun muassa Sea Lifeen.

Akvaarion takaseinä koostuu keraamisista elementeistä, jotka näyttävät kiveltä. Mukana on myös luonnonkiviä ja kasvatettua korallia. Kuva: Tero Ylioja/Yle

Vanhimmat korallit ovat olleet Suomessa jopa kolmekymmentä vuotta, Dernjatin sanoo.

– Intohimoiset akvaarioharrastajat saattavat jopa tunnistaa niistä osan.

Lapset ovat pian "Nemoa etsimässä"

Kalat ja muut eliöt ovat tulleet altaaseen pikkuhiljaa.

– Aluksi veteen pääsi monisukasmato, muutama pieni meritähti ja polyyppeja. Niiden tarkoitus oli olla bioindikaattoreita, jotta nähdään, että kaikki toimii hyvin, Dernjatin kertoo.

– Sittemmin mukaan on uiskennellut muutama kultapyrstökoralliahven, hämärässä hyssyttelevä kardinaalikoralliahven, ruosteherttuakala sekä parvi keltavälskärikaloja.

Akvaarion kypsyttyä ja sopivien merivuokkojen löydyttyä biologi lupaa akvaarioon myös oranssin ja valkoisen kirjavia vuokkokaloja.

– "Nemokaloja", kuten lapset usein sanovat. Täytyy vain löytää sellaisia akvaariossa kasvaneita yksilöitä, jotka osaavat mennä merivuokkoihin, kuten luonnossa tai Disneyn elokuvassa.

Mitä sitten, kun akvaario on täysin valmis?

– Luulen, että paras hetki tulee silloin, kun näen lapset akvaarion edessä, päättää Dernjatin.

Suosittelemme sinulle