Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kymmenettuhannet syrjäkylien jätevesiremontit myöhästyvät – siirtymäaikaa jäljellä enää reilu vuosi

Haja-asutusalueiden jätevesiremontteihin asetettu siirtymäaika on osoittautumassa aivan liian tiukaksi.

Jätevesisäiliö.
Vessavesien umpisäiliötä peitetään maan uumeniin Hyvinkään syrjäkylällä. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtava määrä jätevesiremontteja uhkaa myöhästyä.

Ylen kysely suurimpiin mökkikuntiin todistaa, että reilu vuosi sitten voimaan astunut uusi haja-alueiden jätevesisääntely on lähtenyt toteutumaan hitaasti. Tämä on totta etenkin rantakiinteistöjen osalta, eli niin sanotun sadan metrin säännön alueella, ja herkillä pohjavesialueilla.

Nyt jo tiedetään, että paikoin jopa puolet remonttia tarvitsevista odottaa edelleen korjausta, kun siirtymäaika umpeutuu reilun vuoden päästä syksyllä.

Suositussa mökkikunnassa se tarkoittaa helposti tuhansia kiinteistöjä, koko Suomessa vähintään kymmeniätuhansia.

– Kesä 2019 on todennäköisesti erittäin kiireinen, kertoo Kuusamon johtava rakennustarkastaja Hannu Hiltula.

Sama arvio annetaan Kouvolasta:

– Kiire tulee, koska hakemuksia kunnostustoimenpiteistä on tullut aivan liian hitaasti. Veikkaisin, että yli puolet jää määräpäivään mennessä kunnostamatta, sanoo Kouvolan rakennusvalvontajohtaja Tapani Ryynänen.

Urakoitsija Heikki Pietilä vaaittaa asennushiekalla kaivannon pohjan jätevesisäiliötä varten.
Heikki Pietilä tasaa kuoppaa säiliön alustaksi. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Pulaa tekijöistä

Jätevesiremontteja suunnittelevan ja toteuttavan yrittäjä Heikki Pietilän mukaan pullonkaulaa on etenkin tekijöiden saatavuudessa.

– Puhutaan kymmenistä tuhansista vakituisista kiinteistöistä ja siihen päälle vapaa-ajan asunnot. Kaikki ei ole tehtynä ensi vuoden lopulla. Homma jatkuu. Se on tekemätön paikka, että kaikki järjestelmät olisivat maassa 31. lokakuuta 2019 mennessä. En usko, että riittää suunnittelijaa, maanrakentajaa, asentajaa siihen, että pystyttäisiin niin paljon tekemään, Pietilä arvioi.

Valvovan viranomaisen näkökulmasta kyse on mahdottomasta tehtävästä.

– Nykyisillä resursseilla tehtävä on "mission impossible", sanoo Savonlinnan kaupungin ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen.

– Valvontavelvoitteen täyttämiseksi lisähenkilöstön palkkaaminen yksikköömme – kuten monessa muussakin kunnassa – olisi välttämätöntä. Kaikki kohteet edes herkillä alueilla eivät tule koskaan saneeratuksi. Realiteetti on, että ne, samoin kuin ns. kuivan maan kiinteistöt, tulevat suurimmalta osin saneeratuksi vasta vuosikymmenten mittaan rakennus- tai toimenpidelupaa vaativan hankkeen yhteydessä

Jätevesisäiliö lasketaan asennuskuoppaan.
Umpisäiliö on tarpeen haja-asutusalueilla, joissa ei ole yleistä viemäriverkostoa. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Sinänsä kiinteistön omistajilla on ilmennyt aiempaa enemmän halua pistää jätevesiasiansa kuntoon. Varsinkin vapaa-ajan kiinteistöjen omistajat ovat lähteneet uudistamaan vanhoja järjestelmiäään.

– Tiukkuudesta ei yleensä purnata. Tämä 100 metrin raja tuntuu ihmisistä aika järkevältä. Jotkut vielä miettivät, että mahtaisiko tämäkin määräaika vielä siirtyä myöhemmäksi, toteaa Salon kaupungin vs. ympäristönsuojelupäällikkö Heidi Veck.

– Puheet ovat kehittyneet paljon asiallisempaan suuntaan viimeisen 3–4 vuoden aikana. Purnaus ei enää ole sillä tavalla ongelma kuin silloin ihan alussa. Aika hyvin ihmiset nyt ottavat, kun kertoo, miten asia on, kuvaa suhtautumista ympäristösuunnittelija Heikki Tanskanen Mikkelin seudun ympäristöpalveluista.

Urakoitsija Heikki Pietilä yhdistää putken säiliöön.
Heikki Pietilä kiinnittää alipainevessan viemäriputkea säiliöön. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Huusseistakin huolta

Paraisten ympäristönsuojelutarkastaja Petri Huovila nostaa esiin saariston haasteet:

– Oikeastaan suurin haaste meillä saaristossa lienee tällä hetkellä ulkokäymälät, huussit, joita on ranta-alueilla lukuisin määrin. Paljon on hyvässä hoidossa, mutta paljon on varmasti niitä, joissa päästetään sekä kiintoaine että nesteet suoraan maahan. Se ei ole sallittua, vaan lain vaatimus koskee näitäkin nesteitä. Nämä kuivakäymälät ranta-alueilla on saatettava päästöttömiksi tai niiden päästöt käsiteltävä ensi vuoden lokakuuhun mennessä, Huovila huomauttaa.

Kunta voi patistaa jätevesisaneerauksiin kehotuskirjeellä ja uhkasakolla. Patistuskirjeitä voi lähteäkin, mutta uhkasakkojen tielle ei hevillä lähdetä. Valtiovalta voisi pidentää siirtymäaikaa, mutta siihen ympäristöministeriöllä ei ole haluja ainakaan toistaiseksi. Nykyvauhdilla kunnostustyöt kestävät vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Jätevesisäiliön asennus.
Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Suosittelemme