Hyppää sisältöön

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja rouva Brigitte Macron aloittivat Suomen-vierailunsa – Katso video

Kyseessä on presidentti Macronin ensimmäinen vierailu Suomeen. Viralliset keskustelut käydään huomenna. Suomi ja Ranska antavat yhteisen julkilausuman Euroopan puolustuksesta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron saapui Helsinkiin
Ranskan presidentti Emmanuel Macron saapui Helsinkiin
Heikki Heiskanen

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen puolisonsa Brigitte Macron ovat saapuneet ensimmäiselle vierailulleen Suomeen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat heidät vastaan Presidentinlinnassa.

Illallisella pitämässään puheessa (siirryt toiseen palveluun) Niinistö sanoi Suomen ja Ranskan kuuluvan ydinjoukkoon, joka haluaa vahvistaa eurooppalaista turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.

Niinistö kertoi, että Ranska ja Suomi antavat huomenna torstaina yhteisen julkilausuman Euroopan puolustuksesta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, hänen puolisonsa Brigitte Macron, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron, hänen puolisonsa Brigitte Macron, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Puheensa lopuksi Niinistö onnitteli vielä Ranskaa jalkapallon maailmanmestaruudesta ja totesi, että jalkapallossa suomalaisilla olisi paljon opittavaa Ranskalta.

Macron puolestaan lahjoitti Niinistölle Ranskan maajoukkueen paidan.

Viralliset keskustelut presidentit käyvät huomenna torstaina aamupäivällä Presidentinlinnassa.

Aiheina ovat muun muassa turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin, arktiset asiat ja ilmastonmuutos.

Sauli Niinistö ja Emmanuel Macron tarkastivat kunniavartioston.
Sauli Niinistö ja Emmanuel Macron tarkastamassa kunniavartiostoa keskiviikkona ennen illallista Presidentinlinnassa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Presidenttien puolisot tutustuvat torstaina Uuteen lastensairaalaan Helsingin Meilahdessa sekä vierailevat Suomenlinnassa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, hänen puolisonsa Brigitte Macron, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron, hänen puolisonsa Brigitte Macron, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio Presidentinlinnan edustalla vieraiden saavuttua Helsinkiin keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Presidentti Macron vierailee myös Aalto-yliopistossa ja keskustelee pääministeri Juha Sipilän kanssa Kesärannassa ajankohtaisista EU-kysymyksistä: unionin puolustusyhteistyöstä, Euroopan rahaliitosta ja maahanmuutosta.

Aiheesta aiemmin:

Helsinkiin saapuu tänään tiiviimpää Eurooppaa visioiva Emmanuel Macron – Suomessa kiinnostavat ainakin puolustus ja start-upit 29.8.2018

Macronin Ranska on maailman kolmanneksi suurin aseviejä – hävittäjäkauppa Suomen kanssa olisi kruununjalokivi 29.8.2018

Suomeen saapuva Brigitte Macron on miestään suositumpi: halusi itse avata virallisen rahankäyttönsä julkiseksi 29.8.2018

Brigitte Macron vierailee Suomenlinnassa – linnoituksessa, jota ranskalaiset ensin rahoittivat ja myöhemmin pommittivat 29.8.2018

Suosittelemme sinulle