Hyppää sisältöön

Espanjassa leikittiin jälleen tomaattisotaa – festivaaleilla tuhotaan yli sata tonnia tomaatteja, jollaisia ei kaupassa myydä

Vuodesta 1945 järjestetyn La Tomatina -festivaalin järjestäjät ovat joutuneet puolustamaan käyttämiään tomaatteja.

 Espanjassa leikittiin jälleen tomaattisotaa – festivaaleilla tuhotaan yli sata tonnia tomaatteja
Espanjassa leikittiin jälleen tomaattisotaa – festivaaleilla tuhotaan yli sata tonnia tomaatteja
Sanni Harmanen

Moni kuulee jo lapsena, että ruoalla ei saa leikkiä. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, pienen espanjalaiskaupungin tomaattifestivaalista on kasvanut kansainvälinen tapahtuma.

La Tomatina -festivaalia on järjestetty Buñolin kaupungissa vuodesta 1945. Elokuun viimeisenä keskiviikkona kaupungin kaduilla leikitään ruokasotaa tomaateilla yhden tunnin ajan.

Vielä 1990-luvulla tapahtumaan osallistuivat lähinnä paikalliset, mutta median huomio on saanut aikaan turistiryntäyksen. Eilen keskiviikkona pidettyyn tämän vuoden tapahtumaan oli ostanut lipun 22 tuhatta ihmistä. Osallistujamäärää on jouduttu jopa rajoittamaan kysynnän valtavuuden edessä.

Tuhlataanko tomaattisodassa ruokaa?

Mitä pitäisi ajatella siitä, että joka vuosi osallistujat tuhoavat tomaatteja yli sadan tuhannen kilon edestä hauskanpidon nimissä?

Esimerkiksi vuonna 2016 Nigeriassa tomaattisato epäonnistui pahasti, ja median levittämät kuvat tomaattimurskassa kylpevistä La Tomatina -osallistujista herättivät katkeria syytöksiä ruoan tuhlaamisesta, kertoo muiden muassa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Festivaalin tomaatit eivät kuitenkaan järjestäjien mukaan ole pois espanjalaisten saati ulkomaalaisten ruokapöydästä. Medialähteiden mukaan tapahtuman tomaatit ovat huonolaatuisempaa lajiketta, joka ei käytännössä kelpaa syötäväksi.

Buñolin kaupungin silloinen pormestari Rafa Pérez Gil sanoi BBC:n haastattelussa vuonna 2016, että valtaosa kyseisen vuoden tapahtumassa käytetyistä tomaateista oli jo mätänemisen partaalla.

Alle kymmenen tuhannen asukkaan Buñol ei tuota tapahtuman tomaatteja itse, vaan niitä tuodaan paikalle satojen kilometrien päästä maan länsiosasta.

Suosittelemme sinulle