Hyppää sisältöön

Uhanalaisen järvilohen salakalastus kuriin Saana-tunturin valaisseen Kari Kolan valotaiteella – katso video

Salakalastusta torjutaan uusin keinoin Pohjois-Karjalassa Kontiolahdella. Hämärämiesten hommat vaikeutuvat, kun valotaide valaisee pusikot ja houkuttaa yleisöä paikan päälle.

Kari Kola Kuurnan voimalaitoksen valaistulla alajuoksulla.
Kari Kolan valotaidetta Pielisjoen rannoilla. Video: Heikki Haapalainen / Yle
Tapio Laakkonen

Äärimmäisen uhanalaista Saimaan järvilohta on kalastettu salaa Pielisjoen pimeistä rantapusikoista, mutta nyt jokirannat valaistaan taiteen keinoin. Kyseessä on kolmeviikkoinen tempaus, jonka aikana valot syttyvät Kuurnan voimalaitoksen alapuolisen virran reunapenkoille.

Salakalastus Kuurnassa on ollut vuosien mittainen riesa. Uhanalaisia lohikaloja on pyydetty salaa niin verkoilla kuin vieheilläkin. Viime vuosien julkisuus, lisääntynyt valvonta ja uudet aidat ovat vähentäneet salakalastajien määrää, mutta edelleen salakalastajia on jäänyt kiinni, kertoo kalastuksen valvoja Sami Kurenniemi.

– Tänä vuonna kalastusrikkomuksia on ollut 78 kappaletta, muistelee Kurenniemi.

Idea valaistuksen käytöstä salakalastuksen vähentämiseksi lähti Kontiolahden kunnan ympäristöpäällikkö Antti Suontamalta. Hän ehdotti asiaa valotaiteilija Kari Kolalle, joka innostui aiheesta välittömästi.

Kolan taide valaisee Pielisjoen rantoja Kuurnassa kolmen viikon ajan. Valotaiteen toivotaan tuovan rannoille runsaasti yleisöä, jolloin salakalastajat joutuvat entistä ahtaammalle. Valoja riittää noin puolen kilometrin matkalle.

Kari Kola on tullut tunnetuksi isoista ulkoinstallaatioista. Hän on valaissut muun muassa Saana-tunturin sekä Stonehenge-maailmanperintokohteen.

Suosittelemme sinulle