Hyppää sisältöön

Pääesikunta selvittää, suosittiinko Ilmavoimien lentäjäkoulutuksessa sukulaisia

Pääesikunnan mukaan lentoreserviupseerikurssin lisähaun valintaprosessissa on ollut tavanomaisesta poikkeavia vaiheita. Ne ovat herättäneet huomiota julkisuudessa.

Kuva: Matti Myller / Yle

Kohun taustalla on lentoreserviupseerikurssin 93 koon kasvattaminen erillisellä lisähaulla.

Kurssi aloittaa Ilmavoimien uusien hävittäjälentäjien koulutuksen, jonka aikana suoritetaan varusmiespalvelus. Kurssille valitaan vuosittain 35–40 oppilasta ja se kestää 347 vuorokautta. Kurssin oppilaiden joukosta valitaan tulevat Hornet-lentäjät.

Heinä-elokuussa kurssille järjestettiin lisähaku, jonka tuloksena kurssille hyväksyttiin kaksi Ilmasotakoulun johtajan, eversti Mikko Punnalan lähisukulaista. Valitut olivat karsiutuneet aiemmin hakuprosessissa.

Niin sanottu lentoruk on suosittu, hakijoita on moninkertaisesti paikkoihin nähden. Tänä vuonna kurssille oli yli 800 hakijaa.

Suomen puolustusvoimia johtava pääesikunta tiedotti (siirryt toiseen palveluun) perjantaina iltapäivällä, että valintaprosessin kulku selvitetään.

Ilmavoimien suosimisepäilyistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan Punnala on joutunut perustelemaan valintojaan niin Ilmavoimien johtoryhmälle, Jyväskylässä Tikkakoskella sijaitsevan Ilmasotakoulun johtoryhmälle ja henkilöstölle. Varsinaisessa valinnassa hän kertoo jäävänneensä itsensä.

Suosittelemme sinulle