Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Brasilian kansallinen perintökohde tuhoutui – historiallisen kansallismuseon tulipalo jälkisammutusvaiheessa

Rio de Janeiron kansallismuseo on yksi koko Amerikan mantereen suurimmista luonnonhistoriaan ja antropologiaan keskittyvistä museoista. Jonkin verran esineistöä ehdittiin pelastaa.

Palomiehet yrittivät hillitä tulen leviämistä Rio de Janeiron kansallismuseossa 2. syyskuuta.
Palomiehet yrittivät hillitä tulen leviämistä Rio de Janeiron kansallismuseossa 2. syyskuuta. Kuva: Marcelo Sayao / EPA
Minna Pärssinen,
Raisa Pöllänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Brasiliassa, Rio de Janeirossa palaa kaupungin historiallinen kansallismuseo. Paikalla on 80 palomiestä. Aamukuudelta palokunnan tiedottaja kertoi, että palo on hallinnassa, mutta jälkisammutus vie vielä tunteja.

Kaupungin pohjoisosassa, Quinta da Boa Vistan puistossa sijaitseva museokompleksi paloi roihuten.

Brasilialaisen Globo-uutissivuston kuvissa tuli oli levinnyt museoon laajalti. Tulipalo syttyi sunnuntai-iltana kello 19.30 aikaan. Koska museo oli ehtinyt sulkeutua ennen palon syttymistä, kuolonuhreja tai loukkaantuneita ei tiettävästi ole. Palon syttymissyy on vielä epäselvä.

Sammustustyötä hidasti se, että museon lähellä sijaitsevat palopostit eivät toimineet ja sammutusvesi piti pumpata läheisestä järvestä.

Palokunnan tiedottaja Roberto Robadey kertoi paikalliselle Globo-tv-kanavalle, että esineistöä ehdittiin pelastaa ainakin jonkin verran:

– Onnistuimme poistamaan sisältä paljon kaikenlaista museon työntekijöiden avustuksella.

Rio de Janeiron kansallismuseo on Brasilian vanhin tieteellinen laitos ja samalla yksi koko Amerikan mantereen suurimmista luonnonhistoriaan ja antropologiaan keskittyvistä museoista. Kansallismuseon kokoelmissa on yli 20 miljoonaa esinettä.

– Tämä on traaginen päivä Brasilialle. Kaksisataa vuotta työtä, tutkimusta ja tietoa on hävinnyt, sanoi Brasilian presidentti Michel Temer.

Vuonna 1808 valmistunut rakennus toimi ensin Portugalin kuninkaan residenssinä ja sittemmin – Brasilian itsenäistyttyä 1822 – Brasilian keisarin asuntona. Museon rakennukseksi talo luovutettiin 1892.

Kuvassa museorakennus yöllä, liekit lyövät rakennuksen läpi.
Rio de Janeirossa sijaitseva 200-vuotias kansallismuseo on tuhoutumassa täysin. 2.9. 2018 Kuva: Epa-Efe/Marcelo Sayao

Vuonna 1818 perustetun museon kokoelma on jaoteltu seitsemään osastoon: geologian, fossiileja tutkivaan paleontologian, kasvitieteen, eläintieteen, biologisen antropologian, arkeologian ja kansatieteen osastoihin. Museossa on muun muassa Amerikan mantereen vanhin luuranko sekä laajin kokoelma faaraoiden Egyptin esineistöä, mukaan lukien useita sarkofageja ja muumioita.

Museossa on myös yksi Brasilian laajimmista tieteellisistä kirjastoista, jossa on liki puoli miljoonaa teosta, myös 2 400 harvinaista painosta.

Museo vietti 200-vuotisjuhliaan aiemmin tänä vuonna.

Museon varajohtaja oli vihainen

Museon varajohtaja Luiz Fernando Dias Duarte kommentoi Globo tv:n haastattelussa, että museo on ollut jo pitkään alirahoitettu. Hän sanoi olevansa valtavan vihainen ja syytti Brasilian viranomaisia huomion puutteesta.

– Taistelimme vuosia, eri hallitusten kanssa, saadaksemme resursseja säilyttääksemme kaiken sen, mikä tänään tuhoutui, sanoi Dias Duerte.

Museon kanssa hallinnollisesti yhteydessä olevan Rio de Janeiron liittovaltionyliopiston opettajakunta ja opiskelijat harkitsivat mielenosoituksen järjestämistä museon edustalla.

Ironista kylläkin, museo sai kesäkuussa kuitenkin valtiojohtoiselta kehityspankilta, BNDES:ltä liki viiden miljoonan euron investointisopimuksen, jolla olisi korjattu museorakennusta ja hankittu uusi paloturvallisuusjärjestelmä.

Suosittelemme sinulle