Hyppää sisältöön

Miten toimia, kun lapsi tai nuori törmää sosiaalisessa mediassa seksuaalisiin kuviin? Katso tästä vinkit vanhemmille ja lapsille

Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntijat kertovat, miten vanhemman kannattaa toimia, jos lapsi tai nuori kohtaa sosiaalisessa mediassa seksuaalista kuvamateriaalia. Jutun lopussa on toimintaohjeita myös lapsille ja nuorille.

lapsi katsoo älypuhelinta
Lapset ja nuoret kokevat seksuaalista häirintää ja siihen liittyvää kiusaamista digitaalisessa mediassa, selviää Pelastakaa Lapst ry:n selvityksestä.
Annette Blencowe

Pelastakaa Lapset ry:n selvityksen mukaan lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä sosiaalisessa mediassa on yleistä.

Selvitykseen vastanneista 12–17-vuotiaista lapsista ja nuorista yli 30 prosenttia oli nähnyt toisten lasten ja nuorten tekemää seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana. Lue lisää selvityksen tuloksista täältä.

Selvityksessä keskityttiin erityisesti seksuaaliseen kuvamateriaaliin.

Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntijat Nina Vaaranen-Valkonen ja Hanna-Leena Laitinen antoivat tänään tiistaina aamu-tv:ssä vanhemmille neuvoja, miten toimia, jos lapsi on törmännyt seksuaaliseen kuvamateriaaliin sosiaalisessa mediassa.

Vanhempi, toimi näin:

1. Keskustele lapsen kanssa jo ennen kuin mitään on tapahtunut

Asiantuntijat korostavat ennaltaehkäisyn merkitystä. Vanhemman olisi tärkeää keskustella digitaalisen median seksuaalisesta kuvamateriaalista lapsen kanssa jo ennen kuin mitään kuvia on lähetetty tai vastaanotettu.

– Tieto auttaa toimimaan, erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen sanoo.

2. Pysy rauhallisena

Vaaranen-Valkonen korostaa, että on hyvin tärkeää pysyä rauhallisena.

– Se auttaa kaikissa asioissa, kun pysyy rauhallisena.

3. Puhu lapsen kanssa

Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Hanna-Leena Laitinen huomauttaa, että lapsen on helpompi puhua seksuaalisen materiaalin näkemisestä sen jälkeen, kun vanhempi on ottanut asian puheeksi.

– Yhdessä voi lapsen kanssa käydä läpi näitä asioita niinkuin muitakin kuulumisia, Hanna-Leena Laitinen neuvoo.

4. Älä jätä lasta tai nuorta yksin tunteidensa kanssa

Vaaranen-Valkonen huomauttaa, että lapset eivät ole diginatiiveja muutoin kuin ehkä teknisesti. Lapsi jää netissä yksin ajatustensa ja tunteidensa kanssa.

– Lasta tai nuorta ei kannata missään nimessä jättää yksin niiden ajatusten ja tunteiden kanssa, mitä siitä materiaalista tulee, Vaaranen-Valkonen korostaa.

5. Älä rankaise lasta ottamalla häneltä puhelin pois

Lasta ei kannata rankaista kieltämällä häneltä pääsy sosiaaliseen mediaan.

Vaaranen-Valkosen mukaan selvityksessä tuli esille, että lapset ja nuoret eivät välttämättä kerro aikuisille saamastaan seksuaalisesta kuvamateriaalista, koska pelkäävät, että vanhempi nappaa puhelimen pois tai että heiltä estetään digitaalisen median käyttäminen.

6. Saata vakavat tapaukset poliisin tietoon

Vakavimmissa tapauksissa poliisille kannattaa tehdä rikosilmoitus.

nuori nainen käyttää kännykkää
Kuva: Esko Jämsä / AOP

Lapsi tai nuori, toimi näin:

Palastakaa Lapset ry:n selvityksessä annetaan ohjeita lapsille ja nuorille, jotka ovat törmänneet seksuaalissävytteisiin kuviin tai videoihin sosiaalisessa mediassa. Selvityksessä asiantuntijat neuvovat toimimaan seuraavasti:

Jos olet jakanut materiaalia:

Pysy rauhallisena, se auttaa kaikkien asioiden hoitamista. Pyri poistamaan jakamasi materiaali. Aina on olemassa aikuinen, joka osaa auttaa sinua. Häpeä on tavallinen tunne, kun puhutaan seksuaalisesta kuvamateriaalista. Häpeän tunne laimenee, kun kerrot tapahtuneesta aikuiselle, joka selvittää tilanteen.

Jos joku jakaa tai on aikeissa jakaa sinusta materiaalia:

Kerro jakajalle, ettei kuvia tai videoita sinusta saa jakaa ilman lupaasi, eikä ole hyväksyttävää lähettää seksuaalista materiaalia toisista eteenpäin. Muistuta lähettäjää siitä, miltä hänestä itsestään tuntuisi, jos joku olisi aikeissa tehdä hänelle samoin.

Jos kuvamateriaalia on jo mennyt eteenpäin, vaadi jakajaa poistamaan se välittömästi. Kerro asiasta kaverille ja jollekin aikuiselle. On aikuisten asia selvittää asiaa eteenpäin. Muista, että tilanteessa ei ole mitään noloa: sinä et ole tehnyt mitään väärää. Aikuiset kyllä ymmärtävät, kun selität tilanteen heille.

Jos sinua uhkaillaan kuvamateriaalilla:

Älä lähetä mitään viestejä, kuvia tai videoita uhkailijalle. Ota uhkauksesta kuvaruutukaappaus ja säilytä uhkausviesti. Pysy rauhallisena ja kerro asiasta aikuiselle heti, kun saat tilaisuuden. Aikuisten kuuluu selvittää tilanne.

Jos jakamiseen tai kiristämiseen liittyy aikuinen:

Soita tai viestitä asiasta heti sellaiselle aikuiselle, johon luotat. Aikuiset selvittävät asian toisen aikuisen kanssa, sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin kertoa asiasta. Ota kiristyksestä ruutukaappaus ja säilytä kiritysviestit.

Lue myös:

Selvitys: Lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä rehottaa sosiaalisessa mediassa – "Snäpissä pojalta tuli kuva genitaalialueesta"

Lapset jakavat paljastavia kuvia itsestään sosiaalisessa mediassa – uusi ikäraja otetaan käyttöön Suomessa jo ensi vuonna

Älypuhelimet toivat pornon ja väkivallan lasten silmien eteen – väkivallan katselu voi vaikuttaa empatiakyvyn kehitykseen

Suosittelemme sinulle