Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Poliisihallitus: Alpakkatapahtuma saatiin siirtää 612-soihtukulkueen tieltä viime itsenäisyyspäivänä – epäilys myös tapahtuman aitoudesta

Poliisin päätös siirtää lastentapahtuma soihtukulkueen tieltä aiheutti runsaasti arvostelua.

612-soihtukulkue kokoontui Töölön torille.
612-soihtukulkue kokoontuneena Töölöntorille viime itsenäisyyspäivänä. Kuva: Joni Haavisto / AOP
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi toimi asianmukaisesti, kun se siirsi viime itsenäisyyspäivänä Töölöntorille suunnitellun lastentapahtuman toisaalle kansallismielisen 612-soihtukulkueen tieltä, katsoo Poliisihallitus päätöksessään.

Lastentapahtuman siirtämistä koskevan päätöksen asianmukaisuutta pyysi selvittämään Feministisen puolueen puheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Katju Aro.

Aro halusi Poliisihallituksen myös selvittävän, oliko poliisi painostanut Helsingin tukkutoria sanoutumaan irti lastentapahtuman järjestäjien kanssa tekemästään sopimuksesta Töölöntorin käytöstä.

Poliisin päätös siirtää lastentapahtuma soihtukulkueen tieltä aiheutti runsaasti arvostelua. Poliisia muun muassa syytettiin äärioikeistolaisten suojelemisesta.

612-kulkueella oli etuoikeus torille

Poliisihallituksen mukaan soihtukulkueella oli kokoontumislain nojalla etuoikeus kokoontua Töölöntorille, koska kulkue oli tehnyt kokoontumisilmoituksen paikalle aiemmin kuin lastentapahtuma. Etuoikeutta lisäsi vielä se, että soihtukulkue on käyttänyt Töölöntoria lähtöpaikkanaan jo useana vuonna aiemmin.

Poliisihallitus katsoo myös, että soihtukulkue oli määriteltävissä yleiseksi kokoukseksi toisin kuin lastentapahtuma, joka oli katsottavissa yleisötapahtumaksi. Poliisihallituksen mukaan kokoontumislaissa korostetaan sitä, että julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan mahdollisuus juuri yleisten kokousten, ei yleisötapahtumien järjestämiseen.

Poliisihallituksen Helsingin poliisilta saaman selvityksen mukaan lastentapahtuman siirtämiseen vaikutti myös se, että soihtukulkueen ja lastentapahtuman kokoontuminen samaan aikaan torille olisi saattanut aiheuttaa turvallisuusongelman soihtukulkueeseen kohdistuneen vastustuksen vuoksi.

Helsingin tukkutori oli myöntänyt luvan lastentapahtuman järjestämiseen Töölöntorilla yhtä aikaa 612-kulkueen kanssa informaatiokatkoksen takia. Tukkutori peruutti luvan myöhemmin.

Poliisihallitus ei löytänyt selvityksessään näyttöä myöskään siitä, että poliisi olisi painostanut tukkutoria sanoutumaan irti sopimuksesta, jonka se oli tehnyt lastentapahtuman järjestäjien kanssa.

Lopulta lastentapahtuma, jossa oli esillä muun muassa alpakoita, siirrettiin Töölön jalkapallostadionille.

Myrkyllinen arvio tapahtuman aitoudesta

Päätöksen perusteluissaan Poliisihallitus heittää epäilyksen varjon ylipäätään koko lastentapahtuman ylle. Poliisihallitus ihmettelee, miksi lastentapahtuman siirtäminen muualle oli ollut ongelmallista, jos tapahtuman oli tarkoitus olla aito yleisötilaisuus.

Tukkutori oli ehdottanut lastentapahtuman järjestäjäporukalle korvaavaksi paikaksi Narinkkatoria, mutta järjestäjät olivat torjuneet ehdotuksen turvallisuussyihin vedoten. Narinkkatorille oli kokoontumassa samaan aikaan myös Pohjoismainen vastarintaliike PVL. Järjestäjät vaativat kaupungilta oikaisua tukkutorin päätökseen purkaa sopimus Töölöntorin käytöstä tapahtumassa.

Myös Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen epäili lastentapahtuman aitoutta Poliisihallitukselle antamassaan selvityksessä. Kopperoisen mukaan tapahtuman järjestämisen perimmäisenä tarkoituksena on mahdollisesti ollut häiritä soihtukulkueen kokoontumista. Kopperoisen mielestä kyse olisi tällöin ollut puhtaasta kiusanteosta, eikä varsinaisesta lastentapahtuman järjestämisestä.

Myöhemmin kävikin ilmi, että yhdellä lastentapahtuman järjestäjistä saattoi olla tarkoituksena saada tapahtumallaan 612-kulkue siirtymään muualle. Järjestäjät kuitenkin kiistivät jyrkästi, että tapahtuman motiivina olisi ollut soihtukulkueen kokoontumisen estäminen tai häiritseminen.

Lue myös:

Poliisihallitus selvittää alpakka-tapahtuman siirtämistä äärikansallisen 612-tapahtuman tieltä itsenäisyyspäivänä

Alpakkatapahtuman järjestäjän salainen viesti julki: Tarkoitus oli saada 612-kulkue siirtymään – sanoo yhä, ettei kyseessä ollut vastamielenosoitus

Lapset ja alpakat siirtyvät juhlimaan Suomea Töölön jalkapalloareenalle

Oliko Töölöntorille suunnitellulla lastentapahtumalla vain tarkoitus estää 612-soihtumarssi? Järjestäjät kiistävät

Suosittelemme