Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tutkijat lähtevät pölypunkkijahtiin imurit kourassa: Onko pölypunkki kuollut sukupuuttoon vai ei?

Huonepölypunkkien olemassaolosta elää monia erilaisia uskomuksia. Tutkimustuloksia on luvassa ensi vuoden alussa.

Pölypunkki.
Pölypunkki. Kuva: Mostphotos
Joni Piirainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Allergia-, iho- ja astmaliitto aloittaa tutkimuksen, jossa selvitetään, vieläkö suomalaisissa kodeissa on pölypunkkeja. Huonepölypunkkien olemassaolosta elää erilaisia uskomuksia, joihin tutkimuksella halutaan saada vastauksia.

Hyönteistutkija Juhani Itämies arveli jo kymmenisen vuotta sitten Ylen jutussa, että huonepölypunkit ovat kuolleet lähes sukupuuttoon. Suomalaiset on opetettu torjumaan pölypunkkeja petivaatteiden tuuletuksella pakkasessa tai saunan kuumuudessa.

Lääkärit kohtaavat huonepölypunkeista oireilevia potilaita. Etenkin allergiaa ja astmaa sairastavat ilmoittavat oireita muuta väestöä herkemmin. Tutkimuksella haetaan nyt tietoa, missä määrin oireilun taustalla oikeasti ovat suomalaiskodeissa elävät huonepölypunkit.

– Huonepölypunkit ovat mikroskooppisen pieniä hämähäkkieläimiä, joiden erittämät allergeenit saattavat aiheuttaa allergisia oireita ja astman pahenemista, sanoo Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimusassistentti Tiina Vitikainen Allergia-, iho- ja astmaliiton tiedotteessa.

Petaamaton sänky.
Kuva: Eila Haikarainen / Yle

Pölynäytteet vuoteiden sijauspatjoista

Tutkimusnäytteitä kerätään pölypunkeille suotuisilla rannikkoseuduilla, Turun ja Helsingin ympäristössä.

Tutkimusnäytteiden keruu alkaa syyskuun puolivälissä, sillä syksyn arvioidaan olevan parasta aikaa pölypunkkien löytämiseksi. Tutkimusryhmä suuntaa rannikkoseuduille pölynimurit työkaluinaan.

Selvityksessä on mukana on niin kerros-, rivi- kuin omakotitalojakin. Kaikkiaan siihen osallistuu 60 kotia.

Tutkimusassistentti Tiina Vitikainen Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimusyksiköstä sanoo, että erityisen kiinnostavia kohteita ovat iäkkäät omakotitalot.

– Pölynäytteet otetaan vuoteiden sijauspatjoista pölynimurilla. Siinä on suodatin, jolla mahdolliset pölypunkit saadaan talteen. Lisäksi selvitetään muun muassa asukkaiden allergiaan ja astmaan liittyviä tietoja sekä huoneilman ja näytevuoteen kosteutta, Vitikainen kertoo.

Lue lisää:

Pölypunkit kuolleet lähes sukupuuttoon Suomessa

Näin nitistät pölypunkit

Suosittelemme sinulle