Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: Vihreiden syöksykierre jatkuu, kamppailu pääministeripuolueen paikasta tiivistyy

Vihreät saa Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa heikoimman kannatuksen Touko Aallon puheenjohtajakaudella.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Hannu Tikkala

Ylen tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa kärkikolmikko säilyy samana. Sen sijaan erot SDP:n, kokoomuksen ja keskustan välillä tiivistyvät.

Kärkikamppailun tiukentumisen syynä on sekä SDP:n että kokoomuksen kannatuksen lasku. SDP menettää kannatuksestaan 0,9 ja kokoomus 0,8 prosenttiyksikköä.

– Tilanne on sikäli sama, että SDP ja kokoomus taistelevat suurimman puolueen paikasta. Keskusta on selvästi näistä kahdesta jäljessä, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.

Eduskuntavaaleihin on nyt kahdeksan kuukautta aikaa. Turja uskoo, että vaaliväittelyissä hallituspuolueet pyrkivät korostamaan hyviä talouslukuja ja oppositio vetoaa vähätuloisiin kohdistuneisiin leikkauksiin.

Vihreät jatkaa laskuaan

Suurin trendinomainen muutos koskettaa vihreitä. Puolueen kannatus putoaa prosenttiyksiköllä ja se on nyt 12,6 prosenttia.

– Saattaa olla, että viimeaikaiset kohut ovat vaikuttaneet jonkin verran vihreiden kannatukseen. Sieltä on lähtenyt liikkuvia äänestäjiä, jotka eivät pidä virkavallan vastustamista asiallisena toimintana, Turja sanoo.

Turja viittaa vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen protestointiin Finnairin lentokoneessa heinäkuun lopussa. Pennanen yritti estää kanssamatkustajan pakkopalautuksen kotimaahansa. Myös puolueen puheenjohtajan Touko Aallon esiintymisestä tukholmalaisella homoklubilla kohuttiin samoihin aikoihin.

– Jos olisin vihreiden päättävissä elimissä, olisin vähän huolissani tilanteesta. Kannatus laskee kuukausi kuukaudelta ja aiempi kannatusnousu alkaa olla syötynä.

Vihreät valitsivat Aallon puheenjohtajakseen viime vuoden kesäkuussa. Valintahetkellä puolueen kannatus oli 15,1 prosenttia ja syyskuussa 2017 puolue mittautti huippulukemansa 17,8 prosenttia.

Puolueen kannatus onkin ollut lähes puolen vuoden mittaisessa kannatusluisussa ja mittaussuosio lähenee puolueen kuntavaalitulosta, 12,5 prosenttia.

Puolueen piiristä on muistutettu ahkerasti, että vihreiden kannatus on ollut korkeammalla tasolla kuin aiemmissa vaaleissa. Mikäli puolueen kannatus putoaa alle kuntavaalien tuloksen, vihreät tekevät varmasti analyysin, miten he jatkavat tästä eteenpäin.

Osa vihreistä on pitänyt syksyä etsikkoaikana, jolloin kannatuksen suunnan pitäisi muuttua.

Vasemmistoliitto nousi kannatuskuopasta

Vasemmistoliiton kannatus nousee eniten prosenttiyksiköillä mitattuna. Puolueen kannatus nousee 9,1 prosenttiin, mikä on 1,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä Ylen mittauksessa.

– Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat ovat arvoiltaan aikalailla samanlaisia. Kun katsotaan vasemmistoliiton suosion kasvua, se on peilikuva siitä, mistä vihreät ovat menettäneet kannatusta, Turja sanoo.

Perussuomalaiset ja sininen tulevaisuus nostavat myös kannatustaan. Sinisen tulevaisuuden nousua selittää osaltaan edellinen mittaustulos, joka oli puolueen heikoin tähän mennessä.

– Sinisten pieni kannatuksen nousu tulee entisistä perussuomalaisista eli vanhasta viiteryhmästä, Turja sanoo.

– Perussuomalaisten kannatuksen nousu tulee tausta-aineiston mukaan miehistä, alle 25-vuotiaista ja työväestöstä. Voisi ajatella, että perussuomalaisten kovat puheet muun muassa humanitaarisen maahanmuuton lopettamisesta vetoavat nuoriin miehiin ja osittain myös duunareihin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi eduskuntaryhmän kesäkokouksessa ja puolueneuvoston kokouksessa elo- ja syyskuun vaihteessa, ettei ”humanitaarista maahanmuuttoa pidä harjoittaa edes pienissä määrin”.

RKP ja kristilliset säilyttävät entiset asemansa kannatusmittauksessa. Puolueiden kannatukset pyörivät noin neljässä prosentissa.

Lue lisää:

Analyysi: Vihreiden kannatuksen sulaminen jatkuu – kehitys tekee tilaa Aallon haastajille

Vihreiden Touko Aalto: ”Totta kai, gallup-tulokset harmittavat”

Kuvat Touko Aallosta läiskimässä juhlijaa takapuolelle homoklubilla levisivät somessa – "Ainoa päihde siinä vaiheessa oli hyvä tunnelma"

Poliisi epäilee vihreiden Aino Pennasta ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle – kieltäytyi istumasta protestina ulkomaalaisen palautukselle

Perussuomalaiset kantaisivat huolta vain Suomen kansalaisista – Halla-aho: "Vastakkainasettelua nimenomaan tarvitaan"

Suosittelemme sinulle