Hyppää sisältöön

Britannia nostaa syytteet kahta venäläismiestä vastaan Salisburyn hermomyrkkytapauksesta – May: Venäjän valtio vastuussa

Kahta venäläistä epäillään entisen venäläisvakoojan, tämän tyttären ja poliisin murhayrityksestä. Britannian pääministerin mukaan miehet ovat Venäjän sotilastiedustelun agentteja.

Lontoon poliisi julkaisi aikaisemmin kuvat myrkytyksestä epäillyistä. Kuva: Lontoon poliisi / EPA

Britannian syyttäjänviranomaiset ovat nostaneet syytteet kahta venäläismiestä vastaan Salisburyssa maaliskuussa tapahtuneesta myrkytystapauksesta.

Miehiä epäillään entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin, tämän tyttären Julian ja brittipoliisin murhayrityksestä novitšok-hermomyrkyllä.

Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan tiedustelutiedot osoittavat, että epäillyt ovat Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseereita.

Mayn piti lähes täysin varmana, että myrkytyshanke oli hyväksytty Venäjän valtion korkeassa johtoportaassa.

– GRU on erittäin kurinalainen organisaatio, jolla on hyvin vakiintunut komentoketju. Tämä ei siis ollut mikään villi operaatio. Se myös lähes täysin varmasti sai hyväksynnän GRU:n ulkopuolelta, Venäjän valtion korkealta tasolta, May sanoi.

Britannia aikoo hakea uusia pakotteita Venäjää vastaan.

Poliisi: Epäiltyjen hotellihuoneessa myrkkyjäämiä

Syytteet nostettiin murhasalaliitosta, murhayrityksestä, novitšok-hermomyrkyn käytöstä ja vakavan ruumiillisen vamman tahallisesta aiheuttamisesta.

Britannian viranomaiset antoivat julkisuuteen miesten nimet, Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov. Miehet ovat noin 40 vuoden ikäisiä. Britannian poliisi on julkaissut miesten kuvat ja pyytää yleisöltä tietoja näistä.

Britannian poliisin mukaan miehet liikkuivat todennäköisesti väärillä nimillä. Miehet olivat myös aiemmin käyneet Britanniassa.

Poliisin mukaan miesten käyttämästä lontoolaisesta hotellihuoneesta löytyi jäämiä novitšok-hermomyrkystä.

May: Murhahanke hyväksyttiin Venäjän valtionjohdossa

Pääministeri May antoi tapauksesta julkilausuman Britannian parlamentille. Hän sanoi hallituksensa olleen maaliskuussa oikeassa arviossaan, että Venäjän valtio on vastuussa myrkytyksestä.

– Tämä oli iljettävä ja halveksuttava teko, jossa novitšokin nimellä tunnettua tuhoisaa hemomyrkkyä käytettiin hyökkäykseen maatamme vastaan. Se jätti neljä ihmistä taistelemaan henkensä puolesta ja tappoi yhden viattoman naisen, May luonnehti tapahtumia.

May sanoi, että Venäjän on kannettava vastuunsa sotilastiedustelu GRU:n vastuuttomasta ja törkeästä toiminnasta.

Venäjä on jatkuvasti kiistänyt, että sillä olisi osuutta myrkytystapaukseen.

– Mediassa julkaistut nimet eivät sano meille mitään. Kehotamme jälleen brittiläistä osapuolta pidättäytymään julkisista syyttelyistä ja informaation manipuloimisesta ja ryhtymään käytännön yhteystyöhön lainvalvontaviranomaisten kesken, Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Britannia ei esitä luovutuspyyntöä Venäjälle

Miehistä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Britannian syyttäjänviraston edustaja kertoi, että Britannia ei pyydä Venäjää luovuttamaan miehiä, koska Venäjän perustuslaki ei salli maan kansalaisten luovuttamista.

Myrkytystapaus on kiristänyt Britannian ja Venäjän jo ennestäänkin kireitä suhteita. Tapauksen takia länsimaat karkottivat kymmeniä venäläisdiplomaatteja, mihin Venäjä vastasi vastaavalla määrällä diplomaattikarkotuksia.

Britannian terrorisminvastaisen poliisin päällikkö sanoi tukevansa pääministeri Theresa Mayn aiempaa lausuntoa, että Venäjän valtiota voi pitää osallisena myrkytystapaukseen.

Epäillyistä on valvontakameran kuvaa

Miehet saapuivat Britanniaan Moskovasta perjantaina 2. maaliskuuta ja poistuivat maasta Venäjälle sunnuntaina 4. maaliskuuta. He liikkuivat Venäjän passeilla.

Sergei ja Julia Skripal löydettiin 4. maaliskuuta tajuttomassa tilassa puiston penkiltä eteläenglantilaisessa Salisburyssa. Molemmat selvisivät myrkytyksestä.

Sergei Skripal on entinen Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseeri, joka oli tuomittu Venäjällä vankeuteen vakoilusta Britannian tiedustelupalvelun MI6:n eli SIS:n laskuun.

Venäjä vapautti hänet vuonna 2010 agenttivaihdossa.

Rikostutkijat ovat löytäneet valvontakameran kuvaa epäillyistä, jotka saapuivat Aeroflotin lennolla Gatwickin lentokentälle ja asuivat City Stay -hotellissa Itä-Lontoossa.

Poliisin mukaan epäillyt tekivät tiedustelumatkan Salisburyyn lauantaina 2. maaliskuuta.

Miehet palasivat sunnuntaina Salisburyyn. Poliisi kertoo, että heistä on valvontakameran kuvaa Skripalin asunnon lähistöltä.

Poliisi uskoo, että miehet levittivät hermomyrkkyä Skripalin asunnon oveen ja matkustivat sitten junalla ja Lontoon metrolla Heathrow'n lentokentälle, josta he lensivät Moskovaan kello 22.30-lennolla sunnuntai-iltana 4. maaliskuuta.

Viranomaisten arvion mukaan miesten käyttämässä hotellissa asuneet tai samoilla juna- ja lentomatkoilla olleet ihmiset eivät ole vaarassa myrkylle altistumisesta.

Poliisi valvoi tutkinnan ajaksi eristettyä aluetta Salisburyssa maaliskuussa. Penkki, jolta Sergei Skripal ja tämän tytär Julia löydettiin tajuttomina, on peitetty teltalla. Kuva: Neil Hall / EPA

Amesburyn myrkytys kytkettiin Skripal-tutkintaan

Britannian poliisi on vahvistanut, että Amesburyn myrkytystapausta tutkitaan osana Skripalien murhayrityksen tutkintaa.

Lauantaina 30. kesäkuuta Salisburyn lähellä sijaitsevassa Amesburyssa löydettiin hermomyrkylle altistunut mies ja nainen, joilla ei ole yhteyksiä tiedustelumaailmaan.

44-vuotias nainen kuoli myrkytykseen myöhemmin sairaalassa.

Mies selvisi myrkytyksestä ja pääsi sairaalahoidosta 20. heinäkuuta. Hän päätyi sittemmin takaisin sairaalahoitoon näön menetyksen ja aivokalvontulehduksen takia.

Poliisin mukaan pariskunta ei ollut myrkytysyrityksen kohde mutta joutui kärsimään piittaamattomasta tavasta, jolla myrkystä hankkiuduttiin eroon.

Novitšok on yleisnimitys sotilaalliseen käyttöön tarkoitetuille hermomyrkyille, joita kehitettiin Neuvostoliitossa 1970–1980-luvuilla. Novitšok tarkoittaa venäjäksi "uutta tulokasta".

Aiheesta aiemmin:

Novitšok-myrkyn uhrit luulivat ainetta parfyymiksi 25.7.2018

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö tutkii Amesburyn hermomyrkkytapausta Britanniassa 19.7.2018

Mies ja nainen altistuivat Novitšok-hermomyrkylle lähellä Salisburya – Tämä tiedetään Britannian uudesta myrkytystapauksesta 5.7.2018

BBC: Skripalit olivat Venäjän tarkkailussa ennen myrkytystä 5.7.2018

Venäjän media keksi Skripalien myrkytykselle kymmeniä selityksiä – Tutkija: "Tarkoitus on totuuden käsitteen hämärtäminen" 12.4.2018

Suosittelemme sinulle